Početna  /  Kraj vladavine duge tri decenije – Jakov Milatović proglasio pobjedu za predsjednika Crne Gore, slavlje na ulicama
Crna Gora Izdvajamo

Kraj vladavine duge tri decenije – Jakov Milatović proglasio pobjedu za predsjednika Crne Gore, slavlje na ulicama

Završeni su predsjednički izbori u Crnoj Gori, u kojem učestvuju aktuelni šef države i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović i zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad Jakov Milatović. Glasačko pravo na predsjedničkim izborima imalo je 542.154 građanina.

Kandidat za predsjednika Milo Đukanović osvojio je 41.8 odsto glasova, dok je Jakov Milatović osvojio 58.2 odsto glasova, pokazuju preliminarni rezultati na osnovu 92.3 odsto obrađenog uzorka, podaci su Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Izborni štab Jakov Milatović proglasio pobjedu za novog  predsjednika Crne Gore

“Na osnovu podataka centralnog izbornog štaba Pokreta Evropa sad i na osnovu 41 posto obrađenog biračkog tijela Jakov Milatović ima oko 62 posto dok Milo Đukanović ima oko 38,7 posto glasova”, rečeno je nešto ranije na konferenciji za novinare iz Štaba Pokreta Evropa sad.

Milo Đukanović na vlast je došao poslije Antibirokratske revolucije, zajedno sa Svetozarom Marovićem i Momirom Bulatovićem. Od te trojice jedini je u politici do danas ostao on. I na vlasti. Više od tri decenije najjača je politička figura crnogorske političke scene, ali i najdugovječniji evropski državnik koji je karijeru počeo prije pada Berlinskog zida.

Đukanović je 1991. godine sa 29 godina postao najmlađi premijer u Evropi. Bio je glavni zagovornik Miloševićeve nacionalističke retorike. Savezništvo traje do 1997. godine, kada se Milo Đukanović distancira od Miloševića i okreće Zapadu. Iste godine osvaja i prvi predsjednički mandat.

Početkom 2000. Đukanović pravi zaokret u svojoj politici i postaje zagovornik pokreta za nezavisnost Crne Gore. Do danas sebe predstavlja čuvarom crnogorskog identiteta i nezavisnosti, odnosno državnosti.

Za vrijeme svoje 30-godišnje vladavine Đukanović i njegova porodica su drastično uvećali svoje bogatstvo. Pored optužbi za malverzacije na izborima, Đukanović je često optuživan i za brojne kriminalne aktivnosti.

 

 

Italijanska agencija Ansa je 22. juna 2007. objavila detalje istrage tužilaštva italijanskog grada Bari, koji optužuju Mila Đukanovića da je bio na čelu grupe koje je između 1997. i 2000. godine zahvaljujući krijumčarenju cigareta između Crne Gore i italijanske pokrajine Pulje zaradila više desetina miliona evra.

Đukanović je, zajedno sa klanovima iz ove zemlje, dovođen i u vezu sa velikim švercom narkotika iz Južne Amerike.

Đukanović je spominjan u Pandora papirima, masovnom curenju finansijskih dokumenata koji su objavljeni početkom oktobra 2021. godine. Navedeno je da su Đukanović i njegov sin Blažo prenosili novac na ofšor račune od 2012, kada su uspostavili tajne ugovore o upravljanju imovinom iza mreže kompanija u više od pet zemalja.

Na sve optužbe za umješanost u kriminalne aktivnosti Đukanović je odgovarao da su to neistine, te da se radi o napadu na njega lično, njegovu porodicu i Crnu Goru.

Jakov Milatović je rođen u Podgorici prije 36 godina. Osnovne studije je završio na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore kao učenik generacije, a magistarske studije na Oksfordu. Radio je u nekoliko banaka prije zaposlenja u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD). U politici se pojavljuje 2020. godine kada postaje ministar ekonomskog razvoja u Vladi Zdravka Krivokapića. Nakon pada Vlade Crne Gore formira vlastitu stranku i veliki uspjeh ostvaruje na izborima u Podgorici.

Izvor: N1 
0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap