Početna  /  Crnogorci priznali: Stranci prihvataju poslove koje domaće stanovništvo neće
Crna Gora

Crnogorci priznali: Stranci prihvataju poslove koje domaće stanovništvo neće

Poslodavci su se u anketi izjasnili da strance više zapošljavaju jer nema dovoljno domaće radne snage, kao i da ona neće da prihvati ponuđene uslove.

Poslodavci u Crnoj Gori umjereno su optimistični u pogledu perspektiva njihovog biznisa na srednji rok, a kao glavno ograničenje budućeg rasta navode teškoće u obezbjeđivanju adekvatne radne snage i finansijskih sredstava, kao i visoke kamate na kredite, pokazuje istraživanje Zavoda za zapošljavanje.

Pomoćnik direktora za plan, analizu i statistiku u crnogorskom Zavodu za zapošljavanje Goran Bubanja rekao je, na predstavljanju rezultata ankete poslodavaca, da 41 odsto njih nije moglo da se izjasni kakva će biti perspektiva njihovog biznisa u narednih pet godina, prenosi portal CDM.

“Njih 26 odsto očekuje rast, dok svega tri odsto očekuje smanjenje biznisa u narednom periodu”, rekao je Bubanja na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, analizom sezonskog zapošljavanja Zavod je utvrdio da su anketirani poslodavci u prošloj godini zaposlili 4,35 hiljada osoba, što je činilo 16,2 odsto ukupnog broja zaposlenih kod tih poslodavaca.

Od tog broja stranaca je bilo 3,78 hiljada.

“Dominatno zapošljavanje sezonske radne snage je u djelatnostima usluga smještaja i ishrane, trgovine i građevinarstva, i oni čine oko 55 odsto ukupno otvorenih radnih mjesta na sezonskim poslovima”, kazao je Bubanja.

Veliki obim zapošljavanja stranaca u Crnoj Gori je, kako je naveo, jedna specifičnost i izuzetak u odnosu na druge zemlje, jer je u prošloj godini broj zaposlenih stranaca bio nešto malo iznad nivoa zaposlenih domaćih radnika.

Navodeći da je prošle godine bilo 13,3 posto manje zaposlenih stranaca nego 2015, on je dodao da je ove godine ponovo prisutna ekspanzija, precizirajući da je trenutno na sezonskim poslovima oko 81 odsto više zaposlenih stranaca u odnosu na domaću radnu snagu.

Poslodavci su se u anketi izjasnili da strance više zapošljavaju, jer nema dovoljno domaće radne snage, kao i da ona neće da prihvati ponuđene uslove, nije adekvatno obučena i nema radno iskustvo.

Stranci su, prema rezultatima ankete, marljiviji, disciplinovaniji i manje zahtjevni, navodi se u tekstu.

32 Shares
32 Shares
Copy link