Početna  /  Svjedočenjem Ruže Bajović ponovo počelo suđenje Nemanji Iliću
bileća Hercegovina

Svjedočenjem Ruže Bajović ponovo počelo suđenje Nemanji Iliću

BILEĆA – Suđenje Bilećaninu Nemanji Iliću (33), koji je optužen da je 14. jula 2015. hicem iz pištolja ubio svog sugrađanina Marka Bajovića (1986.), a njegovog brata Miloša (32) teško ranio, nastavljeno je danas u trebinjskom Okružnom sudu. Zbog izmjene sudskog vijeća suđenje je vraćeno na početak, pa su danas ponovo svjedočili Ruža Bajović, Miloš Bajović, Bojan Vujović i Branislav Bajović.

Dragiša Jokić, Mira Vučinić i Nemanja Ilić

Suđenje Iliću počelo je 21. decembra prošle godine, a prekinuto je u maju ove godine, nakon održanih sedam glavnih pretresa. Prilikom navedenih pretresa izvedeni su svi dokazi optužbe, a sljedilo je izvođenje dokaza odbrane i svjedočenje optuženog Nemanje Ilića.

Proces je danas vraćen na početak, a razlog za to je premještaj predsjednika sudskog vijeća Harisa Hakalovića u Mostar. Na mjesto predsjedavajućeg sudskog vijeća danas je sjeo sudija Duško Popić, a druga dva člana su sudije Tatjana Prcović i Vesna Ivković.

Novitet u procesu je i to da je Ilićeva odbrana, pored advokata Mire Vučinić, dobila još jednog branioca – Dragišu Jokića, advokata iz Istočnog Sarajeva. Sa druge strane, porodicu Bajović od danas će, osim tužioca Žarka Milića, zastupati i Branko Karadeglić, advokat iz Čapljine.

Branko Karadeglić i Žarko Milić
Branko Karadeglić i Žarko Milić

Suđenje je danas nastavljeno svjedočenjem Ruže Bajović, majke ubijenog Marka i ranjenog Miloša Bajovića. Njeno svjedočenje bilo je potresno, pri čemu je ponovila svoj raniji iskaz i ponovo se nekoliko puta obratila optuženom Iliću.

– Zašto, zašto si mi ubio dijete kad se niste ni poznavali? Je li bilo drugog načina ako je bilo nešto, a nije bilo ništa? Ako mogu da pitam zašto mi ubi dijete i rani drugo? – potreseno je rekla Ruža Bajović.

Nakon nje, pred sudom je ponovo svjedočio njen sin Miloš Bajović kojeg je Ilić ranio sa četiri hica. On je, takođe, ponovio svoj raniji iskaz, a pitanja odbrane bila su uglavnom fokusirana na to da li su ubijeni Marko i on poznavali Ilića od ranije, zatim da li su prihvatili piće od njega te noći, te u kom trenutku je Miloš izašao iz auta i krenuo prema optuženom.

– U životu sam imao svega tri kontakta sa Ilićem, a brat Marko je samo znao ko je on, čak mu nije znao puno ime, već samo da ga zovu Ila. Mi smo prvo odbili piće od njega tu noć, ali smo ga na kraju prihvatili da se on ne bi naljutio. Kada smo se vratili i prilazili Ilićevom vozilu, siguran sam da nam je blicao, ali nisam znao da je u pitanju on, sve dok nisam krenuo prema njemu kad je pucao na Marka. Ne mogu da potvrdim da li je Ilić na mene pucao iz auta ili je izašao iz njega, jer su mi u sjećanju samo njegovo lice i pištolj uperen u mene dok puca – kazao je Miloš.

Svjedoci optužbe sa svojom rodbinom
Svjedoci optužbe sa svojom rodbinom

Branioci optuženog spočitavali su Milošu Bajoviću da je u ranijem iskazu rekao kako nije prihvatio piće od Ilića.

Pred sudom je danas ponovo svjedočio i Bojan Vujović koji je u noći ubistva bio u autu sa ubijenim Markom Bajovićem. On je, takođe, ponovio svoj iskaz koji je ranije dao pred sudom u kome je ispričao šta se, prema njegovom sjećanju, desilo te noći. Na pitanje odbrane da li je on ili neko od Bajovića te noći imao oružje kod sebe, Vujović je odgovorio da nije.

I Branislav Bajović, koji je danas ponovo svjedočio, ustvrdio je da niko od njih nije imao oružje kod sebe, te da nije znao da Ilić ima pištolj. On je, takođe, ponovio svoj raniji iskaz o dešavanjima te noći. Na pitanja odbrane zašto je te noći parkirao kola tako da Ilić ne bi mogao da prođe svojim kolima, on je kazao da mu nije bila namjera da mu prepriječi put, već da se tako parkirao da ne bi udario kola kojima je upravljao ubijeni Marko Bajović. On je rekao i da su Miloš i on ostali u autu kada je Marko krenuo prema Ilićevim kolima, jer nisu znali šta se dešava.

Ilićeva podrška na suđenju
Ilićeva podrška na suđenju

Odbrana je u ispitivanju svih svjedoka insistirala na pitanju na kom mjestu su se tačno vozilima susreli Marko i Branislav Bajović. Svi su odgovorili da su se susreli tačno u krivini koja spaja ulicu u kojoj se dogodilo ubistvo i ulicu koja vodi prema centru grada.

Podsjećamo, Bilećanin Nemanja Ilić (32) izjasnio se 10. novembra, u Okružnom sudu u Trebinju, da nije kriv za ubistvo svoga sugrađanina Marka Bajovića (29) i teško ranjavanje njegovog brata Miloša (31). On se u pritvoru nalazi od od 14. jula 2015. godine.

Suđenje Nemanji Iliću biće nastavljeno sljedećeg petka, 25. novembra, u 11 časova, u trebinjskom Okružnom sudu, kada će svoje iskaze dati pet svjedoka.

Jelena Denda Borjan

24 Shares
24 Shares
Copy link