Početna  /  Trebinje: Radnici “Trendteksa” u štrajku, Uprava preduzeća “pobjegla” od novinara (VIDEO)
Hercegovina Trebinje

Trebinje: Radnici “Trendteksa” u štrajku, Uprava preduzeća “pobjegla” od novinara (VIDEO)

TREBINjE – Radnici tekstilnog preduzeća “Trendteks” iz Trebinja obustavili su jutros proizvodnju i stupili u štrajk zbog, kako navode, otkaza koje je dobilo dvadesetak radnika. Kako kažu, do kraja sedmice biće još otkaza.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Radnice neće skoro za mašine jer im je, kažu, dosta svega. Otkaze još nisu dobili napismeno, samo im je jutros rečeno da “na osnovu dosadašnjih analiza” više neće moći da rade.

Iako je početkom juna ove godine ministar industrije energetike i rudarstva u Vladi RS Petar Đokić najavljivao kako je “Trendteks” “spreman da nastavi sa daljim ulaganjima koja će omogućiti brži razvoj i dugoročno novo zapošljavanje više desetina novih radnika”, nepunih pet mjeseci nakon toga, situacija se u potpunosti promijenila.

Naš portal je ranije pisao o tome kako se u ovom preduzeću jasno krši Zakon o radu koje su radnice potpisale. Zakonom o radu trebala bi da im bude zagarantovana minimalna mjesečna plata od 370 maraka. Rukovodilac “Trendteksa” Danijal Kozličić priznao je tada kako neke radnice primaju i manje od toga, čime je potvrdio da je u pitanju kršenje zakona, uz obrazloženje, “da se svaka plata mora zaraditi”.

Radnice navode da su od rukovodstva preduzeća zahtijevale regulisanje normi, koje su po njihovom mišljenju, nerealno postavljene, a nezadovoljene su i platama, kao i toplim obrokom, koji je, kako tvrde, 2 marke i 50 feninga.

Jedna od radnica Gordana Runjevac kaže da se neće vratiti na posao dok rukovodstvo preduzeća ne vrati na posao njene kolege i kolegice.

“Problem su ovdje norme, jer mi radimo po ugovoru o radu, a primoravaju nas da radimo po ugovoru o djelu. Norme su takve da nema trika da ih postignemo. Prisiljavaju nas da radimo po ugovoru o djelu. Podijelili su otkaze ljudima koji to ne zaslužuju, sve su to vrijedni radnici. Te žene godinama rade ovdje i sad im neko na osnovu tih njihovih normi koje su nenormalne daje otkaz. Mi smo ovdje cjelina, ako vrate naše kolege na posao, vratićemo se i mi. Uslovi su takvi kakvi su, neko ima manju, neko veću platu, mi smo radili i pod takvim uslovima”, kaže Runjevac, te dodaje da se uprava oglušila o njihove ranije zahtjeve za sastancima sa radnicima.

Jedna od radnica kojoj je jutros saopšteno da prestaje sa radom je i Saveta Miskin, koja je godinama u tekstilnom preduzeću.

Saveta Miskin (Foto: Moja Hercegovina)
Saveta Miskin (Foto: Moja Hercegovina)

“Iz Uprave su nam rekli da mi remetimo njihovu politiku poslovanja i njihovu produktivnost proizvodnje. Oni meni kažu – ne možemo mi tebi više plaćati, pa meni niko ne plati ništa više od onoga što ja zaradim. Ne znam koga da pozovemo, evo neka dođe ministar Petar Đokić neka vidi šta se ovdje dešava”, kaže Miskin.

Milena Šolaja, kako kaže, radi na nekoliko operacija unutar trake. Tvrdi da je na bolovanju od prošle srijede i da su je koleginice jutros obavijestile da je na spisku za otkaz.

Milena Šolaja (Foto: Moja Hercegovina)
Milena Šolaja (Foto: Moja Hercegovina)

“Ne osjećam se dobro. Ovo je neki njihov način odbacivanja radnika koji rade. Firma radi punom parom, produžno radno vrijeme i subotom i nedjeljom. Kamioni idu, tražite im papire da vam daju. Ovdje žene rade k'o crnci, radimo i po deset sati, kao i treću smjenu. Ranije su nam dijelili neke opomene, da ako ne budemo htjeli da radimo produžno da će nam dijeliti otkaze, ali većinom smo mi radile produžno”, tvrdi Milena Šolaja.

Uprava preduzeća “nasrnula” na novinare

Uprava preduzeća se danas zaključala u kancelariju i niko od nadležnih nije želio da komunicira sa medijima.

Elmedina Ogrić (Foto: Moja Hercegovina)
Elmedina Ogrić (Foto: Moja Hercegovina)

Nakon što smo pokušali da dobijemo bilo kakav komentar iz uprave Elmedina Ogrić je ofanzivno zatražila “vizit karte”, kako bismo joj dokazali da smo novinari, misleći vjerovatno na novinarske akreditacije. Međutim, nije sačekala da joj pokažemo akreditacije, već je zalupila vrata i zatražila da joj se novinari obrate pismenim putem.

Nakon što smo im pismeno dostavili pitanja, iz uprave su kroz vrata doslovno bacili papir na kome je pisao broj telefona na koji možemo zakazati sastanak.

Pošto smo ih pozvali telefonom, rekli su nam da se možemo vidjeti tek sutra, odbivši da se predstave, nakon čega je žena sa kojom smo razgovarali samo spustila slušalicu.

U preduzeće su jutros stigli i pripadnici Centra javne bezbjednosti Trebinje, ali u Centru nisu željeli da daju bilo kakve informacije o kakvoj se prijavi radi, niti protiv koga je podnijeta. Prema nezvaničnim saznanjima prijava je podnesena protiv novinara koji su pratili ovaj događaj.

Izjavu nismo uspjeli da dobijemo ni od ministra Petra Đokića, koji se nije javljao na telefonske pozive.

Radnice, kako su rekle, ne namjeravaju da se vrate za mašine i sutra nastavljaju štrajk.

Nikolija Bjelica

0 Shares
0 Shares
Copy link