Početna  /  Njemački dokumentarac: Hrvatska je jedno od najjačih utočišta fašizma u Europi
Hrvatska Svijet

Njemački dokumentarac: Hrvatska je jedno od najjačih utočišta fašizma u Evropi

Na kanalu Arte, francusko-njemačkom kanalu za kulturu, prije nekoliko dana prikazan je dokumentarni film “Rechts, zwo, drei- Driftet Europa ab?”, što bi u prijevodu značilo “Desno, dva tri – kreće li se Europa udesno”.

dokumentarac_o_fasizmu

Iako ovaj kanal nema veliku gledanost, on je prilično utjecajan u intelektualnim krugovima, a upravo su zaključke njihovog dokumentarca nakon emitiranja prenijeli brojni europski mediji, piše Index.hr.

U dokumentarcu se obrađuje jačanje desnice pa se tumači popularnost Nacionalne fronte Marine Le Pen u Francuskoj, Pegide i AfD-a u Nemačkoj, Jobikka u Mađarskoj te konzervativnog PiS-a u Poljskoj. No, posljednjih pola sata dokumentarnog filma, gotovo jedna trećina, posvećena je upravo Hrvatskoj koju se u kontekstu rasta fašizma opisuje kao “manje poznatu, ali ništa manje zabrinjavajuću priču” o usponu ekstremista.

U scenama iz Hrvatske tako dominiraju snimke snimljene 5. kolovoza prošle godine u Čavoglavama na kojima se vidi dizanje desnice i vikanje ustaškog pokliča “Za dom spremni”. Producenti dokumentarca u jednom trenutku puste i ustašku pjesmu “Boj se bije, bije, ustaški se barjak vije” koju su titlovali kako bi je razumjeli ljudi s njihovog govornog područja. Osim toga, autori dokumentarca prošli su kroz brojne Hrvatske krajeve začuđeni količinom ustaškog znakovlja kojeg se može vidjeti po ulicama. Osim što su iznenađeni što se na Thompsonovom slavlju u Čavoglavama mogu vidjeti visokopozicionirani crkvenjaci, dokumentaristi spominju činjenicu da je velik broj djece indoktriniran ustaštvom. U tom kontekstu prikazuju djecu s ustaškim kapama te mlade ljude koji salutiraju uzdignutom desnicom.

“Nacionalističke snage nadovezuju se na fašističku prošlost”, stoji u dokumentarcu.

Među političarima kao predstavnici ekstremne desnice spominju se Frano Čirko, v.d. predsjednik HČSP-a, potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš te Zlatko Hasanbegović.

Osim njih, autori dokumentarca spominju i predsjednicu Kolindu za koju kažu da je bila prisutna na skupu u Kninu na kojem je, kažu u dokumentarcu, bilo ustašovanja.

98 Shares
98 Shares
Copy link