Početna  /  Spajanje "Koka kole" i "Bambija" - šta potrošači mogu da očekuju?
Srbija

Spajanje “Koka kole” i “Bambija” – šta potrošači mogu da očekuju?

Jedan od ključnih poslovnih događaja od početka godine svakako je prodaja Bambija Koka Koli. Detalji transakcije su poznati, za domaćeg konditora plaćeno je 260 miliona evra. Ali, šta potrošači mogu da očekuju, nakon što je proizvođač jednog od najpoznatijih domaćih brendova prešao iz ruku investicionog fonda u vlasništvo multinacionalne kompanije?

Jedinstven ukus im je zajednički imenitelj. U svakodnevicu kupaca u Srbiji “ušunjali” su se pre punih 50 godina i za to vreme postali suvereni vladari rafova.

Kompanije u kojima se proizvodi keks na kom su odrastale generacije i jedno od najprodavanih bezalkoholnih pića – postaju jedno.

“Koka Kola Helenik” je za 260 miliona evra kupila kompaniju “Bambi” od fonda “Mid Europa Partners” i time zakoračila u svet industrije slatkiša i grickalica. Spajanje dva brenda u “Koka Koli” vide kao veliki poslovni potez.

 “Naše opredeljenje je da čuvamo i štitimo i istoriju i nasleđe i specifično znanje uopšte korporativnu DNK kompanije ‘Bambi’ i da učimo od ‘Bambija’, ali i da delimo praksu koju smo naučili iz sopstvenog poslovanja. Pre akvizicije kompanije ‘Bambi’ nismo bili prisutni u segmentu grickalica ili konditorskih proizvoda u Srbiji, tako da u suštini nasleđujemo ‘Bambijev’ tržišni udeo i poziciju u ovim kategorijama”, izjavio je Vladimir Tipsarević, direktor sektora za odnose sa javnošću i komunikacije kompanije “Koka Kola HBC Srbija”.

Iz “Koka kole Helenika” za N1 dodaju da im je nastavak poslovanja u Srbiji – cilj, ali da proizvodnju konditorskih proizvoda ne planiraju da izmeštaju iz Požarevca.

Ipak, pitanje je kako će se akvizicija odraziti na tržište? I može li “Koka Kola Helenik” da ugrozi konkurenciju? Iz Komisije za zaštitu konkurencije odgovaraju da nemaju detalja o samoj transakciji.

“Do danas, ‘Koka Kola’ nije podnela prijavu koncentracije radi sticanja kontrole nad privrednim društvom’ Bambi’. Komisija ne raspolaže bilo kakvim konkretnim saznanjima o eventualnoj predmetnoj transakciji”, navode.

Iako je dosadašnji vlasnik “Bambija” bio jedan od najvećih nezavisnih investicionih fondova koji posluje na evropskim tržištima – za profesora Ekonomskog fakulteta Dragana Lončara dobar je signal što ga zamenjuje strateški partner. Za razliku od fondova, strateškom partneru je cilj dugoročno ulaganje.

“U ovom slučaju imamo strateškog investitora koji je spreman da na duge staze radi na podizanju konkurentnosti ‘Bambijevih’ proizvoda i ‘Bambijevih’ brendova i s obzirom na to kakva je snaga te kompanije, smatram da će imati uticaja na promenu raspodele tržišne moći između postojećih igrača na konditorskom tržištu Srbije, a kada je reč o inostranim tržištima verovatno analiza zavisi od svakog tržišta ponaosob, ali kao što sam rekao, ‘Bambi’ će verovatno imati pristup nekim tržištima na kojima do sada nije imao toliki uticaj, kao na primer – tržištu Hrvatske”, kaže Lončar.

Slična akvizicija se na srpskom tržištu već odigrala i to 2008. kada je američki “Pepsi” postao vlasnik domaće kompanije za proizvodnju grickalica: čipsi, pardon, klipsi i gud – “MARBO”.

Poslovni potez “Koka kole” i spajanje dva jaka brenda, zaključuju analitičari, ojačaće poziciju te kompanije, a ujedno će domaći proizvodi naći put do novih kupaca, što je, kažu, “dobitna kombinacija”.

N1 Srbija

0 Shares
0 Shares
Copy link