Srijeda, 29.01.2020
More

  Opštini Gacko fale radnici

  Podijeli:

  GACKO – Iako  Zakon o lokalnoj samoupravi opštinu Gacko svrstava u vrh lokalnih samouprava u RS sa viškom zaposlenih (pominjana je cifra od 127 prekobrojnih), Opštinska uprava je prije nekoliko dana raspisala konkurs za prijem 27 radnika na neodređeno vrijeme. Radi se o ponovljenom konkursu iz 2016. godine koji je zbog propusta u proceduri poništila Upravna inspekcija.

  Opština Gacko (Foto: Moja Hercegovina)

  Opština Gacko otvara vrata za 27 novih radnika reklo bi se na osnovu upravo raspisanog konkursa.

  Iskazana je potreba za popunjavanjem radnih mjesta u svim opštinskim odjeljenjima, Stručnoj službi načelnika i Vatrogasnoj jedinici. Traže se stručni saradnici srednje i visoke stručne spreme, mahom društvenog smjera, ekonomisti i pravnici sa iskustvom, ali i spremačica, rukovalac parnih kotlova i vatrogasac.

  Sličan konkurs je, izvještavali smo svojevremeno, raspisan prije nešto manje od godinu dana, uoči izbora, ali je zbog proceduralnih propusta Upravna inspekcija naložila da se raskinu potpisani Ugovori o radu, a konkurs poništi.

  Uprkos tome, u lokalnoj samoupravi su našli načina da zadrže većinu novoangažovanih radnika, pa je i novi konkurs, u suštini, legalizacija već popunjenih radnih mesta koja su rezultat predizbornih obećanja.

  Aktuelnim konkursom se, doduše, traži nešto manji broj radnika. Na spisku ovog puta nema građevinskog inspektora iako je ovo mjesto u opštinskoj upravi godinama upražnjeno. Kandidat koji se na prošlom konkursu prijavio za ovu poziciju i bio odbijen nije želio da se njegovo ime pominje u javnosti. Iako je sve, tvrdi, nezakonito, demantovao je da je tužio opštinu, mada je razmišljao o tome. Kaže, odustao je zbog nekih prijatelja kojima nije želio da pravi problem svojom tužbom.

  Ni ostali kandidati se nisu osmjelili da pravdu potraže pred sudom uzdajući se u obećanje da će konkurs u dogledno vrijeme biti ponovljen.

  Na pitanje da li će biti para za plate novozaposlenih u Odjeljenju za privredu i finansije dobili smo jasan odgovor: “Sredstava su planirana , a i da fale, biće obezbjeđena rebalansom”.

  Prema grubim procjenama, za 27 zaposlenih na godišnjem nivou je potrebno oko 450 hiljada maraka. Iz Budžeta je planirano da se u ovoj godini za plate izdvoji oko 42% ili skoro cjelokupan poreski prihod, oko 4,1 milion maraka.

  [mhc_antrfile naslov=”Gdje su pare za stipendije?”]

  Po onoj narodnoj – daleko od očiju, daleko od srca, studenti  iz Gacka na univerzitetima širom Srbije i RS imaju manje sreće sa učešćem u budžetskim sredstvima. Iako je akademska godina, bar kad su predavanja u pitanju, na izmaku, obećani konkurs za stipendije još nije raspisan. Svoj revolt zbog takvog nemara lokalnih vlasti akademci mahom iskazuju na društvenim mrežama pitajući se gdje već dvije godine odlaze sredstva u budžetu namjenjena za stipendije. Najavljuju potpisivanje peticije kako bi i na taj način izvršili pritisak na nadležne.
  [/mhc_antrfile]

  Prema aktuelnom Zakonu o lokalnoj samoupravi opština Gacko sa oko 9 hiljada stanovnika može da ima 30-tak zaposlenih. Rok od dvije godine koji je dat da se broj činovnika svede u zadate okvire polako ističe, a gomilanje radnika se nastavlja.

  Iako su plate (još uvijek) redovne, zabrinutost ipak postoji, posebno među zaposlenima u ustanovama čiji je opština osnivač.

  Sindikat sve manje uliva povjerenje da može da se nametne kao zaštitnik ostvarenih prava budući da su u ovoj organizaciji poslednjih mjeseci na sceni previranja. Sjednica Skupštine na kojoj je trebao da se izabere novi predsjednik je dva puta odgađana, a postavljeno je i pitanje legitimiteta delegata. Sumnje u transparentan rad predsjednika, nastojanja da se umjesto solidarnosti među radnicima prave podjele i zagovara diskriminacija ne ostavljaju mnogo prostora za vjeru da umanjenja plata neće biti.

  Milanka Kovačević

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI