Početna  /  Potvrđena optužnica za aferu koju je razotkrila MojaHercegovina: Pronevjera 840.000 KM!
Istrage Izdvajamo

Potvrđena optužnica za aferu koju je razotkrila MojaHercegovina: Pronevjera 840.000 KM!

Osnovni sud u Prijedoru potvrdio je optužnicu protiv komesara Prve lige Republike Srpske za rukometaše Elvisa Marčetića i Darka Gligorevića iz Prijedora, jer su iz kase Rukometnog kluba “Veterani” prisvojili više od 840.000 maraka!

Obojici je na teret stavljeno krivično djelo pronevjere za koje je zaprijećena kazna od dvije do deset godina zatvora, saopštilo je Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru.

Ono što je interesantno u ovom slučaju jeste da je portal MojaHercegovina o pomenutoj pronevjeri detaljno pisao još 2019. godine, te da još uvijek optužnicom nisu obuhvaćeni svi osumnjičeni, poput bivšeg zamjenika gradonačelnika Prijedora, SNSD-ovog Aleksandra Miljuša, koji se teretio za uništavanje poslovne dokumentacije.

Optužnica

Prema optužnici pomenuti Marčetić se tereti da je obavljajući funkciju predsjednika Skupštine RK “Veterani” iz Prijedora od 2009. do 23. januara 2018. godine, u namjeri pribavaljanja imovinske koristi, prisvojio novac s računa kluba otvorenog u “Sberbanci”.

“Iskorištavajući položaj predsjednika Skupštine RK “Veterani” i lica ovlaštenog za raspolaganje novčanim sredstvima na žiro računu kluba na nalozima za isplatu (čekovima) pored svog potpisa, potpisivao i Darka Gligorevića i Milana Tubina, koji su pored osumnjičenog bili ovlašteni za raspolaganje novčanim sredstvima, te je ovjeravao pečatom RK “Veterani” Prijedor naloge za isplatu- čekove, na koji način je podigao novac sa navedenog žiro računa u ukupnom iznosu od 763.985 KM, a da pri tome nije evidentirao niti opravdao svrhe u koje je novac potrošen, već je isti zadržao za sebe”, navodi se u optužnici, u kojoj su detaljno navedeni tačni iznosi novca, koji su podizani po godinama.

Gligoreviću se na teret stavlja da je, kao jedna od ovlaštenih osoba za raspolaganje novčanim iznosima, od 2010. godine do 2016. godine, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, protivpravno prisvojio novac sa žiro računa kluna.

“Ovlašćenje je koristio tako što je na nalozima za isplatu (čekovima) potpisivao Elvisa Marčetića i Milana Tubina koji su, pored osumnjičenog, bili ovlašteni za raspolaganje novcem, te je sa žiro računa podigao novac u iznosu od 80.470 KM, a pri tome nije evidentirao niti opravdao svrhe u koje je novac potrošen, već je isti zadržao za sebe”, dodaje se u optužnici.

Uništena dokumentacija

Ono što nije obuhvaćeno optužnicom, a o čemu je naš portal pisao još u maju 2019. godine, jeste službena dokumentacija za koju se pretpostavlja da je uništena, što je krivično djelo.  U periodu od deset godina Sarajevo osiguranje je na račun Rukometnog kluba Vetarana Prijedor isplatilo oko milion maraka, a gdje je novac završio nemoguće je utvrditi, jer sumnja se da je Aleksandar Miljuš, ovlaštena osoba u klubu, koji je tada bio i zamjenik gradonačelnika Prijedora, uništio poslovne knjige i finansijske izvještaje.

Novac je, pokazuju dokumenti u koje su novinari našeg portala imali uvid, proslijeđivan po osnovu „sponzorstva i reklamiranja“, što je prilično apsurdno imajući u vidu da je riječ o stotina hiljada maraka a da je klub na čije ime su iznosi lijegali potpuno marginalan.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap