Početna  /  Univerzitetskom profesoru Saši Kneževiću ponovo upućene prijetnje: Ovo ti je posljednje upozorenje! Ako ga prekršiš slijede sankcije?!
Izdvajamo Republika Srpska

Univerzitetskom profesoru Saši Kneževiću ponovo upućene prijetnje: Ovo ti je posljednje upozorenje! Ako ga prekršiš slijede sankcije?!

”Ja više ne osjećam strah”, kaže prof. dr Saša Knežević poslije novih prijetnji koje mu je uputilo još uvijek nepoznato lice. Prof. dr Saša Knežević je od 1998. angažovan na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, najprije kao asistent, da bi do zvanja redovnog profesora na odsjeku za Srpski jezik i književnost dobio 2019. godine. Prijetnje je počeo dobijati onog trenutka kada se uključio u političku borbu i stao uz Nebojšu Vukanovića i listu Za pravdu i red čiji je povjerenik na Palama. Još u januaru tekuće godine, Knežević dobija prvu prijeteću poruku, a istog dana su mu vrata stana poprskana čime je nepoznati izvršilac poslao jasnu i ne baš bezazlenu poruku u maniru mafijaških prijetnji. Ugrožavanje svoje, ali i bezbjednosti svoje djece prijavio je policiji, kako u januaru, tako i danas, pošto su mu upućene nove prijetnje. Za internet magazin ”Moja Hercegovina” prof. Knežević ističe da mu je teško zbog majke i da ovakav način obračuna smatra nastavkom progona sa kojim se već suočio ratne 1992. godine. Onom ko upućuje prijetnje poručuje ”Netko bješe Strahinjiću bane…” i najavljuje novu promociju svoje zbirke ”…i druge priče”…

Borba sa neistomišljenicima sa onim koji vladaju i onim koji se vladaru dodvoravaju dostiže svoj vrhunac. Tako se bar čini kada je u pitanju Republika Srpska. Kanonada najgnusnijih uvreda koje je Milorad Dodik u svom stilu iznio na račun opozicionih poslanika Nebojše Vukanovića, Ognjena Bodiroge, Đorđa Vučinića, Vukote Govedarice i Milana Savanovića kao da je bila dovoljan znak da se ”psi” puste sa lanca i nastave još žešće da se obračunavaju sa neistomišljenicima. Nakon te, za sada posljednje Posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, u Trebinju su osvanuli leci u kojima stoji da je Nebojša Vukanović američki korisni idiot što je predsjednik liste Za pravdu i red opravdano protumačio kao stavljanje mete na čelo i slučaj prijavio nadležnom Tužilaštvu. Prijavio je i Milorada Dodika za otvorene prijetnje i iznošenje laži na njegov račun što se takođe sasvim opravdano može shvatiti kao poziv na linč… U povjereništvu liste Za pravdu i red na Palama već su navikli na provokacije i prijetnje. Tako je kancelarija ovog političkog subjekta u više navrata osvanula sa ispisanim uvredljivim i prijetećim porukama, a profesoru Saši Kneževiću, povjereniku liste Za pravdu i red na Palama, u januaru ove godine prvi put su upućene prijetnje. Poruka čiji kraj nedvosmisleo ukazuje na mogući fizički obračun sa Kneževićem prijavljena je policiji, a danas nova prijeteća poruka dočekala je profesora Kneževića po dolasku na posao.

”…Sa Vukanom si stavio laserski precizno, crvenu tačku na čelo. Vidiš li ti prst pred okom. Ako vidiš – sve je jasno. Upraćen si. Slijede batine!”, stoji između ostalog u poruci koju je Knežević primio 13. januara 2024. godine.

Iako autor ove prijetnje iz januara još uvijek nije zvanično otkriven, Nebojša Vukanović na svom blogu tvrdi da je paljanska policija nedavno privela Nedeljka Žugića, jednog od osnivača odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata na Palama te da je predala krivičnu prijavu protiv Žugića sa dokazima da je baš on uputio prijetnje profesoru Kneževiću u januru.

Da đavo u Republici Srpskoj ne spava, posebno u izbornim godinama, potvrđuje i nova prijetnja koju je Knežević dobio danas. On za naš magazin kaže da je po dolasku na posao, na recepciji fakulteta dobio kovertu za koju je smatrao da je poziv na neku kulturnu manifestaciju. Umjesto pozivnice dobio je upozorenje da će biti sankcionisan ukoliko se nastavi baviti politikom sa ”nedonoščetom” Nebojšom Vukanovićem. Prof. dr Saša Knežević kaže da ne osjeća strah, samo gađenje.

”Jutros sam došao na posao da bih sa studentima prve godine dovorio o Banović Strahinji. Na recepciji mi je Luka dao koverat koji sam otrvorio na hodniku, mislivši da je u pitanju neki poziv na kulturnu manifestaciju ili nešto slično. Umjesto toga dobio sam ovo”, kaže Knežević za MH.

”Mi smo bivša ”Preventiva”m dopunjeni ekspertima za timsku obradu i pratnju. Bili smo na tribini o egzodusu, na fakultetu, svuda gdje te ima. Ovo ti je posljednje upozorenje! Uči studente, imaš titulu, ne treba ti politika, a posebno od nedonoščeta Vukanovića. Ako prekršiš ovu džentlmensku poruku, slijede sankcije!”, stoji u poruci naslovljenoj sa ”Nije za Facebook” uz prateću fotografiju obraćanja profesora Kneževića na tribini o Jahorini koju je lista Za pravdu i red održala nedavno u paljanskom Kulturnom centru.

Straha nema, tvrdi prof. Knežević, mada priznaje da mu je teško zbog majke koja je pola života udovica i koja je u posljednjih nekoliko godina doživjela brojne gubitke.

”Ja više ne osjećam strah, čak ni neprijatnost, osjećam gađenje, na to gdje živim i ko živi u gradu u kome četvrt vijeka generacije studenata učim da „Netko bješe Strahinjiću bane“. Jedino mi je teško zbog moje majke koja je pola svog života udovica, jer su joj muža ubili oni kojima se nije sviđalo ime njenog muža i koja je u zadnje četiri godine izgubila tri bratića i brata i kojoj samo jedna vijest treba da joj „srce prepukne od žalosti“. Za mene je ovo nastavak progona koji su `92. nada mnom započele neke druge komšije, neke druge patriote, jer nikada nisam pristao „da budem sve što hoće“. Zapalili su mi rodnu kuću, pa sam se eto nekako opet skućio, mi smo takav soj. Ubili su mi oca, ali ja sad imam svoju djecu, čijem ocu ovi prijete. Oduvijek nam je tako, jer smo Kneževići. Nismo mi ma ko”, kaže Saša Knežević za naš magazin.

Prof. dr Saša Knežević

Onima koji ga prate i upućuju prijetnje poručuje da će nastaviti raditi ono što najbolje zna.

”Kad me već prate da najavim da sutra u Donjem Gradu promovišem svoju zbirku „… i druge priče“, jer moje je da radim ono što najbolje znam, a njihovo se zna. Sad idem da recitujem studentima „Netko bješe…“”, poručuje Knežević.

Sezona lova na neistomišljenike onog koji je sezonu i otvorio očito je u svom jeku. U stvari, možda je ovo samo početak… Ali kakav će to lov onda biti u svom zenitu?! Ako je i izborna godina, a jeste, previše je…

Sutra je još jedna Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske. Meteorolozi najavljuju još jednu kišu uvreda i psovki, a nakon toga razvedravanja kako bi svi zainteresovani (ili natjerani, zavisi, ljepota je u oku posmatrača) pohrlili na narodni miting ”Srpska te zove”. A na miting o Rezoluciji o Srebrenici, na kojem će jasno i glasno biti poručeno kako u Srebrenici nije počinjen genocid poziva onaj koji je onomad samouvjereno tvrdio da se u Srebrenici desio genocid…

Dobro došli u zemlju čuda u kojoj đavo nikad ne spava, posebno u izbornim godinama…

Igor Svrdlin

 

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap