Početna  /  Prva izjava Đukanovića nakon ostavke u partiji: Ostajem u frontu borbe
Crna Gora Izdvajamo

Prva izjava Đukanovića nakon ostavke u partiji: Ostajem u frontu borbe

Foto: Boris Pejović/EPA
Željeli smo da ažurnim zakazivanjem sjednice Glavnog odbora što brže definišemo ocjenu našeg učešća na predsedničkim izborima, rekao je doskorašnji predsednik Crne Gore Milo Đukanović. On je to kazao nakon stranačke sednice DPS na čijem čelu je bio više od 25 godina, i to pošto je prihvaćena njegova ostavka na mjesto lidera partije.

Imali smo dugu, detaljnu i plodnu raspravu. Nije mali uspjeh osvojiti oko 155.000 glasova u neregularnin uslovima i uplivima faktora. Ali osnovna ocjena je da nismo zadovoljni rezultatom i da su naši planovi bili više postavljeni – rekao je on, prenose podgoričke Vijesti.

Kaže i da na sceni nema ozbiljne alternative onome što je pokazao DPS, ali da uvažavaju mišljenje građana.

– Povukli smo novi potez tako što sam ja odlučio da se povučem s dužnosti predsjednika nakon dvadesetpetogodišnjeg upravljanja partijom, na koje sam ponosan. Nije to moja uspješnost, nego uspješnost te politike koju sam personifikovao – rekao je Milo Đukanović.

Da bi mogli da pomognu da Crna Gora dostigne ostvarenja kojima teže, Đukanović ističe da su se odlučili se za promjenu na vrhu stranke.

– Moju odluku da se povučem je prihvatio GO, koji je prihvatio i da se za predsjednika izabere Danijel Živković. DPS je iznedrio novu generaciju ljudi, koji će biti okosnica neke buduće vlade. Jedan od najmarkantnijih ljudi te generacije je Živković i ubjeđen sam da smo napravili dobar potez, koji će biti impuls rehabilitaciji povjerenja – kaže on.

“Ostaću u frontu borbe”

Na pitanje da li odlazi iz DPS, Đukanović odgovara pitanjem: gdje bi drugo bio nego u DPS-u?

– Liderstvo u partiji je bila posledica drugih okolnosti. Ostaću u frontu borbe za vrednosti koje treba da budu deo baštine savremene Crne Gore. Nema nikakve sumnje čemu pripada budućnost. Ne možemo se pogađati hoće li biti EU ili srpski svet. Sav svoj autoritet, znanje i iskustvo staviću u ostvarivanje naših ciljeva, s bilo koje pozicije – rekao je on.

Ne misli da je njegovo povlačenje zakasnilo, i dodaje da bi ono uslijedilo ranije da su mislili da treba.

– Ne vidimo u ovome nikakvu tragediju, i trudimo se da se ponašamo kao zrele političke partije. Loš izborni rezultat mene kao kandidata rezultira ovim potezom da bi partija bila oslobođena prigovora da ne respektuje poruke javnosti – kaže.

Dodaje da nisu nište previdjeli u pripremi za izbore, i da je bio kandidat bez loših procjena i iluzija, bez obzira kakav je bio rizik.

– Dok je postojao minimum šansi, bilo je logično da je iskoristimo s najboljim adutom. Dobili smo odgovor, suočićemo se sa njim, ne mislimo da je tragičan – rekao je Đukanović.

Kazao je i da je sa “41 odsto lakše razmišljati o 51, nego premijer sa četiri odsto”.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap