Četvrtak, 23.01.2020
More
  Početna Komentari

  Договорена ексхумација и ДНК анализа костију придворачких жртава

  Podijeli:

  „Град Требиње је обезбиједио финансијска средства за ексхумацију посмртних остатака придворачких страдалника, ДНК анализу костију и за изградњу гробнице за све оне који немају директне потомке. На тај начин ћемо обезбиједити да ти људи почивају у складу са православним хришћанским обичајима, а ми ћемо испунити нашу људску и моралну обавезу“ – изјавио је за „Моју Херцеговину“ Драгослав Бањак, предсједник Скупштине Града Требиња, данас прије помена код Придворачке јаме. Наиме, „Моја Херцеговина“ је покренула то питање још 2015. одине.

  Бањак је појаснио да је Град прво одржао састанке са свим познатим потомцима придворачких жртава и да су они дали сагласност. Договорили су и детаље са др Дамјануком из Болнице Требиње, као и са Јавним предузећем Комунално, а већ су ангажовали и људе који ће радити на ексхумацији.

  „Радови ће почети, буквално, ових дана. Дакле, колико је физички потребно да се то уради толико ће трајати, неће дуже“, обећао је предсједник требињске Скупштине.

  Помен и молба Синоду Српске православне цркве

  [mhc_antrfile naslov=”Придворачки мученици”]

  Михајло Андријашевић, Трифко Бабић, Јово Маџар, Лазар Кукурић, Јаков Миљановић, Стеван Миљковић, Божо Пиџула, Милорад Пиџула, Алекса Соколовић, Обрен Стијачић, Ђорђе Ћурић, Благоје Ћурић, Бошко Шакота.

  Побјегли и донекле спријечили наставак злочина:

  Вуле Влачић, Јефто Шкоро, Васо Поповчевић. [/mhc_antrfile]

  Помен тринаесторици Требињаца које су усташе убили у ноћи 23/24.јуна 1941. и тројици који су тада побјегли са јаме, служио је о. Младен Жуловић, старјешина Саборног храма.

  Потом је говорила Слободанка Тановић-Шкоро, предсједник Одбора за подизање заједничког спомен обиљежја придворачким мученицима и кћерка Јефта Шкора. Нагласила је да су потомци упутили молбу Светом архијерејском синоду Српске православне цркве да се страдали Срби-цивили на јами Јагодњача – Ржани до и Придворачкој јами, прогласе мученицима.

  На крају је Тановић-Шкоро саопштила да је 2017. затрпана јама Голубинка у селу Гомиљани, те позвала породице Џоџо, Пупић и Вулетић да ту поставе крст и спомен плочу са именима страдалих предака.

  Послије помена су потомци, са предсједником Скупштине, посјетили гробље Подгљивље и мјесто на ком би ових дана требала почети ексхумација.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI