Trebinje: Pobuna u Industriji alata – radnici izloženi mobingu? (VIDEO)

TREBINJE – Nova pobuna u Industriji alata. Sindikati na nogama. Tvrde da su radnici koji ne žele da potpisu ugovore za sestrinsku firmu “IAT Standard” izloženi prijetnjama i mobingu.

Industrija-alata-Trebinje-ATV

“Ovdje se radi o ličnoj koristi onih koji prijete. Znači oni rukovodioci koji rukovode tehničkim odijeljenjima, službama koje sad hoće da se otcijepe, gospođa Vera Gurović i gospodin Duško Pikula su direktno vršili pritisak na ljude da potpišu ovaj ugovor”, kategoričan je Petar Ukopina, član Upravnog odbora ispred malih akcionara.

“Prijetnje su u tom smislu – ostaćete bez posla”, kratak je Nikola Spajić, predsjednik sindikata radnika.

Na optužbe sindikata u Upravi odmahuju glavom. Kažu da firma nakon trideset godina konačno posluje pozitivno, plate su redovne, a uplaćuje se i zaostali radni staž.

“Mobing nikakav apsolutno nije bio, ni od strane mene ni od strane mog menadžerskog tima, bojim se da je tu više problem nekog ličnog sukoba bivših i sadašnjih sindikata”, tvrdi Branka Ratković, direktor Industrije alata Trebinje.

Zaposleni misle i da je formiranje novog preduzeća “IAT Standard” još jedan korak ka gašenju Industrije alata koja danas zapošljava 600 radnika. Direktorka za to neće ni da čuje.

“Ne želim da dižem paniku ali ovakav rad i odvajanje ovih tehnoloških cjelina vodi stečaju Industrije alata”, istakao je Ukopina.

“Jedini ko može blokirati Industriju alata je Poreska uprava, jer mi svaki mjesec dajemo i pored redovnog”, dodala je Ratković.

Industrija alata Poreskoj upravi duguje oko 17 miliona maraka. Ostalih obaveza nema, a sva proizvedena roba plasira se na inostrana tržišta. Kažu da za sada ne planiraju da smanjuju obim proizvodnje koji je na godišnjem nivou oko 21 milion maraka.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

Autor