Početna  /  Održan sastanak patrijarha Irineja sa zvaničnicima iz Srpske (VIDEO)
Republika Srpska

Održan sastanak patrijarha Irineja sa zvaničnicima iz Srpske (VIDEO)

BANjA LUKA – U Vladičanskom dvoru u Bijeljini održan je sastanak patrijarha srpskog Irineja i članova Svetog arhijerejskog sinoda sa vodećim političkim predstavnicima Republike Srpske.

Milorad Dodik (Foto: RTRS)
Milorad Dodik (Foto: RTRS)

Sastanku su prisustvovali predsjednik Srpske Milorad Dodik, predsjednik republičkog parlamenta Nedeljko Čubrilović, srpski član predsjedništva BiH Mladen Ivanić i prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić.

Patrijarh Irinej je rekao da su na sastanku dovoljno sagledali sve probleme i načine na koje riješiti te probleme.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik je izjavio da se mora češće razgovarati na svim nivoima. Ovo je prilika da naglasimo potrebu za jedinstvom, poručio je Dodik. Pozvao je sve na uzdržano ponašanje i razgovor.
Član Predsjedništva Mladen Ivanić rekao je da ostaje da se neke nejasnoće o Sporazumu Savjeta ministara i Islamske zajednice definišu.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić je izjavio da je dogovoreno da se uvažavaju institucije i da se prestaje koristiti jezik koji izaziva tenzije.

VIDEO RTRS-a

Moja Hercegovina

4 0 komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali
 • Meni samo nije jedno jasno kod ovih sastanaka, čime je to Republika Srpska ugroženija sada u odnosu na period unazad desetak godina, mislim ničim. Ako su razgovrali kako će narodu vratiti otete pare, ako će odgovarati svi koji su se ogriješili o zakone pa je RS dovedena u dužničko ropstvo, i da ne nebrajam sve ekonomske promašaje za zadnjih desetak godina. Razne sumnjive privatizacije, razne afere vazane za njih, niko ne odgovara što svaki dan ljudi teško žive, a oni svoje imovinske kartone povećavaju milionskim iznosima, itd,itd. Na tu temu treba otvoriti javnu, skupštinsku i svaku drugu debatu, a što se tiče ugroženosti sa strane to je samo priča za široke narodne mase, i najveća laž koja se plasira u zadnjih desetak godina, RS će se sama urušiti kada za koju godinu bude trebala vraćati međunarodne i unutrašnje obaveze…Oprosti im bože neznaju šta rade…

 • Situacija je veoma teska jer je Dodik 2009. potpisao DEJTON 2 poznatiji jos kao PRUDSKI SPORAZUM a koji se aktuelizuje sada kad BH treba u EU. Dok je BH zivila u izloaciji to niko nije pominjao ali sad kako treba da se ide u EU svi potpisi moraju da se ratifikuju pa i taj a najvise na tome Zapad insistira da bi mi Srbi vidjeli ko je Dodik i sta nam je radio iza ledja. Zato se Dodik ovako divljacki zalaze za Referendum …znaci sa jedne strane da mu niko u RS ne moze da sudi za pljacke a sa druge strane da ne prizna da je potpisao Dejton 2 i ukidanje RS. Ali da krenemo od pocetka….Dodik je unistio sve cega se dotakao.Podjelio je,opljackao i posvadjao RS a u Hercegovini je vecu stetu napravio nego rat. On je jednostavno metalno poremecena licnost koja jos od ‘92 pravi probleme Srbima i izaziva sukobe, pljacku i izdaju! Banjalucki dogovor je bio politcki dogovor kog su potpisali politicki predstavnici Srba, musliama i Hrvata u BH Milorad Dodik, Sulejman Tihic i Dragan Covic i taj dogovor je nstavak pregovora iz Prudskog sporazuma i potpisan je u BL 2009. godine.

  Dogovorom je odredjen NOVI politicko i teritorijalno ustrojstvo BH. Sama BH bi se ovim dogovorom razdijelila na 4 federalne jedinice, od kojih bi svaka jedinica imala svoju zakonodavnu, izvrsnu i sudsku vlast. Takva nova organizacija bi stvorila uslove da se BH moze decentralizovati, a njeni narodi bi mogli odrzati BH kao drzavu koja bi bila suverena i multietnicka.
  Hrvatima iz BH ovaj dogovor omogucava hrvatsku federalnu jedinicu tj 3 NDH-HDZ entitet i veliku NDH za koji se kao sto znamo Dodik cjelo vrijeme borio.

  Reakcije na ovaj Sporazum su bile razlicite….muslimani su zaprijetili ratom a ludi Dodik kaze da treba da se stvori velika NDH i decentralizacija BH i da se vlast se podjeli na 4 regiona i to Banjalucki,Mostarski,Tuzlanski i Sarajevo kao cetvrti region ali on ujedno bi bio i Distrikt.

  Dodik se sa Kolindom nedavno sreo u BL i razgovarao upravo o ovome.

  Ovaj sporazum je ozbiljan napad na RS i oni su nastavak politike utemeljenje Prudskim sporazumom, u kojem se prvi put poslije Dejtona pojavila ideja o 4 federalne jedinice.

  Nazalost, potpisnik ove ideje o federalizaciji BH o uspostavljanju 4 federalne jedinice, od kojih bi jedna bila ustaska, je predsjednik RS i SNSD-a i lazni Srbin Milorad Dodik.

  Samo jos da dodam da tim Sporazumom I.Hercegovina se pripaja Mostarskoj regiji,I.Sarajevo i Romanija se sjedinjuje sa Sarajevom, Brcko,BN i Birac se utapaju u Tuzlansku regiju a Krajina bi pripala BL.

 • Ako se sjecate Vens-Ovenovog plana taj plan je isti kao Prudski sporazum a USTASA IZ LAKTASA je tada u parlamentu RS-a zdusno zagovarao taj Vens-Ovenov plan a kad je plan oboren on je cjelo vrijeme radio protiv Srba u RS pa je tako izdavao nase polozaje,svercovao,dizao ustanak u BL,isao u Tuzlu i ZG itd itd jednostavno receno on je u stvari cjelo vrijeme bio ustaski igrac i srpski izdajnik,! Normalnom covjeku je ovo dovoljno da zna koliko je govno taj laktaski ustasa, prevarant, manipulator, dezerter i ratni profiter!
  ZNACI PRUDSKIM SPORAZUMOM KOJI JE 2009 POTPISAO LAZNI SRBIN MILORAD DODIK NESTAJE RS I NEDAVNO SE USTASA DODIK U BL SASTAO SA KOLINDOM UPRAVO ZBOG TOGA !!!

 • Lazni Srbin Dodik je napravjen u Zagrebu-citaj o njegovoj vezi sa Zapadom,papom,Italijom i Zagrebom-kako je rusio RS kaže:

  Lazni Srbin Milorad Dodik, član Antinih Reformskih Snaga i predratni poslanik u Skupštini BiH, u
  osvit rata se priključuje prvoj Skupštini Srpskog naroda.
  Strah od rata odvodi ga popularnim avionom Kikaš u Beograd, gdje će početi da se ‘snalazi i preživljava’ baveći se privatnim poslovima. Ljuti je protivnik Radovana
  Karadžića. Dolazeći samo na zasjedanje Skupštine RS, podržava Plan Kontakt grupe, 1994.
  Iste godine, sa svojim političkim istomišljenicima formira klub, „Grupa 7“; stvarajući
  jezgro svoje buduće stranke – SNSD; finansijski moćne političke stranke, koja će s kratkim
  prekidima vladati Srpskom do današnjih dana. Dodik ne gubi vezu sa Sarajevom.
  Tokom rata, Dodik održava tajne kontakte sa opozicijom iz FBiH. Krajem maja 1995., na
  prvom takvom javnom sastanku sa potpredsednikom Saveza socijaldemokrata (UBSD),
  Sejfudinom Tokićem u Peruđi, Italija, sastavlja dokument,osnovu za zajedničko djelovanje
  na nivou BiH. Bila je to platforma koja je postala temelj rada i djelovanja, na cijeloj teritoriji
  države BiH, već utvrđene Demokratske Alternative.
  U Banjaluci, odmah nakon sastanka u Peruđi, zbog “kontakta sa neprijateljem”, podignuta je krivična prijava protiv Dodika.
  Posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma, Demokratska Alternativa dobija dodatni ‘impuls’ i manevarski prostor. Dodik i njegove kolege iz Demokratske Alternative, formiraju i Vladu u sjeni, na nivou BiH, stavljajući se u žižu interesovanja i privlačeći pažnju Zapada – posebno
  SAD. Uz nesebičnu pomoć Socijalističke Internacionale, Dodik osniva stranku SNSD, 10.marta 1996.
  Štićenik Zapada, od početka ratnih priprema i kroz cijeli tok rata – FBiH, već je godinama
  pod kontrolom. Republika Srpska i njena ratna vladajuća elita, Zapadu predstavljaju problem;
  ne pokoravaju se lako. Zapad nalazi spasonosno rješenje u podizanju optužnica i smjeni tada aktuelnog predsjednika RS. Da popuni politički prazan prostor i ‘pokrene procese sa mrtve tačke’, Zapad nalazi alternativu u ‘nekorumpiranim’ političarima Srpske.
  Nešto zbog ogorčenja, nešto zbog nemoći države da se izbori protiv kriminala koji je zarazio RS, tokom i posle rata,nešto zbog ucjene i pritiska Zapada, zbog moguće optužnice –potpredsjednik RS, Biljana Plavšić, postaje odjednom pomirljiva i kooperativna, preuzimjući
  mjesto prvog čovjeka Srpske.Plavšićeva dijeli SDS. Na pomolu su bile ‘demokratske promjene’ u Republici Srpskoj.
  Obrazac ‘promjena režima’, po svojoj strategiji, taktici i strukturi organizacije, koji će u
  periodu 1996. godine do danas diktirati promjene u Srpskoj, može se neformalno nazvati i prvom srpskom Obojenom revolucijom.U novembru 1996., Plavšićeva izdaje dekret o smjeni generala Mladića i još 99 visokih ‘crvenih’ oficira. Zbog otpora generala, Plavšićeva naređuje specijalnim jedinicama MUP RS da blokiraju kasarne i zgrade komande vojske, ukidajući im vodu i struju. Te novostvorene ‘specijalne’ jedinice, jedino se ne usuđuju da napadnu GŠVRS. Radio Krajina je zapečaćena, policijske stanice opkoljene, TV signal preusmjeren…
  Protest komande VRS ne odlaže izvršenje, oficiri su morali ‘dobrovoljno’ dati ostavke do
  28. novemba iste godine. Počinjući sa hapšenjem generala Krsmanovića i Đukića, lov na optužene političke i vojne ličnosti se nastavio sve dok i zadnji optuženik nije uhapšen. U Londonu se potpisuje dokument o ekonomiji ‘slobodnog tržišta’; platforma iništenja srpske
  privrede.
  Događaji koji su se razvijali u dva paralelna i dobro sinhronizovana pravca, obilježili su političku 1997. godinu u Srpskoj. Na prvom kolosjeku događaja, bila je demontaža postojeće vojne i civilne strukture vlasti: masovno smjenjivanje funkcionera, okupacija stanica MUP-
  a, blokiranje kasarni, preuzimanje TV odašiljača; zaposjedanje gradova: Brčko, Bijeljine,
  Doboja, Pala; slanje lojalnih policijskih grupa na obuku u NATO baze…
  Nova vlast prihvata OHR-ov „Nalog o privatizaciji prodaje“, sa akcentom da postojeći Zakon o privatizaciji podjele ne odgovara stvarnim potrebama stranih investitora. Takav model će se početi primjenjivati 1998., i mnogi ekonomski analitičari ga smatraju lopatom grobara Republike Srpske.
  Iste godine, na drugom kolosjeku događaja, bilo je zapaljivo opoziciono djelovanje Milorada Dodika protiv postojeće vlasti SDS i svega što nije za zapadne vrijednosti. „Republika Srpska nije država; Bolje je biti entitet u BiH, nego provincija u Srbiji;
  Republika Srpska je Republika šumska; Karadžić mora odgovarati za zločine, mora se raskinuti sa Miloševićem…“, dodvoravajući se Zapadu, bio je samo dio političkog kolorita predsjednika SNSD. Biljana Plavšić raspušta NSRS i raspisuje nove izbore. Ustavni sud RS proglašava odluku neustavnom, ali Vašington, Jejms Rubin, potvrđuje Plavšićevu odluku kao bezpogovornu.
  Ipak, najvažniji datum, posle dana potpisivanja Dejtonskog sporazuma, mnogi uzimaju
  18.01.1998.; dovođenje Dodika na mjesto predsjednika vlade RS. Od tog datuma, ništa više
  u RS nije kao nekad. Naime, tog dana, Plavšićeva je, pošto su opozicioni poslanici napustili skupštinsku salu, progurala svog favorita za predsjednika vlade RS, iako je Dodik pripadao stranci koja je držala samo dva mjesta u NSRS. Da ne bi bilo mnogo gunđanja i kao bezpogovorni gest podrške Dodiku, NATO je poslao svoje snage da opkole zgradu MUP-a i ostale strateške objekte. U aprili iste godine,
  Zapad ‘nameće’ svoj sud za kontrolu medija. Prestaje primjena starog Zakona o ”masovnoj privatnoj svojini’, zamjenjujući ga novim – Zakonom o privatizaciji ‘direktne prodaje’, vraćajući Republiku Srpsku u vjekovnu prošlost…
  U međuvremenu, srpski demobilisani borci su sve više i više gubili, ne samo boračka, nego i sva
  druga ljudska prava, bez nade da će ikad biti bolje. Bez sumnje, na način kako se do sada
  vodila država, sigurno će, ne samo demobilisanim borcima, nego i svima, samo biti gore i
  gore.
  Njega je napravio mafijsko-ustaski klan iz Zagreba da unisti Srbe u RS….da budem precizniji tim klanom iz Zagreba komanduju ustase iz Hercegovine i Dodik je njihov igrac.

0 Shares
0 Shares
Copy link