Početna  /  Skupština akcionara HET-a: Nije donesena odluka o dokapitalizaciji, Vlada RS traži doradu u cilju zaštite malih akcionara. Opozicija smatra da je pritisak urodio plodom!
Izdvajamo Trebinje

Skupština akcionara HET-a: Nije donesena odluka o dokapitalizaciji, Vlada RS traži doradu u cilju zaštite malih akcionara. Opozicija smatra da je pritisak urodio plodom!

Danas je održana Skupština akcionara Hidroelektrana na Trebišnjici na kojoj je jedna od tačaka Dnevnog reda bila i odluka o dokapitalizaciji Hidroelektrane Dabar. Sjednici Skupštine akcionara prethodila je konferencija za medije trebinjske opozicije, a na kojoj je još jednom poručeno da se metodom dokapitalizacije na ‘’mala vrata’’ uvodi privatizacija HET-a. Odluka o dokapitalizaciji nije donesena jer je Zora Vidović, predstavnik državnog kapitala, bila uzdržana uz preporuku Vlade Republike Srpske da se postojeća odluka razradi, a nakon određenih prigovora malih akcionara. Iz trebinjske opozicije neusvajanje odluke o dokapitalizaciji nazivaju pobjedom i smatraju da je pritisak urodio plodom. Ljubiša Krunić i Vukota Govedarica prisustvovali su današnjoj sjednici Skupštine akcionara jer su priložili ovjerenu punomoć za zastupanje određenih malih akcionara, dok Nebojši Vukanoviću prisustvo nije dozvoljeno iako je i on bio opunomoćen. Iz Hidroelektrana na Trebišnjici su još jednom odbacili medijske navode o privatizaciji ovog javnog preduzeća.

Iako je odluka o dokapitalizaciji HE Dabar, koja je izazvala mnogo bure u prethodnom periodu, bila na Dnevnom redu Skupštine akcionara Hidroelektrana na Trebišnjici, ona nije izglasana na današnjoj sjednici. Zora Vidović, ministar finansija u Vladi RS i predstavnik državnog kapitala nije prisustvovala Skupštini akcionara HET-a, ali je pismenim putem bila uzdržana po pitanju odluke o dokapitalizaciji, pa ista nije ni mogla biti izglasana. Kako je nakon Skupštine akcionara novinarima rekao Gordan Mišeljić, direktor Hidroelektrana na Trebišnjici, Vlada Republike Srpske je postojeći prijedlog odluke o dokapitalizaciji poslala na razradu zbog određenih prigovora malih akcionara, a u cilju zaštite istih. On je još jednom demantovao navode da će HET biti privatizovan i dodao da će odluka o dokapitalizaciji HE Dabar biti sprovedena u relativno kratkom vremenskom periodu.

‘’Danas je održana redovna sjednica Skupštine akcionara Hidroelektrana na Trebišnjici. Naravno, tema je bila i drugih emisija akcija Hidroelektrana na Trebišnjici. Većinski vlasnik, Vlada Republike Srpske kroz predstavnike državnog kapitala načelno je dala saglasnost za takvu aktivnost Hidroelektrana na Trebišnjici sa ciljem dokapitalizacije HE Dabar, međutim bili su uzdržani u dvije tačke Dnevnog reda pa nije donesena odluka o dokapitalizaciji nego je to ostavljeno da se praktično razradi u nekom budućem konceptu, naravno, što prije, u relativno kratkom periodu i da nastavimo sa tom aktivnošću. Što se tiče samog toka sjednice, on je prošao korektno, čak se jedan od malih akcionara iz Splita žalio se da vršimo nacionalizaciju preduzeća, naravno mi nećemo raditi ni to, taj termin nam se praktično ne dopada , a to vam govorim u cilju izjava i vijesti u medijima da se vrši privatizacija HET-a. Još jednom ćemo ponoviti, od toga nema ništa, nećemo čak raditi ni nacionalizaciju, a to je da država bude stoprocentni vlasnik.Što se tiče razrade odluke o dokapitalizaciji, ono što smo mi razumjeli, odluka Vlade je da mi definišemo pravila i prvenstveno zaštitimo postojeće male akcionare jer oni su imali neki vid prigovora. Imamo neke ideje, treba ih do kraja razraditi, ja vjerujem da će do kraja mjeseca ili u toku idućeg mjeseca to biti obzanjeno javnosti, svi relevantni činioci, što društvenog, što političkog života daće svoje mišljenje o tome, tako da ne sekiramo se da to neće biti sprovedeno.’’ – rekao je Mišeljić predstavnicima medija nakon sjednice Skupštine akcionara HET-a.

Neposredno pred početak sjednice Skupštine akcionara trebinjska opozicija održala je konferenciju za medije ispred sjedišta Hidroelektrana na Trebišnjici, a ponovljen je stav da metod dokapitalizacije nije dobar i da se na taj način potencijalno vrši privatizacija određenog dijela ovog javnog preduzeća. Novinarima su se obratili narodni poslanici Ljubiša Krunić i Nebojša Vukanović i Vukota Goveradica, član Predsjedništva Srpske demokratske stranke. Oni su takođe saopštili da posjeduju punomoć za zastupanje kojom su oih određeni mali akcionari ovlastili za prisustvo sjednici Skupštine akcionara i da će sva trojica prisustvovati sjednici. Nebojši Vukanoviću nije dozvoljeno prisustvo, zbog, kako je kasnije obrazloženo, činjenice da se na punomoći i u registru malih akcionara ne podudaraju prezimena jer je u međuvremenu došlo do promjene prezimena koje se dogodilo činom udaje. Kruniću i Govedarici je omogućeno prisustvo sjednici.

Nakon završetka sjednice Skupštine akcionara HET-a, iz trebinjske opozicije je poručeno da je izvojevana svojevrsna pobjeda i da su pritisci urodili plodom, te da će nastaviti borbu protiv donošenja svih štetnih odluka po građane Republike Srpske. S druge strane, predstavnici Hidroelektrana na Trebišnjici odbacuju mogućnost privatizacije ovog javnog preduzeća.

Pogledajte video zapise svih današnjih izjava hronološkim redom:

Igor Svrdlin

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap