Početna  /  Mile Radišić priznao krivicu: Kažnjen i zbog prijetnji smrću novinaru
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Mile Radišić priznao krivicu: Kažnjen i zbog prijetnji smrću novinaru

BANJALUKA- Kontroverzni banjalučki biznismen Mile Radišić, koji se prije dva dana prijavio na odsluženje trogodišnje zatvorske kazne u KPZ Banjaluka na Tunjicama, osuđen je danas na novčanu kaznu od 1.000 KM zbog prijetnji smrću bivšem novinaru ATV-a Siniši Vukeliću.

Mile Radišić priznao krivicu: Kažnjen i zbog prijetnji smrću novinaru
Mile Radišić priznao krivicu: Kažnjen i zbog prijetnji smrću novinaru

Radišić je danas priznao krivicu, a pored izrečene kazne, platiće i troškove suđenja u iznosu od 200 KM.

Podsjetimo, cijeli slučaj se dogodio u oktobru prošle godine nakon što je Vrhovni sud RS ukinuo oslobađajuću presudu Radišiću i ostalim optuženim za manipulisanje cijenama akcija Medicinske elektronike i predmet vratilo na ponovno suđenje Okružnom sudu u Banjaluci. Tragom te informacije Vukelić, koji je prvi otkrio aferu “Medicinska elektronika”, pozvao je Radišića i zamolio ga za komentar sudske odluke. Međutim, čim mu se predstavio Radišić ga je napao riječima: “Šta ti hoćeš, ja ću tebe roknuti! To sam sebi obećao, jer ti si ovo sve i zakuvao”. Poslije toga je prekinuo vezu, a potom je isključio telefon.

Vukelić je prijetnje prijavio policiji i Radišić je odmah pozvan na informativni razgovor kako bi dao izjavu u svojstvu osumnjičenog. Inspektorima je potvrdio da je imao telefonski razgovor s “jednim novinarom”, ali je negirao da mu je prijetio smrću i da uopšte zna o kome je novinaru riječ.

Siniša Vukelić tada je rekao da uopšte nije obaviješten o podizanju i potvrđivanju optužnice protiv Radišića i da je za to saznao od Pressa.Radisic-mile-sud-ATV 1

– Iznenađen sam da me niko iz pravosudnih organa o tome nije obavijestio, jer sam za optužnicu saznao od vas. To je neprimjereno za bilo koji pravosudni sistem, jer ako već štite građane, onda ih valjda o tome trebaju i obavijestiti. Ipak dobro je što je optužnica potvrđena. To će svima pokazati da se prema novinarima, ali i drugim građanima, ne mogu tako ponašati i proći nekažnjeno. Takođe, bitno je i da svi novinari znaju da ih pravosuđe može zaštiti od tog bahatog ponašanja i raznih kabadahija – rekao je svojevremeno Vukelić.

Inače, Mile Radišić, vlasnik firme “Grand trejd”, nakon devet mjeseci skrivanja, predao se prije dva dana Kazneno-popravnom zavodu Banjaluka.

Radišić je sam došao na Tunjice i zatražio da ga prime na izdržavanje zatvorske kazne od tri godine, na koju je osuđen zbog manipulacije cijenama akcija “Medicinske elektronike”.

Nadležne institucije ćute o načinu na koji je bivši bjegunac prošao granicu i vratio se u Bosnu i Hercegovinu. U Graničnoj policiji su ranije odbili da nam dostave tražene informacije pravdajući se zakonom o zaštiti ličnih podataka. Informacije će dostaviti samo ako sud zatraži.

0 Shares
0 Shares
Copy link