Početna  /  Rekli pa porekli: Banjalučkoj Akademiji nepoželjno čitanje drame o kleveti
Izdvajamo Teme i komentari

Rekli pa porekli: Banjalučkoj Akademiji nepoželjno čitanje drame o kleveti

Pozivanje publike na scensko čitanje drame „Republika Šššššš!“ studenta Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci Nikole Stanišića misteriozno je nestala sa sajta ove visokoškolske ustanove nakon što je utvrđeno da je drama inspirisana – kriminalizacijom klevete!

Stanišić za MojuHercegovinu kaže kako je drama „Republika Šššššš!“ nastala na petom semestru studija Dramaturgije i inspirisana je donošenjem Zakona o kriminalizaciji klevete.

„Pripadnik ugrožene vrste (mladi čovek), konstantno nailazi na izazove koji mu otežavaju boravak u zemlji koja je obećani raj. Međusobno zamereni pripadnici zaštićene vrste (vlast) manipulišu njime ne bi li ga pridobili da pređe na njihovu stranu, a kako izbor uvek postoji, njemu je ponuđeno da radi kako mu se kaže. Da li ovaj mladi čovek može da pokrene pobunu ili će se ipak prikloniti vladajućoj većini“, opisuje u nekoliko rečenica radnju drame Stanišić.

Objava kojom se publika poziva da prisustvuje scenskom čitanju pomenute drame je, kaže on, misteriozno nestala sa sajta Akademije. Stanišića niko sa Akademije nije obavijestio da će vijest biti povučena sa sajta i sa društvenih mreža.

„Potražio sam odgovor kod svog profesora Scenarija. Odgovor o cenzurisanju na prvi pogled deluje kao smislen, ali pažljivim čitanjem i analiziranjem dolazi se do problematičnog poslovanja ove institucije“, ističe Stanišić.

Predmetni nastavnik Mario Ćulum odgovorio je Stanišiću da Akademije nije u obavezi da mu daje medijsku podršku s obzirom na to da čitanje drame radi samoinicijativno i bez preporuke predmetnog nastavnika.

„Ne postoji pismeni iskaz o tome kad i šta predmetni nastavnik odobrava ili ne odobrava. Slučaj je takav da predmetni nastavnik ocenjuje rad, a kada je rad ocenjen, on je apsolutno slobodan da sa njim autor radi šta želi. Predmetni nastavnik nam oduvek usmenim putem daje vetar u leđa za slanje i promovisanje napisanih radova“, kazao je Stanišić.

Zašto je, pita Stanišić, objava naglo povučena, ako je Akademija već odlučila da ga promoviše? Zašto ga, nastavlja on sa pitanjima ne bi promovisala kad je u pitanju njegov ispitni rad?

„Zašto se Akademija ograđuje od nečega što je u njenoj produkciji (drama je nastala za vreme školovanja)? Kako to da Akademija nije dužna da promoviše studenta, ali je spremna da prihvati medijski prostor za nešto što je student sam postigao? I šta uopšte znači da nije u obavezi? Da li to znači da može, ali da neće? A zašto neće“, pita Stanišić.

Naš sagovornik smatra kako je nevjerovatno to što profesori na Akademiji podstiču kritički stav, ali onda isti taj stav bude cenzurisan. On zahtijeva javno izvinjenje, jer niko nije našao za shodno da ga obavijesti o marketinškoj politici institucije i o trenutku kada će objava biti uklonjena sa društvenih mreža.

Predmetni nastavnik Mario Ćulum za naš portal kaže da je Stanišić samoinicijativno odlučio da organizuje javno čitanje svoga rada i obavještenje o tome je bilo na društvenim stranicama Akademije tri dana.

„Akademija umjetnosti na svojim stranicama objavljuje informacije o javnim ispitima i kolokvijuma, zatim informacije o nagradama i priznanjima studenata i nastavnika, te o događajima u organizaciji Akademije. U konkretnom slučaju nije riječ o predstavi već o javnom čitanju. Ispitni rad je nastao u zimskom semestru kao radio-drama i nije bio planiran za javno čitanje. Studenti imaju pravo da inspiraciju za svoje radove pronalaze u različitim izvorima i u tome ih niko ne ograničava“, istakao je Ćulum.

Podsjećamo da je MojaHercegovina nedavno u više navrata pisala o Akademiji umjetnosti na Univerzitetu u Banjoj Luci. Dragana Purković Macan, pored toga što je dekanesa i redovna profesorka na Akademiji, istovremeno je i osnivač i funkcioner Udruženja građana „Centar za vizuelnu umjetnost“ koji dobija pozamašna sredstva ne samo od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, nego i od samog banjalučkog Univerziteta i drugih javnih institucija. MojaHercegovina je pisala i o umjetničkom doktoratu aktuelne dekanese koji je osporila grupa bivših studenata.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap