Početna  /  Vodosnabdjevanje u Gacku već dvije decenije glavna tema svih predizbornih kampanja
gacko Hercegovina

Vodosnabdjevanje u Gacku već dvije decenije glavna tema svih predizbornih kampanja

GACKO – Gacko se svakog leta suočava sa restrikcijama, a zbog višemesečne suše, problem je ove godine još vidljiviji. Najteže je u stambenim zgradama, u višim delovima grada, u kojima voda dolazi samo tokom noći. Inertnost lokalne vlasti u rešavanju problema vodosnabdevanja naterala je veliki broj građana da nađu alternativna rešenja. 

opstina_gacko_1_mh
Opština Gacko (FOTO: Moja Hercegovina)

Pozno leto i rana jesen po pravilu unose veliku nervozu u domaćinstva opštine Gacko. Kako neko u šali reče: ”Moji se svakog leta razvode zbog vode”. Poslovično, žene su te koje suve slavine izbacuju iz takta. Treba skuvati, obrisati,oprati, a kako sve to uraditi ako vode nema.

Dobra namera nadležnih u vodovodu da ove godine ravnomerno isključuju potrošače na seoskim linijama (Nadanićka, Stepenska i linija ka selu Miholjače), kako bi svi podneli teret nedostatka vode, se izjalovila, pošto je u tom slučaju nestajalo vode u gradu. Trenutno su zavrnuti ventili ka selima, a nestašica vode, kao i svake godine, ulazi u period kulminacije koji će trajati do prvih kiša, koje, po pravilu, „ad acta“ stavljaju priču o tome do narednog leta.

Ako ima leta – vode nema

Skoro dve decenije pitanje vodosnabdevanja je tema nad temama svih predizbornih kampanja. Iako je Gacko bogato vodama, a iznad grada ima dve velike akumulacije, jezera Vrba i Klinje sa oko 15 miliona kubika vode, mali je broj domaćinstava pošteđenih restrikcije tokom leta. Urednost vodosnabdevanja direktno zavisi od vremenskih prilika, tačnije, količine padavina. Gacku ne ide u prilog to što su padavine neravnomerno raspoređene, pa su leta, po pravilu, i sušna. Prošla godina će ostati upamćena jer je zbog obilnih kiša vode bilo, ali nije bilo leta.

Pre nekoliko godina je skupština donela odluku da se ne kreće u rešavanje vodosnabdevanja dok se ne otkloni problem mrežnih gubitaka. Rečeno je da je besmisleno sipati vodu u rešeto (tako su ocenili stanje mreže). Od tada je deo rekonstruisan, od izvorišta gradski bazeni do Avtovca u dužini od 5 km, i neke ulice i naselja u gradu. Otprilike 60% od planiranog. Nadležni kažu da su se gubici sveli na razumnu meru. Ova, tzv. investiciona ulaganja se finansiraju iz budžeta opštine, a u 2015-toj, iako smo u finišu građevinske sezone, još ništa nije urađeno. Planirana sredstva u visini od 80.000 KM još nisu doznačena preduzeću, koje je inače u veoma teškoj situaciji. I pored toga što građani Gacka plaćaju čak 1,5 KM za kubik vode, preduzeće koje gazduje ovim resursom sredstava ima samo za tekuće održavanje i hitne intervencije.

Opštinari kažu da će suve slavine postati prošlost

U opštini tvrde da završavaju projekte dodatnog vodosnabdevanja sa izvorišta Pridvorica. Konkurisali su za sredstva Evropske investicione banke(EIB) i nadaju se da će dobiti 2,5 miliona KM. Sa još toliko para iz budžeta, veruju da će suve slavine uspeti da zauvek pošalju u istoriju. Završena su dodatna ispitivanja kvaliteta vode i izdašnosti izvorišta, a tvrde da su rezultati zadovoljavajući. Očekuju da će konsultanti tokom ovog meseca dati povoljno mišljenje i da će kredit biti odobren. Nakon toga bi trebao biti raspisan tender u četvrtom kvartalu ove godine kako bi se sa radovima na ovom projektu moglo otpočeti sa prvim danima proleća. Projektom su obuhvaćene tri trase: Pridvorica-Vratlo, Samobor-Brljevo i Nadanići –Fojnica, a radovi bi se na svim pozicijama odvijali istovremeno. Cilj je obezbediti nedostajuće kubike vode u sušnom periodu, ali i proširiti vodovodnu mrežu i na gradski vodovod priključiti i rubna sela gatačke opštine ka Nevesinju sa jedne i ka Crnoj Gori sa druge strane.

Iako potrošači strahuju da će se ova rešenje nedostatka vode odraziti na cenu kubika koji je u Gacku među najskupljim u regiji, u opštini kažu da je najskuplje kad vode nema. Dodaju da, i pored prepumpavanja i postrojenja koje će zahtevati održavanje i obezbeđenje, ne očekuju značajniji uticaj na cenu vode jer će se ovaj sistem koristiti po potrebi, samo nekoliko meseci u godini.

Meštani uzeli stvar u svoje ruke

Sa druge strane, mnogima je dozlogrdilo čekanje da lokalna vlast reši problem, pa su uzeli stvar u svoje ruke. Većina seoskih domaćinstava, a takvo je i domaćinstvo Ratka Ilića iz Pustog Polja, ima velike čatrnje sa pumpama. Kaže da i ne oseti da vode nema, a čatrnju puni povremeno, kada ”puste stepensku liniju”. Ističe da je predhodnih godina voda dolazila ređe, pa je bio primoran da plaća cisternu, ali ove godine voda češće dolazi, pa je za njega situacija prihvatljiva.

Dvadesetak porodica u naselju Zečice su se organizovalo i prokopalo vod dužine oko 600 metara od glavnog cevovoda koji od jezera iznad Gacka vodi tehničku vodu do termoelektrane. Ta investicija ih je koštala oko 200 KM po domaćinstvu, ali ne žale, jer osećaj da stalno ima vode je neprocenjiv. Sada imaju vodu za sve potrebe osim za piće, ali je za te potrebe, kako kažu, najlakše obezbediti. Tako su se i meštani  Zečica priključili velikom broju stanovnika grada koji su iskoristili blizinu pomenutog cevovoda i smanjili svoju zavisnost od gradskog vodovoda.

Nadležni u preduzeću RiTE Gacko koje gazduje ovim cevovodom kažu da nemaju tačnu evidenciju koliko se domaćinstava priključilo na vod, ali ističu da su svi priključci nelegalni. Za sada potrošnja građana, tvrde, ne ugrožava rad termoelektrane. U slučaju da do toga dođe, svi potrošači sa voda bi bili isključeni kažu u najvećem gatačkom preduzeću.

Potrošači se nadaju da do toga neće doći pre realizacije prijekta Pridvorica, a svi zajedno u Gacku, da će problem nestašice vode zauvek biti samo ružna uspomena na prve decenije 21. veka.

Milanka Kovačević

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Od 2003. zaposlena kao novinarka „Radio Gacka“, a od 2013. stalni saradnik internet magazina "Moja Hercegovina".

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • Nesto meni tu nije jasno kako stalno ima nekih problema u Gacku, obicno tehnoloske/tehnicke prirode. Gacani su se odavno hvalili da su oni najobrazovaniji ljudi nadaleko, rekose dali veliki broj i doktora nauka. Ne samo to nego cuveni politicar i ministar spoljnih poslova Srbije (Vuk Draskovic) iz Gacka. Pa sada Vukota Govedarica u samom vrhu ovog novog SDS-a. Ja ocekivao da ce Gacani imati strucnog kadra za citavu Hercegovinu, a i sire. I to ne samo onog kadra sto je jak na jeziku, nego i sa pravim, tehnoloskim, znanjima da pokrecu i odrzavaju proizvodnju i infrastrukturu.
    Moguce da su Gacani u ogromnoj mjeri studirali drustvene nauke (filozofiju, politiku, novinarstvo, pravo) ili DIF (Govedarica je nastavnik fizickog), pa sad od tih fakultetlija slaba vajda.

0 Shares
0 Shares
Copy link