Početna  /  Od početka godine ubijeno 47 novinara, najviše u Avganistanu
Svijet

Od početka godine ubijeno 47 novinara, najviše u Avganistanu

U prvoj polovini ove godine u svijetu je ubijeno 47 novinara i medijskih radnika, naveli su u svom najnovijem izvještaju Reporteri bez granica.

Foto: EPA

U saopštenju je navedeno da je ubijeno 36 profesionalnih novinara, devet građana-reportera i dva medijska radnika.

Najviše novinara ubijeno je u Avganistanu – čak njih 11, u Siriji sedam, u Jemenu i Meksiku po pet pripadnika sedme sile.

RSF su, kako je navedeno u saopštenju, odgovorili na te alarmantne podatke povećanjem svoje pomoći novinarima u nevolji te skoro 40 odsto novca RSF ide za pomoć novinarima koji su u opasnosti, da bi se oni prebacili na bezbjednije mjesto.

Za četiri zemlje u kojima je stradalo najviše novinara izdvojena je trećina budžeta RSF, radi pomoći novinarima u nevolji.

U Avganistanu su posebno ugrožene žene novinari zbog fundamelističke propagande koja se sprovodi u nekoliko regiona, naglasili su RSF.

Što se tiče Sirije i Jemena, novinari su prinuđeni ili da prekinu sa radom ili da pobjegnu u inostranstvo da bi izbjegli prijetnje kojima su izloženi, naveli su Reporteri bez granica.

U Meksiku je situacija, takođe, alarmantna, sa pet brutalno ubijenih novinara od početka 2018. godine i 14 njih koji primaju prijetnje smrću, upozorili su RSF.

1 Share
1 Share
Copy link