Početna  /  MH saznaje: Sistem objedinjene naplate u Gradišci je nezakonit i neustavan
Istrage Izdvajamo

MH saznaje: Sistem objedinjene naplate u Gradišci je nezakonit i neustavan

Stefan Krneta (DWELT) I Bojan Vujić (Prointer)

Ustavni sud Republike Srpske usvojio je inicijativu mještanina Gradiške M. T. za pokretanje ocjene ustavnosti i zakonitosti odluke o plaćanju komunalnih usluga i naknada u sistemu objedinjene naplate na području ove opštine, saznaje MojaHercegovina.

Odlučeno je da ovaj dokument, na osnovu kojeg je lokalna administracija, u sumnjivoj nabavci iskeširala preko 870.000 maraka novca svojih grđana, kompaniji DWELT, o čemu je MojaHercegovina ranije pisala, nije u skladu sa Ustavom Republike Srpske, Zakonom o lokalnoj samoupravi, Zakonom o komunalnim djelatnostima i Zakonom o zaštiti potrošača u Republici Srpskoj, o čemu je portal Moja Hercegovina ranije pisao.

Obrazlažući svoju odluku Ustavni sud je istakao, između ostalog, da Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o komunalnim djelatnostima ne daju ovlašćenje skupštinama lokalnih zajednica da uređuju pitanja koja su predmet regulisanja kao kod osporene odluke, usljed čega je Skupština Grada Gradiška ovakvim normiranjem izašla izvan okvira svojih ovlašćenja.

“Ustavni sud je takođe ocijenio da konkretno propisivanje prema kojem treći subjekat, koji nije u ugovornom odnosu, vrši obračun i naplatu komunalnih usluga nije u saglasnosti sa relevantnim odredbama Zakona o komunalnim djelatnostima i Zakonom o zaštiti potrošača u Republici Srpskoj, a posljedično tome niti sa ustavnim načelom zakonitosti”, naveli su u obrazloženju odluke u Ustavnom sudu RS.

Osoba koja je oborila pred Ustavnim sudom RS odluku o objedinjenom plaćanju je, kako saznaje Moja Hercegovina, građanin koji je na opštoj uplatnici platio račune, umjesto preko sistema SON, a onda dobio tužbu zbog neplaćanja. Sam je bez pomoći advokata napisao prigovor Ustavnom sudu RS i pobijedio loš i nezakonit sistem.

Portal Moja Hercegovina pisao je prije četiri godine o sumnjivoj nabavci koju je taj grad platio DWELT-u na veoma nepopularan i sumnjiv način, a šta su indirektno bili umiješani i pojedinci iz vrha SNSD-a, najveće stranke u Srpskoj. Naime, 23. novembra 2019. godine Grad Gradiška je objavio obavještenje o nabavci izrade i implementacije softverskog rješenja za fakturisanje i naplatu komunalnih usluga.

Tenderskom dokumentacijom uprava ovog grada je tražila da joj se dostavi veliki broj različitih certifikata koju treba da posjeduje ponuđač i članovi njegovog tima, a sve po uzoru na prethodno režirane javne nabavke u kojima je kompanija Prointer ITSS doo Banjaluka, sa kojom sarađuje Igor Dodik, sin lidera SNSD-a i predsjednika Srpske Milorada Dodika, dobijala poslove kao jedina firma koja posjeduje certifikate tražene u tenderskim dokumentacijama.

Iako je već tada bilo jasno kako će se završiti ova nabavka, tek 6. februara 2020. godine je objavljeno da je posao vrijedan 187.153 KM dobio, naravno, Prointer ITSS zajedno sa još jednom kompanijom, DWELT d.o.o iz Banjaluke, čiji je vlasnik tada bio Stefan Krneta, zet Ranka Škrbića, dugogodišnjeg funkcionera SNSD-a i bivšeg ministra zdravlja Republike Srpske, a danas dekana Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Nekoliko mjeseci nakon objave javnog poziva i u vrijeme vanrednog stanja u RS i borbe protiv epidemije izazvane širenjem virusa korona, postalo je jasno da je sve do tada bila samo uvertira u još veće izvlačenje novca iz budžeta grada i to baš u najteže vrijeme.

Na osnovu tenderske dokumentacije koju je objavila uprava Grada za pomenutu nabavku je navedeno da se Gradiška odlučila pristupiti nabavci novog softverskog rješenja za sistem objedinjene naplate putem najma za period od 12 mjeseci. A to bi značilo održavanje softvera i baze podataka, podrška korisnicima, kao i jednokratna instalacija i konfigurisanje sistema, migracija podataka i obuka korisnika i administratora.

A onda, dva mjeseca kasnije, Grad sklapa novi ugovor sa firmom DWELT i to na nevjerovatnih 684.407,88 KM za iznajmljivanje softvera koji su platili da im se napravi. Sve ovo je urađeno putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja gdje je kompanija DWELT unaprijed odabrana.

Ustvari, Grad Gradiška uopšte nije ni kupio softver. Oni su samo platili DWELT-u i Prointer-u da izrade softver koji nikad neće moći koristiti kao svoje vlasništvo, već će morati svaki put da plate njegovo iznajmljivanje. I to veoma skupo, skoro 230.000 KM godišnje.

Kao razlog zašto je pregovaračkim postupkom bez objave DWELT-u dato preko 680 hiljada maraka, u gradskoj upravi su naveli da ova firma ima intelektualno i autrsko vlasništvo nad softverom čiju izradu je za svoje lične potrebe platio Grad Gradiška.

Sistem SON, odnosno sistem objedinjene naplate zamišljen je tako da građanin i privrednik dobijaju jedan račun od lokalne uprave u kojem bi bili sadržani onaj za komunalnu naknadu, vodu i kanalizaciju.

Favorizovane IT kompanije pustoše lokalne kase: Softveri i održavanje preplaćeni, pogodbe direktne

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap