Početna  /  Svjedočenjem Miloša Bajovića nastavljeno suđenje Nemanji Iliću
Hercegovina

Svjedočenjem Miloša Bajovića nastavljeno suđenje Nemanji Iliću

TREBINJE, BILEĆA – Suđenje Bilećaninu Nemanji Iliću (32), koji se tereti da je u noći između 13. i 14. jula hicem iz pištolja ubio sugrađanina Marka Bajovića (29), a njegovog brata Miloša Bajovića (31) teško ranio sa nekoliko hitaca, nastavljeno je danas u trebinjskom Okružnom sudu iskazom Miloša Bajovića i još četiri svjedoka.

Nemanja Ilić na nastavku glavnog pretresa (FOTO: Moja Hercegovina)
Nemanja Ilić na nastavku glavnog pretresa (FOTO: Moja Hercegovina)

Prema Bajovićevom svjedočenju, on je u Kafanu „Okretaljka“ došao sa rođakom Branislavom Bajovićem i Jadrankom Mrkaić kako bi igrali pikado, a zatim pozvao brata Marka da im se pridruži sa društvom, što je i učinio.

– Nakon toga u kafanu su došli Nemanja Ilić i Milan Dučić i stali blizu nas za šank. Rekao sam konobarici da donese piće svima, ali sam primjetio da je Ilić odbio. Nije mi bilo jasno zašto. Zatim mi je mahnuo rukom da priđem i rekao mi da sam mu jednom kada sam radio kao konobar u Bileći naplatio piće skuplje nego što je trebalo. Objasnio sam mu da su mi rekli da piće naplaćujem po toj cijeni, nakon čega se složio da nisam kriv, rukovao se sa mnom i prihvatio piće – rekao je Bajović.

On je ispričao da je nakon toga došlo do neobavezne rasprave između njega i Milana Dučića, koji je bio sa Ilićem u tom trenutku, a tema je bila plaćanje poreza.

– Marko je tada rekao: Glupa vam je tema. Ako ćete se svađati, da ja idem kući. Posle toga, Ilić nas je častio pićem, ali nismo prihvatili, jer je pred nama već bilo dovoljno. Nedugo zatim, Ilić i Dučić su izašli, pozdravili smo se normalno, Dučić se rukovao sa mnom i ništa nije ukazivalo da će se ovo dogoditi. Prije njih, Branislav je odvezao Jadranku kući. Mi smo ostali. Nevenka koja je radila u šanku rekla je da je vrijeme da i mi idemo kući. Nedugo potom, brat, Bojan Vujović i ja sjeli smo u auto. Marko je vozio. Krenuli smo prema stanu i sreli se sa Branislavom Bajovićem na raskrsnici. Marko i on su se nešto šalili kroz prozore automobila, ali nisam čuo šta. Marko mi je rekao da pređem u auto kod Brana, da ne bude sam, što sam i uradio – ispričao je Bajović.

On je rekao da nije znao šta se dešava i da je Ilićeva kola vidio tek kada su prišli kafani i kada je bacio pogled ka ulici, te da mu je djelovalo da je Ilić „blicao“ kao da poziva Marka da izađe iz auta.

– Marko i Bojan su išli kolima ispred nas. Vozili smo sredinom puta, kada se Marko zaustavio, a Brano je malo ‘vrcnuo’ u desnu stranu. Marko je lagano izašao, ostavivši upaljen automobil. Prišao je Ilićevom autu i naslonio se rukom iznad njegovih vrata. U tom trenutku okrećem se prema Branislavu da ga pitam šta se dešava i čujem pucanj. Vidio sam kako Marko pada i krenuo da izađem iz auta. Kako krećem naprijed, vidim Marka kako leži, dižem pogled i vidim Ilića kako puca na mene. Čujem pucnjeve, osjećam kako me pogađa, vidim samo njegov lik kako krvoločno gleda u mene i njegov pištolj. Ta slika mi nikad iz glave neće izaći. Nakon toga padam i gubim svijest – ispričao je Bajović.

Njegov rođak Branislav Bajović danas je, takođe, svjedočio pred sudom, pri čemu je rekao da mu je Marko predložio da Miloš pređe u njegovo auto.

– Kada sam odvezao Jadranku kući, prvo smo se provozali nekoliko krugova kroz grad. Vratio sam se prema Okretaljci i sreo Marka, Miloša i Bojana na raskrsnici. Marko mi je rekao da Miloš pređe kod mene i da idem za njim. Kada je Ilić naišao kolima, poznao sam da je to njegov auto. Marko je skrenuo u lijevo, a ja sam se nehotice parkirao pored njegovog auta. Marko je normalnim koracima krenuo prema Ilićevom autu, ovaj je ispalio jedan metak u njega, zatim izašao iz vozila i pucao u Miloša. Ja sam u tome doživio strah i kad je Miloš pao, pobjegao sam. Kada je došla policija, krenuo sam za njom. Bio sam bijesan, zaletio sam se i udario Ilića nogom u predjelu vrata sa desne strane nakon čega ga je policija svezala – ispričao je Branislav Bajović.

Miloš Bajović, treći s lijeva na desno u prvom redu i Branislav Bajović, drugi s lijeva na desno u prvom redu (FOTO: Moja Hercegovina)
Miloš Bajović, treći s lijeva na desno u prvom redu i Branislav Bajović, drugi s lijeva na desno u prvom redu (FOTO: Moja Hercegovina)

Posle toga, on je pomjerio svoj automobil sa mjesta na kom je bio parkiran, jer je, kako tvrdi, htio da oslobodi prolaz Hitnoj pomoći. Kaže da se sa Ilićem poznavao „iz viđenja“, te da nikada sa njim nije imao konflikt i da ne zna razloge zbog kojih je pucao na braću Bajović.

Nevenka Batinić, koja je radila kao konobarica u „Okretaljci“ u noći ubistva, potvrdila je danas da su Miloš Bajović i Nemanja Ilić razgovarali na način kako je Miloš rekao i da je taj razgovor završio mirno. Ona je ispričala da se Ilić, pet minuta nakon što je otišao da odveze Dučića kući, vratio u „Okretaljku“ i da je nešto rekao Milošu Bajoviću, ali da nije čula šta.

– Čula sam samo da mu je Miloš na to rekao: Hoćeš li ti da izađeš odavde ili ću ja, na šta je Ilić odgovorio: Ja ću. Nije zvučalo kao da su se svađali. Ilić je tada otišao kolima niz ulicu. Nakon pet minuta, izašla sam da pokupim podmetače sa bašte i vidjela Ilića kako se ponovo vraća kolima, dolazi do parkinga, zadržava se kratko i ponovo odlazi. U tom trenutku, Marko je stajao sa mnom, vodili smo neobavezan razgovor. Prokomentarisala sam šta Ilić više hoće i šta traži tu u ta doba, na šta je Marko rekao da traži batina. Ali to je rekao tek onako. On cijelu noć nije imao nikakav kontakt sa Ilićem – ispričala je Batinić.

Jadranka Mrkai, Milan Dučić i Nevenka Batinić (FOTO: Moja Hercegovina)
Jadranka Mrkai, Milan Dučić i Nevenka Batinić (FOTO: Moja Hercegovina)

Tvrdi da nije vidjela da li su Ilićeva kola bila na parkingu kada je pošla kući, te da ništa nije slutilo na to da će se tragedija dogoditi.

Na današnjem pretresu svjedočio je i Milan Dučić, drug optuženog Ilića koji je bio sa njim tu noć. On je ispričao kako je Ilić te večeri došao kod njega u prodavnicu i da su tu počeli da piju, da bi kasnije otišli u „Okretaljku“. Tvrdi da prepirka oko poreza sa Milošem Bajovićem nije bila ozbiljna i da, kada ga je Ilić povezao kući tu noć, uopšte nisu razgovarali o braći Bajović ni ostalima koji su bili sa njima.

– Braću Bajović sam poznavao od ranije, iz ‘viđenja’, dobri su momci, nisam čuo nikada da su se tukli sa nekim. Ilić i ja smo bili popili. Povezao me je kući iz Okretaljke, a prije toga smo okrenuli krug kroz grad. Nismo ni o čemu razgovarali za to vrijeme, samo smo slušali muziku – ispričao je Dučić.

On je dodao da se sa Ilićem druži već tri ili četiri godine, ali da nije znao da on ima pištolj, niti da nosi bejzbol palicu u kolima.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 18. januar u 11 časova, kada će pred Okružnim sudom u Trebinju svjedočiti Bojan Vujović, Milenko Vujović, Milorad Salatić i Todor Pejanović.

Jelena Denda

Moja Hercegovina

3 0 komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali
0 Shares
0 Shares
Copy link