Početna  /  Pridvoračka žrtva Jovo Madžar – zvjerski ubijen ispred rođene kuće
Hercegovina Teme i komentari Trebinje

Pridvoračka žrtva Jovo Madžar – zvjerski ubijen ispred rođene kuće

Kada je Jovo Madžar sa suprugom Sarom i njihovo petero djece svio dom u trebinjskim Pridvorcima, nije mogao ni da zamisli da će život mučki okončati skoro pred kućnim pragom. Zajedno sa 12 trebinjskih Srba, Jova su ustaše ubile u noći između 23. i 24. juna 1941. godine i bacile u jamu koja se nalazi u neposrednoj blizini njegove kuće.

Prazan grob Jova Madžara u Podgljivlju (FOTO: Moja Hercegovina)
Prazan grob Jova Madžara u Podgljivlju (FOTO: Moja Hercegovina)

Jovo (Nikole) Madžar, gostioničar iz Pridvoraca, imao je 45 godina kada su ga ustaše u svom zločinačkom poduhvatu ubile na Pridvoračkoj jami. Bio je oženjen sa Sarom (djevojački Đerić) koja je umrla dvije godine nakon njegove smrti.

Budući da je radio u Americi, Jovo je bio veoma bogat. Imao je 30 dunuma zemlje i kafanu u gradu, na obali u Ulici Luke Vukalovića, u kući Slijepčevića.

Prema podacima iz knjige „Pridvoračka jama“, autora Božidara Čučkovića, Jova je uhapsio, vezao i odveo u trebinjski zatvor Zaim Bračković. Kobne noći, između 23. i 24. juna, ustaše su zvijerski okončale njegov život nad jamom pored puta kojim je mnogo puta išao do svoje kuće.

Jovov grob, naobilježen i bez krsta, i danas se nalazi na „ledinici“, u groblju Podgljivlje, gdje je i sahranjen 6. oktobra 1941. godine sa ostalim pridvoračkim mučenicima. Jovova porodica je, krajem 70-tih godina prošlog vijeka, htjela da prenese njegove posmrtne ostatke u novo grobno mjesto koje se nalazi na svega 25 metara udaljenosti od njegovog neobilježenog groba. Na ovom grobnom mjestu i sada stoji cvijeće i mala spomen-ploča za mučenika Jova Madžara, ali ono je prazno. Nije poznato zašto posmrtni ostaci Jova Madžara nisu prenijeti u porodičnu grobnicu.

Spomen-ploča i cvijeće na praznom grobu Jova Madžara (FOTO: Moja Hercegovina)
Spomen-ploča i cvijeće na praznom grobu Jova Madžara (FOTO: Moja Hercegovina)

Jovo i Sara Madžar imali su tri sina i dvije kćeri: Vlada, Stanka, Đorđa, Gospavu i Jovanku.

Vlado (1924-1942.) je, godinu dana nakon oca, stradao od italijanske ruke na Mosku zajedno sa Mišom Simonijem iz Dubrovnika. Đorđo je imao tri kćeri: Saru (udata Karić), Jadranku (udata Mucović) i Slobodanku (udata Brborić). Stanko (1937.) ima dva sina: Vlada (1959.), koji ima sina Stanka i ćerku Sonju, i Zorana (1961-2014.) čiji sinovi su Bojan i Jovo. Inače, Jovo je rođen 23.06.1991. – tačno na pedesetu godišnjicu pradjedovog stradanja. Gospava (1926-2005.) je bila udata za Babića sa kojim je imala sinove Slobodana i Predraga, dok je Jovanka umrla sa svega godinu dana (1931-1932.).

Porodično stablo Nikole Madžara nastavljeno je i kroz porodice njegovih sinova Bogdana i Spasa. Bogdan je imao petoro djece: Boža, Miša, Neđa, Nikolu i Slavku, dok je Spaso imao Branka, Ljubicu i Anku.

 

PROČITAJTE JOŠ: Pridvoračka žrtva Lazar Kukurić – otrgnut od porodice u životu i u smrti

Jelena Denda Borjan

Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.
Od januara 2013. do novembra 2017. godine novinarka internet magazina "Moja Hercegovina"

3 0 komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali
67 Shares
67 Shares
Copy link