Svjedočenjem majke ubijenog Marka Bajovića počelo suđenje Nemanji Iliću

TREBINJE – Suđenje Nemanji Iliću (32), koji je optužen da je 14. jula hicem iz pištolja ubio Marka Bajovića (29), a njegovog brata Miloša Bajovića (31) teško ranio sa četiri metka, počelo je danas u trebinjskom Okružnom sudu iznošenjem optužnice i svjedočenjem Ruže Bajović, majke nastradalog.

nemanja_ilic_mojahercegovina-1024x683
Optuženi Nemanja Ilić (FOTO: Moja Hercegovina)

Sadržaj optužnice iznio je glavni tužilac Žarko Milić koji je naveo da je 14. jula 2015. godine, u 3 časa i 45 minuta, u blizini Ugostiteljskog objekta „Okretaljka“, Nemanja Ilić (32) hicem iz pištolja lišio života Marka Bajovića (29), a njegovog brata Miloša Bajovića (31) pokušao da liši života.

– U 3 časa i 30 minuta Miloš i Marko Bajović izašli su iz kafane sa rođakom Bojanom Vujovićem. Na putu prema gradu zaustavio ih je rođak Branislav Bajović i Miloš je prešao u njegovo auto, pa su se vratili prema kafani zajedno sa Markom i Bojanom koji su bili u drugim kolima. Ilić je išao automobilom iz pravca kafane, a u susret mu je dolazilo auto Marka Bajovića. Marko je malo prešao na lijevu stranu kolovoza, pa su njegovo i Ilićevo vozilo bili okrenuti jedno prema drugom farovima. Marko je izašao, došao do vozačevih vrata Ilićevog automobila i naslonio se rukom iznad njih, okrenut tijelom prema Iliću koji je tada pištoljem glok, koji je držao u desnoj ruci, kroz otvoren bočni prozor pucao u Marka i nanio mu povrede nakon kojih je uslijedila smrt. U tom trenutku, iz drugog vozila izašao je Miloš Bajović koji je krenuo prema Iliću i mrtvom bratu, a Ilić je u njega ispalio četiri hica opasna po život – navodi se u optužnici.

Ilić je ispalio ukupno sedam metaka iz pištolja za čije je posjedovanje, ali ne i nošenje, imao dozvolu. U optužnici se tvrdi da je Iliću nakon izvršenja ovog djela izmjereno 1,92 promila alkohola u krvi, što je stadijum srednjeg pijanstva, dok je ubijenom Marku Bajoviću izmjereno 1,43 promila alkohola u krvi, što je stadijum blagog pijanstva.

Ilić je u Marka Bajovića pucao sa 80 centimetara udaljenosti od usta cijevi pištolja, dok je u Miloša pucao sa udaljenosti od dva metra. U vrijeme izvršenja krivičnog djela, Ilić je bio uračunljiv, što ćemo i dokazati – naveo je okružni tužilac Žarko Milić.

ilicev_otac_mojahercegovina-1024x683
Otac i rodbina Nemanje Ilića na suđenju (FOTO: Moja Hercegovina)

Optužnica kaže da su svi akteri ovog događaja prethodno bili u Ugostiteljskom objektu „Okretaljka“, ali u odvojenim društvima.

– Bajovići su pili piće za šankom sa svojim društvom, zatim su došli Nemanja Ilić i Milan Dučić koji su, takođe, stali za šank. Miloš Bajović je častio pićem sve koji su bili u kafani, ali Ilić je odbio da uzme piće. Došlo je do rasprave o događajima od ranije. Miloš Bajović i Milan Dučić raspravljali su o plaćanju poreza. Nakon toga, Ilić je naručio piće za Bajovićevo društvo – naveo je Milić.

Mira Vučinić, branilac optuženog Nemanje Ilića, rekla je da njen klijent i ona spore da se događaj desio na način i pod okolnostima koje su navedene u optužnici. Ona je dodala da je sve materijale koji su joj neophodni za suđenje dobila tek prije tri dana i da, shodno tome, danas neće iznositi svoj koncept odbrane, te zatražila da se glavni pretres odgodi.

Sudsko vijeće usvojilo je njen prijedlog, ali je donijelo odluku da ipak sasluša Ružu Bajović, Miloševu i Markovu majku, budući da ona nije očevidac događaja. U svom iskazu sudu, vidno potresena Ruža Bajović rekla je kako se njena porodica nije ranije poznavala sa porodicom Nemanje Ilića. Na pitanje da li je iko od porodice Nemanje Ilića nakon Markovog ubistva došao da izjavi saučešće, da se izvini ili pomogne, odgovorila je odrično.

Muž mi je poginuo u ratu 1992. godine. Ostala sam sama sa troje djece i trudila se da od njih stvorim uzorne ljude, što su i postali i to me je činilo najsrećnijom. Ćerka mi se udala u Bijeljinu, a sinovi su otvorili kafić u Banjaluci, pomagali i majci, dolazili jednom godišnje na mjesec dana u Bileću da odmore. Klub se vodio na Marku, jer je kao dijete poginulog borca dobio je stimulaciju za samozapošljavanje. Uvijek su bili uzorni momci, nikada, ni prije, ni poslije smrti, o Marku nisam čula ništa ružno. Bila sam kod ćerke u Bijeljini kada se sve ovo dogodilo. Imala sam uzornu porodicu koju mi je ugasio za minut – rekla je Ruža pogledavši u pravcu optuženog Ilića i direktno, sa teškom tugom, ga upitala – Ako smijem da pitam, zašto? Zašto si to uradio kad ga nisi ni poznavao?

bajovici_sudjenje_mojahercegovina-1024x683
Miloš Bajović (lijevo) i Ruža Bajović (u sredini) na suđenju (FOTO: Moja Hercegovina)

Sudsko vijeće u ovom postupku čine Haris Hakalović, Duško Popić i Tatjana Prcović.

Podsjećamo, Bilećanin Nemanja Ilić (32) izjasnio se 10. novembra, u Okružnom sudu u Trebinju, da nije kriv za ubistvo svoga sugrađanina Marka Bajovića (29) i teško ranjavanje njegovog brata Miloša (31). On se u pritvoru nalazi od od 14.07. 2015. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. decembar u 11 časova, u Okružnom sudu Trebinje, kada će svoje svjedočenje iznijeti Miloš Bajović.

Jelena Denda

Autor