Ljubinjski “Italijani” priredbom oduševili sugrađane

LJUBINJE – Cari ospiti benvenuti! Dragi gosti dobrodošli! – ovim riječima sinoć su, u Narodnoj biblioteci “Dr Ljubo Mihić” u Ljubinju, mladi voditelji Sandra Bijelić i Goran Brborić otvorili dječiju priredbu koju su pripremili članovi sekcije italijanskog jezika “Amici” iz Osnovne škole “Sveti Sava” u Ljubinju.

ljubinje_priredba_1

U programu koji se sastojao od deset tačaka, redale su se zanimljivosti o italijanskoj kulturi, recitacije i skečevi. Svega po malo – kratko, ali slatko. Začinjeno zabavom, smijehom i dječijim entuzijazmom. Rekli su nam: “Učenje jezika kroz druženje i zabavu je naš moto”, a onda su to i pokazali.

Kroz rubriku “Lo sapevate che… Da li ste znali da…”, Ana Kučinar, učenica 9. razreda, prisutne gledaoce je provela kroz zanimljivosti iz italijanske kulture. Od informacija o spomenicima kao što su Koloseum, Fontana di Trevi i Krivi toranj u Pizi, pa do kurioziteta o italijanskoj hrani, espreso kafi i fudbalu. Nisu izostavili da spomenu koje istorijske ličnosti povezuju nas i Italiju. Jelena Petrović, kćerka crnogorskog kralja Nikole Petrovića, bila je udata za Viktora Emanuela III i bila posljednja italijanska kraljica, a Jovan Dučić je u dva navrata bio u diplomatskoj misiji u Italiji.

Recitacije na “čistom” italijanskom – Mamma, E finita la scuola, Arrivera la neve i Girotondo – izveli su Goran Brborić, Sandra Bijelić, Anđela Medan, Teodora Vujović, Miljana Brkljača i Andrea Banđur.

Skeč “Trange-frange” i kratka predstava “Al ristorante” – U restoranu, nasmijali su sve prisutne nastavnike, roditelje i drugare iz škole. Neke i do suza. Skeč “Trange-frante”, na italijanskom jeziku, izveli su Stefan Jahura i Stefan Dangubić, učenici 8. razreda. U prodavnici u Italiji, naš mladi poljoprivredni proizvođač je uz pomoć svog skromnog znanja italijanskog jezika uspio da reklamira svoje proizvode, zbuni italijanskog prodavca i na kraju ga ubijedi da zamijene proizvode, trange-frange, bez obaveze plaćanja. Razmjena dobara, bas kao što se to nekad radilo.

ljubinje_priredba_3

Na sličan način, kroz nespretnu i duhovitu komunikaciju, dobro su se snašli i odlično “prošli” novopečeni glumci Ilija Krunić i Lazar Banđur. Oni su igrali uloge gazde i konobara u jednom lokalnom restoranu, u kome ih je jednog gluhog popodneva iznenadila grupa italijanskih gostiju. Igra riječi dominirala je u ovom kratkom komadu.  Zbog italijanskog cosa? (u prevodu šta?) koje se u našem jeziku izgovara ‘koza’, obična konverzacija o hrani je pretvorena u niz komičnih scena. A sve se završava tako što italijanski gosti (Milenko Kozić, Milenko Mičeta, Nikola Piljević, Nevena Lučić, Anđela Medan, Andrea Banđur, Miljana Brkljača i Milica Lučić) iznenađeni dobrom gastronomskom ponudom, kupuju poznate hercegovačke proizvode, i pozdravljajući se sa domaćinom najavljuju da će opet doći.

Jednostavno, ali poučno. Učenici su prenijeli poruke o komunikaciji i saradnji:

“Učimo strane jezike tako da naučimo da ih govorimo i pišemo, učimo o drugim narodima i njihovim kulturama, ali ne propustimo priliku i da druge narode privolimo učenju naše istorije i kulture, te da svako zajedničko druženje treba da bude prilika za pozitivnu saradnju.”

Na kraju – kreativno iznenađenje. Poznati italijanski stilista Alessio Radici (prisutnima poznat kao Aleksa Radić) je u intervjuu za lokalne novine najavio novi modni trend u Ljubinju – maske. Svi učesnici su promovisali italijansku tradiciju maskembala tako što su izašli, poput modela, u modnoj reviji sa maskama koje su sami napravili, a za svoje gledaoce pripremili su i tombolu. Maske koje su napravili podijelili su srećnim dobitnicima kao sjećanje na njihov „spettacolo“.  Prvi srećni dobitnik je sasvim slučajno bila razrednica. „Che bella coincidenza!“ (sto bi italijani rekli – kako lijepa koincidencija!).

Nakon priredbe, svima su na licima ostali osmijesi. Vidjeli su se ponosni nastavnici, mame, tate, pa i poneki djed i baka koji su došli da pogledaju šta to unuci rade.

Njihovu nastavnicu italijanskog jezika, Gordanu Radovanović, pitali smo kako je raditi sa djecom i da li je bilo teško pripremiti priredbu.

“U Ljubinju je lako djecu okrenuti na dobar put. Vole da uče strane jezike, još ako im date šansu za nesto više i mimo redovne nastave, dobijete čitav mali kulturni događaj”, s ponosom je kazala Gordana.

ljubinje_priredba_2

Autor