Početna  /  Ministar Petar Đokić u trebinjskom “Trendteksu”: Znam da su plate ovdje od 200 maraka, pa na više
Hercegovina Trebinje

Ministar Petar Đokić u trebinjskom “Trendteksu”: Znam da su plate ovdje od 200 maraka, pa na više

TREBINJE – Ministar energetike, industrije i rudarstva u Vladi Srpske Petar Đokić posjetio je danas tekstilno preduzeće „Trendteks“ u Trebinju, pri čemu je istakao da je ono vrlo odgovoran evropski partner sa kojim tekstilna industrija u Hercegovini ima svoju budućnost. On je kazao da zna da se plate u ovom pogonu kreću od 200 maraka na više, ali da „ima plata koje su znatno veće“ i da „svako mora svoju platu da zaradi“.

Petar Đokić i Šućko Hadžijakupović u trebinjskom "Trendteksu" (FOTO: Moja Hercegovina)
Petar Đokić i Šućko Hadžijakupović u trebinjskom “Trendteksu” (FOTO: Moja Hercegovina)

Prema Đokićevim riječima, došao je u „Trendteks“ kako bi potvrdio ono što je Vlada Srpske uradila za ovo preduzeće, njegove radnike, Hercegovinu i Trebinje, te razgovarao sa predstavnicima ove firme oko daljeg razvoja partnerstva.

– Došao sam da potvrdimo ono što smo kao Vlada uradili, da smo jedno preduzeće koje je bilo potpuno izgubljeno spasili iz stečaja i vratili dio njegove proizvodnje u život i na taj način pokazali odgovornost prema tekstilnoj industriji, ali prije svega prema Hercegovini i Gradu Trebinju i prema ljudima koji su ovdje ranije radili i koji sada ponovo rade ovdje, u pogonima bivšeg ‘Novoteksa’. Sa kompanijom ‘Trendteks’ smo dogovorili da razvijamo dalje partnerstvo, želimo podržati njihov razvoj na području Hercegovine i Srpske. Ovo je kompanija koja ima skoro stopostotan izvoz svojih proizvoda, radi u više država bivše Jugoslavije i van nje, a za nas je vrlo važno da imamo kvalitetnog partnera – kazao je Đokić.

On je dodao da je vrlo zahvalan na onome što je „Trendteks“ do sada učinio da očuva proizvodnju, kao i da ga posebno raduje što ova firma planira da zaposli još 100 radnika.

– Ovdje ima prostora i za više proizvodnih linija, o tome želimo s njima dodatno da razgovaramo, koliko bi dodatnog prostora od ‘Novoteksa’ oni željeli da koriste. Vodimo razgovore sa još nekim partnerima koji žele da iznajme dio prostora ovdje. Vlada RS je preuzela i kupila iz stečaja imovinu ‘Novoteksa’, negdje oko 3.100.000 maraka smo platili ponovo za ovaj objekat i na taj način omogućili da se ovdje vrati proizvodnja – naveo je Đokić.

Kozličić, Đokić i Hadžijakupović u obilasku pogona "Trendteksa" (FOTO: Moja Hercegovina)
Kozličić, Đokić i Hadžijakupović u obilasku pogona “Trendteksa” (FOTO: Moja Hercegovina)

Na pitanje da li je upoznat sa time da se plate radnika u trebinjskom „Trendteksu“ kreću od 200 maraka, pa na više, ministar je odgovorio potvrdno, dodajući da ne može  da ulazi u to na koji način poslodavac definiše platu radnicima.

– Nažalost, jesam dobio informaciju da su neke od plata niske, ali da ima i plata koje su znatno veće od te plate. Dakle, svako mora svoju platu da zaradi. O tome zašto je takav nivo plata i kako se ovdje zaradi plata, to ne mogu da govorim ja, to mogu da govore vlasnici i direktor preduzeća. Na koji način oni definišu platu, možete im postaviti to pitanje – odgovorio je Đokić.

Vlasnik „Trendteksa“ Šućko Hadžijakupović na ovo pitanje tvrdi da je taj lični dohodak od 200 maraka bio prije tri mjeseca i da je isplaćen samo jednoj ili dvjema radnicama, a ovakav iznos plate pravda time što su se „te osobe tako ponašale prema firmi“.

– Ovaj lični dohodak koji je bio 200 maraka je isplaćen sigurno ne zato što je to ‘Trendteks’ želio da isplati, nego što su se te osobe tako ponašale prema firmi. Mi smo imali određenih problema ovdje sa strukturama određenih radnika, ja mislim da je to prevaziđeno i drago mi je da kažem da je lični dohodak u firmi ‘Trendteks’ preko 400 maraka, da imate koleginica koje za mašinama primaju 700 maraka. A to bih želio da mi kažete da li to još negdje ima u tekstilnoj industriji, ne u RS, nego u okruženju – rekao je Hadžijakupović.

Šućko Hadžijakupović (FOTO: Moja Hercegovina)
Šućko Hadžijakupović (FOTO: Moja Hercegovina)

Na naše pitanje kako može platiti radnicama manje od mjesečnog „minimalca“ koji je propisan ugovorom o radu koje radnice potpisuju, vlasnik „Trendteksa“ kaže da on državi plati „njen dio na minimalac, ali ugovor ima obavezu radnika da nešto uradi da dobije taj minimalac i ako ga ne ostvari, onda firma nije dužna da ga plati“.

– Ja ne znam zašto se toliko fiksira o tome što je jednom isplaćeno jednoj osobi, a ne pričate da je ne znam koliko radnika primilo preko 700 maraka. U tom kontekstu se to predstavlja ovdje u određenim krugovima i to pravi jednu nezdravu klimu među drugim radnicima koji bi možda željeli da dođu ovdje. Ja nemam interesa da neko u firmi ‘Trendteks’ zaradi 300 i 350 maraka, ja imam interesa da u firmi zarađuju 450-500 maraka, i ja uvijek odgovorno kažem da je prosječna plata u firmi ‘Trendteks’ uvijek 400 maraka – izričit je Hadžijakupović.

Izvršni direktor grupe „Trendteks“ Denijal Kozličić danas je istakao da je ova firma vodeći proizvođač radne odjeće sa godišnjim izvozom od preko četiri miliona jedinica radne odjeće i deviznim prilivom od preko 6,5 miliona evra. On je dodao da trebinjski pogon „Trendteksa“ trenutno zapošljava 153 radnika, a u planu je da u njemu radi od 250 do 300 konfekcionara i da kompletnu proizvodnju izvozi na evropsko tržište i ostvaruje devizni priliv preko 2,5 miliona maraka.

Jelena Denda

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
0 Shares
0 Shares
Copy link