Početna  /  Slobodan Golubović: Srpska je Dodikova policijska država
Teme i komentari

Slobodan Golubović: Srpska je Dodikova policijska država

“Nažalost, opozicija u RS i stručna javnost ostaju nijemi na ovo zakonsko nasilje i diskriminaciju struke koja se desila 2014. godine. Danas bivši specijalac, čije su zasluge za stvaranje Republike Srpske nesporne, u ulozi ministra MUP-a RS, kundakom donosi Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima pod izgovorom zaštite Republike Srpske, a prava namjera jeste zaštita trulog i korumpiranog režima.”

lukac_dodik_srna

Piše: Slobodan Golubović

Kao svršeni gimnazijalac bez ijedne mrlje i uzoran sportista, u maju mjesecu 2009. godine prijavio sam se na konkurs za upis studenata Visoke škole unutrašnjih poslova (VŠUP) Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) u Banjaluci, u želji da ostvarim dječački san i postanjem policijski službenik.

Ljekarskom pregledu, koji je eliminatoran u konkursnoj proceduri, pristupio sam sredinom jula mjeseca te 2009. godine. Bila je nesnosna vrućina, teško se moglo i disati, sjećam se kao da je juče bilo. Nakon svih mjerenja i pregleda ljekarska komisija ustanovila je da imam povišen krvni pritisak, ali i neke šumove u radu srca. Vratio sam se kući srušenih snova, ali mi je bitnija bila briga za zdravlje, pa sam odmah otišao u jednu privatnu kliniku kako bih uradio detaljne zdravstvene preglede. I gle čuda – rezultati su bili odlični, ljekari su nakon urađenih pregleda ustanovili da sam potpuno zdrav.

Saznanje da sam zdravstveno sposoban dalo mi je snagu da se prijavim na konkurs za upis studenata Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, gdje glatko prolazim sva testiranja i upisujem se na smjer kriminologija kao sedmi na rang listi. Bez problema i prije svih rokova u julu 2013. godine postajem diplomirani kriminolog.

Nakon toga uslijedili su brojni pokušaji zapošljavanja preko konkursa u policijskim agencijama na entitetskom i državnom nivou, koji u pravilu, bez političkog, nepotističkog i koruptivnog zaleđa, završavaju neuspjehom.

Ali nije to ništa novo za čitaoca jer svi znamo da su ovakve stvari, u ovoj kvazidržavi i teško oboljeloj društvenoj zajednici, sasvim normalne. Novost o kojoj javnost ćuti jeste to da je režim Milorada Dodika jedinu policijsku agenciju, čija nadležnost nije prenesena na nivo Bosne i Hercegovine, Policiju Republike Srpske, hermetički zatvorio tako da niko ko se nije školovao na VŠUP ne može postati inspektor. Poklopac kojim je režim zaštitio svoj kriminal jeste član 47. stav 1. tačka (b) Zakona o policijskim službenicima usvojenog 2014. godine, koji kaže da kandidat zasniva radni odnos u MUP RS kao policijski službenik u činu mlađeg inspektora kao drugi nivo pristupanja za kandidate sa najmanje VI stepenom stručne spreme, sa završenom Višom školom unitrašnjih poslova, odnosno Visokom školom unutrašnjih poslova. Dakle, možete donijeti diplomu kriminologa sa Kembridža, ali MUP RS je neće priznati. Poređenja radi, zamislite da se doktorima medicine u Ministarstvu zdravlja RS zabrani zapošljavanje ukoliko nisu diplomirali na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci?! Treba još napomenuti da je definicija spornog člana samo prepisana u novousvojeni Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima i sada je sadržana u članu 71.

Nažalost, opozicija u RS i stručna javnost ostaju nijemi na ovo zakonsko nasilje i diskriminaciju struke koja se desila 2014. godine. Danas bivši specijalac, čije su zasluge za stvaranje Republike Srpske nesporne, u ulozi ministra MUP-a RS, kundakom donosi Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima pod izgovorom zaštite Republike Srpske, a prava namjera jeste zaštita trulog i korumpiranog režima.

Jedan od opozicionih narodnih poslanika je izjavio da se Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima pravi policijska država – što nije tačno! Temelji policijske države nastali su samim dolaskom Milorada Dodika na vlast 2005. godine, a sazidana je školovanjem podobnih, a ne sposobnih, u VŠUP-u i donošenjem Zakona o policijskim službenicima 2014. godine kojim će prethodno pomenuti kadrovi biti primljeni u MUP RS da štite kriminalni režim. Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima predstavlja samo završne radove na policijskoj državi, kojim je omogućeno pomenutim policijskim službenicima da me, bez ikakvog pismenog naloga, pozovu na razgovor samo zato što se češljam drugačije od njih.

Autor: Slobodan Golubović, diplomirani kriminolog iz Gacka

Moja Hercegovina

4 0 komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali
 • diplome se kupuju na privatnim fakultetima poznata javna stvar, na privatnim klinikama…….. a zasto primati studente sa drugih fakulteta kada MUP RS ima svoje studente na birou, svrseni studenti VSUPa….. a kad neko zavrsi fakultet ynaci da je pametan pa samim tim lako je doci do posla, samo nesposobni sa fakultetom nisu zaposleni……

 • Smijem se,smijem se a plakao bih!
  Ne nije vise nikakva tajna i karte su se otvorile.EU visoko rangirani politicari u svojim izjavama otvoreno govore da je napravljen plan za rusenje Republike Srpske i to ne izvana vec iznutra.
  Cavic je glavni izvodjac i organizator da on koji je svojim potpisom ukinuo vojsku Republike Srpske. Bosic koji je dao nalog da se Doboj upise u zajednicu turskih opstina.Ivanic koji je pobjedio zahvaljujuci muslimanskim glasacima i koji je na platnom spisku CIA
  kao i svi koji su u trenutnoj opoziciji.
  Ovi izdajnici da ovo rade u USA trenutno bi bili uhapseni i osudjeni po kratkom postupku.Inac ne bi Snuden bjezao u Rusiju.
  Vidi li narod sta oni rade po Sarajevu i kako glasno i svjesno glasaju za sve odluke koje su stetne za R.S. i njihovim glasom one se usvajaju i tako dovode do tihog gasenja Republike Srpske.
  I kada ih Dodik zbog toga prozove onda krenu teske uvrede na Dodikov racun kako je on lopov,kriminalac i da ce izvesti narod na ulice da sruse jedan policijski rezim. Ne oni ne daju odgovor zasto donose stetne odluke i zasto rade na stetu Republike Srpske.

  Da govore istinu i da je R.S.policijska drzava oni bi davno bili uhapseni.Posto nisu znaci da lazu.Sjecam se koliko je visoki predstavnik vrsio pritisak da se ukine policija R.S. i koliko se je Dodik borio da je sacuva a ukoliko se ona ukine srbi ce dozivjeti sudbinu koju su imali u Hrvatskoj , znaci progon iz Republike Srpske jer isto kao sto je Sarajevo etnicki ocisceno i o tome se suti,kao sto se suti o 5.000 hilj.poklanih sarajevskih srpskih civila,cutalo bi se i o tome poslednjem pogromu.

  Ja ne branim Dodika ako nije sposoban da obezbijedi narodu bolji zivot neka se mjenja ali na legalnim izborima i oni koji dodju na njegovo mjesto da rade za R.S. za njeno jacanje a ne za stvaranje haosa i izlazak na ulice koje je u sluzbi ukidanja R.S.

  Dodik je dalekovid politicar i doveo je Rusiju kroz investicije u R.S. Kod Cara Putina ima najveci rejting od svih srpskih politicara i Putin mu cuva ledja.Zna to zapad da vise ne smije da se igra i da provocira Rusiju koja je rekla da ubuduce bilo gdje u svijetu ako budu ugrozeni njihovi interesi zadrzava pravo na upotrebu lokalnih atomskih udara.
  Putin nas danas moze zastiti i od USA i od EU ali ne moze od stranih placenika okupljenih oko saveza za promjene koji ce urusavati R.S. svojim glasovima u Skupstini BiH.
  Ako narod treba da izadje na ulice onda je to da se trazi krivicna odgovornost izdajnika i njihovo prvodjenje licu pravde i ja mislim da ce se to i desiti ako ovako nastave.Referendum je isto tako prava stvar koju zapad mora prihvatiti u krajnjoj istanci jer je i EU i USA u silaznoj putanji a ruski avioni ukoliko budu pozvani da zastite granice i drzavnost Republike Srpske u B.L ili sarajevu su za 25 minuta.To je izjavio Putin i to je dovoljna poruka muslimanima da se vise za njih nece boriti NATO armada jer ako su napustili Siriju koja im je bila kljucna za njihove planove tesko da ce stati u odbranu Bakirovog dijela od 22% teritorije na kojoj imaju vlast.

  Surfajte draga braco i citajte sta o Bosicu,Covicu i Ivanicu govore njemacki,austrijski,svedski i USA nezavisni politicki komentatori i politicari ne mojte da vam se desi Srbija cija buducnost je danas mnogo neizvjesnija od buducnosti Republike Srpske.
  Dodik je jedini srpski politicar koji ambasadoru USA kaze sto se petljate u nase unutrasnje stvari kada ja od vas nisam trazio ni savjet ni misljenje.Mene je izabrao srpski narod i ja odgovaram samo njemu i borim se za njegove interese a ne za vase i vase drzave.

  Danas vec mozemo reci da je globalizam kao novi svjetski poredak pukao i uskoro se ocekuje podjela EU na tri djela i potrebno je jos samo malo pameti i da za dvije godine proglasimo ne zavisnu i samostalnu Republiku Srpsku a ovi izdajnici svakako ce odgovarati sto su se kao strani placenici stavili u sluzbu okupatora.

 • Moj Miroslave svaka tebi čast na ovakvom komentaru, mi drugačiji se isto borimo u ovoj privatnoj državi jednoga moćnika da imamo pravo na mišljenje. Vaše mišljenje ste Vi rekli u ovome komentaru, i ja cijenim to mišljenje, a moje mišljenje je slijedeće: za vrijeme čije vladavine je R.Srpska presječena na dva dijela u reonu Brčkog (Brčko izuzeto iz sastava RS_a),dalje ko je prodao Telekom RS-a i gdje su pare od navedene prodaje, dalje kakve koristi narod ima od prodaje rafinerije Modriča i rafinerije B.Brod nikakve (navedene firme duguju porez RS-u preko 150 milona maraka), ko je zadužio RS sa više od 5 milijardi maraka i ko će to vraćati, za vrijeme čije vladavine je u parlamentu BIH izglasano postojanje Suda i tužilaštva BIH, zajedničkih oružanih snaga, granične policije (je li to prenos nadležnosti), kako je gosp. predsjednik došao na čelo vlade za Bogojavljenje ,98 godine i čije oklopne snage su dovele jednoga poslanika da ima kvorum da se izabere nova vlada sa sadašnjim predsjednikom, za vrijeme čijega mandata je donijet zakon o privatizaciji pa je cjelokupna državna imovina koja je vrijedila otišla u ruke par pojedinaca i koji su je kasnije prisvojili kao svoju privatnu svojinu,evo u zadnjoj godini dana dvije floskule koje je narod progutao na takozvanoj srpskoj televiziji kako će Rusi dati mali kerdit od 80 miliona, a veliki će malo biti kasnije realizovan od 700 miliona, pa sve propade kao kula od karata, druga floskula je kredit od nekog privatnog fonda iz Amerike od 300 miliona takoođe propala jer nije nikad ni dogovorena. (putovanje Našega predsjednika nekoliko puta u Moskvu i Rusiju, te slikanje sa moćnim Vladimirom koštalo je naše poreske obaveznike više od četiri miliona maraka, jer kod Vladimira se nemože tek tako doći bez lobističkih kuća i usluga) itd. mogao bih nabrajati još deset stranica A4 formata. Ja nebranim opoziciju RS-a ona skoro da i nepostoji, osim nekih gluposti što valjaju po TV-u, ništa drugo ne preduzimaju, legalnim sredstvima koja su u skladu sa zakonom..Oće li se u bližoj budućnosti pojaviti neka nova alternativa ovim višegodišnjim vladarima ili neće vrijeme će pokazati, ali za sada Srbi nemaju mnogo izbora kakda se bude na jesen glasalo…

0 Shares
0 Shares
Copy link