Početna  /  Slovenci na referendumu izglasali smanjenje uticaja politike na javni tv servis!
Izdvajamo Svijet

Slovenci na referendumu izglasali smanjenje uticaja politike na javni tv servis!

Slovenci su juče na referendumu podržali prijedlog zakona o smanjenju političkog uticaja i vraćanju uređivačke nezavisnosti RTVSLO.si, napisala je Maja Sever, Predsjednica Evropske federacije novinara.

Sadašnje vodstvo imenovala je bivša konzervativna vlada Janeza Janše. Vladajuća koalicija lijevog centra, koja je u aprilu pobijedila na izborima u Sloveniji, usvojila je zakon o reformi RTV-a nedugo nakon preuzimanja vlasti. SDS bivšeg premijera Janeza Janše zatražila je referendum kako bi spriječila donošenje ovog zakona.

Više od 62 posto birača podržalo je prijedlog zakona, čime je otvoren put za njegovo stupanje na snagu.

Janša je često kritikovao medije i novinare, za vrijeme njegovog mandata smijenjena je većina direktora RTV-a i urednika informativnog programa, što je rezultiralo protestima zbog ukinutih emisija, preraspodjele novinara i drugih poteza za koje se smatralo da ugrožavaju slobodu medija.

Ocjena slobode medija u Sloveniji pala je s 36. na 54. mjesto, prema izvještaju Reportera bez granica (RSF) za 2022. godinu.

Sindikat novinarjev Slovenije uz podršku Društvo novinarjev Slovenije i građana brojnim je protestima, štrajkom i kampanjom RTV je Zakon bore se za nezavisnu, jaku i profesionalnu javnu radio televiziju. Njihova je borba važan putokaz drugim novinarima u Evropi, jer javni medijski servis mora biti stub nezavisnog demokratskog okruženja.

“Čestitka kolegicama i kolegama” napisala je Sever.

Izvor: BUKA
0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap