Početna  /  “Dizel” u Gacku: Kolika je čija odgovornost?
Hercegovina Teme i komentari

“Dizel” u Gacku: Kolika je čija odgovornost?

Mahalska obavještajna služba (MOS) u Gacku danima prepričava reakciju dežurnog policajca u Policijskoj stanici kada je u istu u sitne sate 26. 12. 2016. godine upala Jedinica za podršku MUP-a RS sprovodeći operativnu akciju “Dizel”.

Hapšenje u akciji "Dizel" (FOTO: Moja Hercegovina)
Hapšenje u akciji “Dizel” (FOTO: Moja Hercegovina)

Naime, dežurni policajac, pospan i zbunjen, pozvao je svog nadređenog da ga obavijesti o tom događaju i rekao sljedeće: “Komandire, napala me policija”. Da li je riječ o istinitoj anegdoti ili, pak, o vicu u proizvodnji MOS-a vjerovatno nikada nećemo saznati.

Isti taj MOS godinama je prepričavao anegdote o aktivnostima koje su bile predmet pomenute policijske akcije “Dizel”. Nikome od Gačana nije nepoznata priča o tome kako su se obijesni momci takmičili u snazi i izdržljivosti iznoseći kanistere i druge posude pune nafte iz gatačkog Rudnika. Takođe, trebali bi biti slijepi da ne primijete za obične radnike preskupe modele automobila koji su se nabavljali, a da ne pričamo o rastrošnosti u noćnom životu i slično. Izgleda da je samo policijskim službenicima koji djeluju na području Gacka sve ovo bilo sasvim normalno, a da li su oni stvarno bili slijepi na sve ovo ili su okretali glavu, odnosno “gledali kroz prste”, nadamo se da će utvrditi nadležni organi.

Isto tako, ne treba zanemariti privatnu zaštitarsku agenciju “Alfa Sikjuriti”(Alpha Security) koja je angažovana da štiti imovinu RiTE Gacko, a čiji kvalitet usluga treba ozbiljno preispitati.

Sudske odluke kao okidač za krađu

Oni za koje možemo potpisati da su zakazali u slučajevima krađe nafte i druge imovine RiTE Gacko su Osnovni i Okružni Sud u Trebinju, te Uprava i pravna služba preduzeća.

Osnovni i Okružni Sud u Trebinju snose krivicu zato što su 2013. godine donijeli odluke da se devet kradljivaca nafte iz radnih mašina gatačkog rudnika vrati na posao i da im se isplati odšteta. 

Krivica Uprave RiTE Gacko je u tome što ništa nije učinila na prevenciji krađe imovine, a imala je mnogo mogućnosti, dok je pravna služba preduzeća kriva za to što u svom sastavu nema pravnika sposobnog da zastupa preduzeće u sudskim sporovima, pa se za to moraju angažovati privatne advokatske kancelarije.

Bolje upućeni u dešavanja u Gacku ističu da su prethodne odluke i propusti bili zeleno svjetlo za opštu krađu, najviše nafte, iz RiTE Gacko.

Kriminološka nauka, koja, između ostalog, izučava počinioce krivičnih djela, kaže da čovjek kada vaga da li da izvrši zločin razmišlja o tome šta može izgubiti, a šta dobiti njegovim izvršenjem. Budući da su sudske odluke u radnim sporovima između radnika i RiTE Gacko pokazale da prestupnici ne gube ništa već, naprotiv, bivaju nagrađeni za svoje djelovanje, svako kome su unutrašnji moralni zakoni dozvoljavali i ko je bio u prilici da se okoristi javnom imovinom tu priliku je manje-više iskoristio.

Akcija ‘’Dizel’’ je politički motivisana?

U uvodu pomenuti MOS donosi i verziju o političkoj pozadini policijske akcije “Dizel”.

RiTE Gacko, kao što je više puta izneseno u javnost, nalazi se u ogromnoj finansijskoj dubiozi, o čemu smo govorili u dokumentarnom filmu “Terma”, i potrebno je na neki način skrenuti pažnju sa rukovodstva koje čine prvaci gatačkog SNSD-a Milinko Milidrag i Srđan Milović. U prilog tome ide i Revizorski izvještaj za 2015. godinu Glavne službe za reviziju RS-a gdje je ustanovljeno da rukovodstvo RiTE krši najmanje tri zakona: Zakon o radu, Zakon o zabrani diskriminacije i Zakon o javnim nabavkama, što je prema našim saznanjima nastavljeno i u 2016. godini.

Da nešto nije štimalo u akciji “Dizel” potvrđuju i svjedočenja pojedinih privedenih koji navode da ih je policija tukla prilikom ispitivanja kako bi “propjevali”, što je najstrože zabranjeno zakonom.

Hoće li represija za relativno sitni kriminal (krađa goriva) biti samo paravan za krupni ili “kriminal bijele kragne” (white collar crime), ostaje da vidimo u narednom periodu.

Ideje za rješavanje problema krađe imovine RiTE Gacko očekujte u nekom od narednih tekstova potpisnika ovih redova

Slobodan Golubović

Diplomirao kriminologiju na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu. Od jula 2016. novinar internet magazina "Moja Hercegovina".

97 Shares
97 Shares
Copy link