Početna  /  MH Predizborni upitnik (3): Slobodan Prtilo
Izdvajamo Trebinje

MH Predizborni upitnik (3): Slobodan Prtilo

Slobodan Prtilo, po profesiji ljekar specijalista hirurg, član Srpske demokratske stranke od njenog osnivanja. Član je Glavnog odbora ove stranke, a u dva mandata je bio poslanik SDS-a u NSRS. U aktuelnom sazivu Skupštine Grada Trebinja šef je odborničkog kluba, a nalazi se na listi SDS-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske.
  1. Za početak, predstavite se…

Prtilo Slobodan, ljekar specijalista hirurg. Član SDS-a od 1990.  godine. Član Glavnog odbora Srpske demokratske stranke, šef odborničkog kluba SDS u Skupštini grada  Trebinja i poslanik NSRS u 2 mandata  – VI i VII saziva  od 2002. do 2010. godine.

  1. Sa kojim ambicijama ulazite u ovogodišnju izbornu trku?

Iste kao i prije 20 godina… Da pokušam dati svoj puni profesionalni, ljudski i politički doprinos kako prije  tako i sada, za očuvanje i održanje stabilnosti, inetgriteta  i prosperiteta Republike Srpske i svih naroda bez obzira kojoj vjeri i političkoj opciji pripadaju, a koji žele da žive zajednio sa srpskim  narodom u slozi, miru i slobodi mišljenja, rada i postojanja.

  1. Kako vidite trenutno stanje u RS/BiH?

Vrlo problematično,  u nekom modifikovanom kamufliranom stanju koje poprilično u definiciji liči na devedesete godine. Postoji sve veća želja stranaca pretočena uglavnom kroz politiku FBiH ka prekrajanju Dejtonskog mirovnog sporazuma sa ciljem sve većeg derogiranja ingerencija i nestanka  RS i pretapanja u unitarnu BiH. Sve veći kamuflirani pritisak međunarodne zajednice kroz model pridruživanja EU i postavljanja raznih nemogućih i neprihvatljivih zahtjeva za RS. Ne postoji želja za pravom demokratizacijom naroda niti pružanja mogućnosti za iskazivanje prave želje i političke volje naroda.  Favorizovanjem vladajuće političke elite na sve tri strane, u datim kriznim momentima, a sve u cilju postizanja većeg pritiska Evropske unije na Republiku Srpsku.

  1. Ukoliko pridobijete povjerenje birača šta će biti u fokusu Vašeg političkog djelovanja?

U fokusu političkog djelovanja će biti prije svega doprinos u donošenju novih,i  izmjenama i dopunama raznih zakonskih rješenja. Prije svega ključni Zakon o ispitivanju porijekla imovine, Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi, koji mora dovesti do decentralizacije  vlasti u RS, mora dovesti do situacije da lokalne zajednice upravljaju svojim prirodnim resursima i da napokon imamo podjednaku razvijenost svih lokalnih zajednica  u Republici Srpskoj. Pa zar nije sramota da u centru Evrope u 21. vijeku postoje izrazito nerazvijene i nerazvijene opstine, a leže na  neiskorištenim ili naopako korištenim prirodnim resursima. Zakon o javnim nabavkama, Izborni zakon BiH kao rak rana političkog sistema u BiH, Zakon o zdravstvenom i penzionom osiguranju, Krivični zakon, zakon o osnovnom , srednjem a posebno o visokoškolskom obrazovanju. Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Zakon o preduzećima… Dovesti do nezavisnosti sudskog i tuzilačkog aparata!

  1. Šta bi poručili Vašim političkim protivnicima?

Prije svega bi im poželio dobro zdravlje, fer kampanju, hladnokrvnost i sreću u izbornom procesu. A neka bolji pobijedi po volji božjoj i narodnoj. Poruka ne bih rekao protivnicima već političkim neistomišljenicima da se preispitaju i da promijene kurs djelovanja. Podijelili su braću, kumove, prijatelje, porodice…. Politička “borba” ne smije biti definisana po principu MI i ONI , ona ne predstavlja rat u pravom smislu riječi, blaćenjem, omalovažavanjem  i bilo kakvom negativnom diskriminacijom političkih neistomišljenika. Bitno je pokazati prije svega svojim ličnim primjerom čistoću svoje ličnosti, svoga ponašanja, svoga digniteta i pokazati prave ideje i vrijednosti za koje se zalažete. Ne kriti se iza leđa lidera svojih stranaka, ne kititi se tuđim perjem, ne prijetiti, ne omalovažavati neistomišljenike i pogotovu ne ucjenjivati politički, materijalno, niti poslom, školovanjem ili bilo čime, koristeći neke crne fondove, prljavi novac ili novac izvučen iz javnih budžeta. Ne koristiti silu i resurse  države u privatne svrhe  i protiv svog naroda, jer država je svojina sviju nas.

  1. Šta vidite kao gorući problem trenutno i kako ga riješiti?

Sačuvati naše prirodne resurse jer smo u biološkoj i prirodnoj obavezi da generacijama koje stižu  iza nas ostavimo bolju državu nego onu koju smo zatekli, da napravimo bolji radni i opšti ambijent da naša omladina i porodice imaju želju za ostanak i opstanak na ovim prostorima, da javne kuhinje apsolutno izbacimo iz upotrebe i faktički i kao pojam, da stvorimo ekonomsku i socijalnu stabilnost svakog građanina jer sigurno imamo dovoljno novca,  samo ga treba pravilno usmjeriti iz džepova pojedinaca u javni sektor za otvaranje radnih mjesta, poboljšanje privrede i mogućnosti stvaranja viška dohotka. Imamo sve predispozicije (prirodne, geografske, intelektualne,  ljudske…) da budemo  kao Švajcarska, da živimo i radimo kako Bog dopušta. Za to naravno treba vremena, truda, tolerancije, pameti. Trebamo stranim partnerima kojj žele da ulažu svoj novac da pokažemo da smo ozbiljni i sigurni, jer oni vjeruju samo u sigurnost novca i ništa ih drugo ne interesuje, ali još uvijek nije kasno da se preorjentišemo u pravom smjeru.

  1. Šta mislite o sveprisutnom trendu mijenjanja političkih dresova?

Trend mijenjanja političkih dresova, da ga ne nazovem na neki ružan način,( a već u Vujakliji  je dobio svoj naziv i obrazloženje), predstavlja dno dna političkog,  ali i ljudskog ponašanja,  mišljenja i političke borbe. To je jedan bezidejni politički nonsens  lutanja nedefinisanih pojedinaca iskjljučivo za ličnim interesom i uhljebljenjem, kako naš narod kaže “hljeba bez motike”, a ima i ružnijih konotacija koje ja neću da navodim. Ja bih ove postupke zakonski sankcionisao, čisto u cilju doprinosa stabilizaciji političkog zivota, da me ne shvatite pogrešno, evo npr. zakonski bih mandate prije svega vratio partijama. Svaki kandidat je dužan da prilikom svog nezadovoljstva bilo koje prirode mandat vrati partiji koja ga je delegirala. Sve one koji se nalaze na političkim pozicijama a napuste tu poziciju u cilju prelaska u drugu partiju treba mu zabraniti politički rad ili kandidovanje u narednih 5 – 10 godina. Mora se takođe uvesti reda u izborni proces – stvaranjem rigoroznog Izbornog zakona. Zar ne vidite šta se sada radi sa izborom Biračkih odbora, posmatrača, sve je podređeno vladajućim partijama, oni su apsolutni gospodari u preko 50% biračkih odbora. To je očit kriminal i priprema krađe izborne volje građana. Ista je situacija u izboru lokalnih izbornih komisija, bruka, dolazi se u situaciju da običan građanin ne želi više da glasa jer vlada teror manjine nad većinom.

  1. Kako vidite sastav nove Vlade nakon oktobarskih izbora? Koga vidite kao poželjnog političkog partnera, a s kim ne bi voljeli ući u koalicione razgovore?

Ako pričam kao normalan građanin, umjereni političar, nacionalni demokrata,  vidim prije svega kao ekspertsku Vladu sastavljenu od biranih  ljudi po znanju i zvanju. u Vladi ne bi smjeli  apsolutno sjedati i djelovati politički diletanti, uhljebi  niti politički glumci kaskaderi i neznalice. Ovoj zemlji treba znanje i zvanje da bude na prvom mjestu ako  hoćemo da imamo neki prosperitet.

Ukoliko u Vladu i diplomatiju na BiH nivou  uđu samo oni koji su “politički podobni” a profesionalno nekompatibilni, nepismeni i nesposobni, nemamo šta da tražimo na političkom nebu i komunikaciji sa stranim partnerom. Vlada je LICE  države isto kao što su zdravstvo i penzioneri ogledalo ekonomske moći svake države.

  1. Govoreći generalno o reformama, šta vidite kao prioritet i zašto?

Reforme zakonodavstva u cilju nezavisnosti suda i tužilastva,, školstva,  penzionih i zdravstvenih fondova, fondova za razvoj domaće industrije, očuvanje prirodnih resursa i apsolutnu zabranu prodaje teritorije i prirodnih resursa strancima i tajkunima. Iskorijeniti korupciju, kriminal, prvenstveno privredni i politički kriminal od koga sve polazi. Strani kapital može da uđe u zemlju u cilju razvoja i porsperiteta, ali vlasnička struktura prirodnih resursa se ne smije mijenjati. Čije ovce toga i planina. Ako izgubimo identitet svoj jezik i vjeru, ako izgubimo narod i zemlja ostane pusta mi nemamo nikakvu šansu za bilo kakakv opstanak, a kamoli prosperitet. Znaci očuvati narod, djecu, jezik, kulturu, zemlju, mir i stabilnost – svaki dio RS mora biti ravnomjerno razvijen i svaki čovjek jednako vrijedan i poštovan, to je glavni i jedini cilj.

  1. Za kraj, pošaljite glasačima poruku zašto glasati baš za Vas.

Pa da budem skromno realan: zato što se pored svoje profesije bavim politikom 30 godina, i odolio sam mnogim iskušenjima i pritiscima,  nemam mrlja u političkom, pogotovu u profesionalnom i ličnom životu, što nikoga ne lažem i ne obećavam kule i gradove, a kad nešto obećam onda  ispunim sto posto. Zato što nemam zadrške u komunikaciji  i saradnji bilo prema kome ni po vjeri ni po političkom  angažovanju – isključivo ljude volim po čojstvu i iskrenosti. Zato što želim da nam RS bude jaka, politički i ekonomski stabilna, da  svakim danom ima sve više stanovnika, da nam se djeca rađaju , rastu i razvijaju u svojoj zemlji, da nam nezaposlenost bude ispod 3%, da nam djeca nemaju želju da bježe  od kuće i čeljadi i odlaze trbuhom za kruhom u inostranstvo, ali svakako da putuju po inostranstvu, stiču prijatelje, skustva i poznanstva , da budemo školovana nacija i da budemo sinonim stabilnosti u regionu. Ako uspijem dati barem mali doprinos da RS opstane, bude jaka i stabilna i da nam djeca i unuci ostanu da zadovoljno žive i rade u njoj – to će mi biti najveći poklon za period proveden u profesiji i politici.

Igor Svrdlin

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap