Početna  /  Radni sporovi RiTE Gacko koštali više od pola miliona KM
Hercegovina

Radni sporovi RiTE Gacko koštali više od pola miliona KM

GACKO – Radnici RiTE Gacko, koji su zbog optužbi za krađu goriva ili krijumčarenja droge dobili otkaz – vraćeni su na posao, a izgubljeni sporovi su ovo javno preduzeće do sada koštali više od pola miliona KM.

rite_gacko_1
RiTE Gacko

Što je javno (dakle državno), u našem mentalitetu je “ničije”, pa krađe goriva, bakra, maziva, alata iz javnog preduzeća ne nailaze na veću društvenu osudu. Međutim, kada nakon dugogodišnjih procesa, i sud naloži da se takvi radnici uz obeštećenje vrate na posao, onda to izazove, najblaže rečeno – čuđenje, ali i pitanje – kako je to moguće?

Katarzične proceduralne greške

Devet radnika RiTE je 2011-te ostalo bez posla. Nakon što su uhvaćeni u krađi nafte, proveden je disciplinski postupak, koji je po ovlašćenju tadašnjeg direktora Dragoljuba Mučibabića vodio advokat Jugoslav Milanović. Isti advokat je branio RiTE u postupku koji su potom radnici poveli protiv svog poslodavca. Nakon suđenja, nevesinjsko odeljenje Osnovnog suda u Trebinju u februaru 2013-te donosi presudu u korist radnika. Naime, sud je smatrao da je načinjena greška u proceduri, jer advokat Milanović nije smeo da predsedava disciplinskom komisijom koja je radnike izbacila sa posla. Mišljenje suda je da to može da radi samo neko ko je zaposlen u RiTE. Presudu Osnovnog suda koju je potpisao sudija Božo Vukajlović potvrdio je i Okružni sud i sudija Tatjana Prcović.

Još je drastičniji slučaj dvojice radnika koji su optuženi, a potom i osuđeni za krijumčarenje narkotika. I dok su oni bili u pritvoru, u RiTE je sazvana disciplinska komisija kojom je predsedavao već pomenuti advokat Milanović. Donesena je odluka da se radnicima da otkaz, jer se tri dana nisu javili na posao.

Obojica su osuđeni na zatvorke kazne, i dok je jedan odslužio, drugi je još u bekstvu. Ipak, obojica su tužili preduzeće, a presuda Milene Kundačine iz Osnovnog suda u Trebinju išla je u korist radnika, a kao i u predhodnim slučajevima, zbog proceduralne greške, pre dva meseca naloženo je da ih RiTE Gacko (uz obeštećenje koje prelazi 150.000 KM), vrati na posao. Presudu je potvrdila i sudija Prcović iz Okružnog suda u Trebinju. Menadžment preduzeća je tražio reviziju svih slučajeva. Za neke je zahtev odbijen zbog male vrednosti spora, dok je za posladnja dva prihvaćen. No, presuda Okružnog suda je izvršna, pa je radnicima isplaćeno obeštećenje. U slučaju da Vrhovni sud donese presudu u korist RiTE, teško da će uspeti da povrati novac jer lica ne poseduju imovinu.

Bez ocene suštine dela

Ognjen Kuljić, izvršni direktor RiTE smatra da interni pravilnik nije prekršen budući da je Milanović imao direktorovo ovlašćenje, a postupkom javnih nabavki su njegove usluge obezbeđene u ovakvim slučajevima.

ognjen_kuljic
Ognjen Kuljić, izvršni direktor RiTE

“Ne želim da sumnjam u rad pravosuđa, ali mislim da su naši interni pravilnici dobro urađeni da bi načinili takvu grešku. Advokat je imao ovlašćenje direktora da vodi disciplinski postupak. Po zakonu o javnim nabavkama pruža pravne usluge preduzeću. Na osnovu ugovora, dato mu je ovlašćenje da zastupa RiTE u disciplinskom postupku, međutim sud je rekao da ne može da vodi disciplinski postupak neko ko nije zaposlen u preduzeću. U internom pravilniku, stoji da postupak vodi ovlašteno lice. Ako je direktor preneo ovlašćenje na neko lice, za mene je to validno”, kaže za naš magazin Kuljić.

Međutim, sud je bio drugačijeg mišljenja. Smatrao je da je napravljena povreda procedure i ne upuštajući se u kvalifikaciju dela i utvrđivanje istog, naložio da se radnici uz obeštećenje vrate na svoja radna mesta.

Sindikat RiTE, sa druge strane, smatra da uprava i pravna služba moraju da snose svoj deo odgovornosti za načinjenu materijalnu, ali i moralnu štetu preduzeću zbog grešaka:

“Došlo je do svesnog ili nesvesnog kršenja procedura za koje su morali znati pre svega u pravnom sektoru. Ni ujednom od slučajeva nije utvrđeno da se radi o imovini RiTE Gacko. Na prečac su donošene odluke o sankcionisanju radnika, jednostarno otkazivanje ugovora o radu. Mi smo angažovali advokata, a postavlja se pitanje čije je interese on zastupao. Uprava nije postupala adekvatno.To je za sindikat svesno nanošenje materijalne štete preduzeću, ali i narušavanja ugleda firme.”

Kuljić, pak smatra da je i bivša uprava delala u najboljem interesu preduzeća. Bez obzira što se radi o krivičnim delima, sud se nije bavio njima, već utvrdio da je opet zbog iste proceduralne greške odluka RiTE nezakonita i naložio preduzeću da vrati zaposlene. Prigovori su odbačeni, a presude izvršne.

”RiTE u svom pravnom sektoru ima oko dvadesetak pravnika, ali u sporovima vrednosti preko 50 hiljada maraka preduzeće može predstavljati samo neko sa položenim pravosudnim ispitom. Pošto nemamo takvih kadrova, prinuđeni smo da angažujemo advokate čije usluge, na godišnjem nivou, ne prelaze 50 hiljada”, objašnjava Kuljić.

U koštac sa krađom samo deklarativno

I dok izvršni direktor poziva na budjenje svesti radnika o značaju preduzeća za egzistenciju svih, sindikat tvrdi da su apeli i mere uprave da spreče krađe deklarativne.

Ilustruju to činjenicom da je uvođenjem 24-satnog monitoringa na dve mašine rešen problem krađa. Da je uprava zainteresovana da reši ovaj veliki problem, kažu, monitoringom  bi obuhvatili sve mašine. Sindikalci ističu i niz drugih rešenja koja se ne primenjuju, ali i postupke uprave koji ohrabruju negativno ponašanje.  Odgovorne za mehanička oštećenja kompjutera u mašinama ne kažnjavaju, one uhvaćene u krađi nagrađuju unapređenjem, a radnici koji pošteno zarađuju svoj hleb trpe veliki pritisak kolega uključenih u krađu jer mašina mora u svakoj smeni da troši približno istu količinu goriva.

Advokat Nenad Kisić je zastupao svih 11 radnika. U kratkom razgovoru je istakao da ne želi da komentariše jer je svoje mišljenje o ovim slučajevima već dao sud koji je pokazao da radnička prava ne smeju da se krše i snagu pravne države.

Radnici RiTE, razumljivo, ne žele javno da pričaju o tome. Ipak, nezvanično kažu da se situacija može opisati jednom rečju – bruka! Smatraju da je ovo legalizacija kriminala koja je nedopustiva. Mišljenja su da su izbačeni radnici odlično prošli, za vreme dok su se sudili sa RiTE većina ih je našla neki posao, imali su platu, a za obeštećenje koje su dobili nakon presude, uglavnom su kupili neku nekretninu. Iako ima i onih koji su mišljenja da je vraćanje na posao radnika u redu, većina to smatra lošom porukom.

Dva poslednja slučaja su na reviziji pred Vrhovnim sudom. Kuljić se nada da će odluka najviše instance biti u korist RiTE i da će radnici morati da vrate ispalćeno obeštećenje. Smatra da su presude ohrabrile i druge, pa je nakon njih došlo do kulminacije krađe nafte. Ističe da je rešenje ovog problema u boljoj saradnji RiTE, policije i suda. Da zajedničkim snagama stanu u odbranu državne imovine.

0 Shares

Milanka Kovačević

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Od 2003. zaposlena kao novinarka „Radio Gacka“, a od 2013. stalni saradnik internet magazina "Moja Hercegovina".

2 0 komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali
Copy link
Powered by Social Snap