Početna  /  Izbio požar i na Orjenu, gori munika – simbol prirodnog parka
Crna Gora

Izbio požar i na Orjenu, gori munika – simbol prirodnog parka

U podnožju Orjena, zaleđu sela Vrbanj, juče popodne izbio je požar koji se nošen vjetrom proširio ka Borovoj glavi i granici kotorske Opštine. Za sada je malog intenziteta, ali na teškom i nepristupačnom terenu, pa je velika opasnost da zahvati veću površinu ovog zaštićenog parka, čiji je simbol munika, kaže za Radio Jadran, Željko Starčević iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Ilustracija

On nam se upravo javio sa Orjenskog sedla, gdje je otišao radi pripreme sutrašnjeg turnira u boćanju. Osmatra područje i gleda kako gori, a ne zna što bi prije, da pođe da gasi, što je nemoguće, ili da priprema teren za boćare. Plaši se da se ne ponovi 2008. godina kada je izgorelo pola Orjena.

Starčević je svjestan da vatrogasci kojima je juče i prijavljen požar ne mogu prići ni blizu naprtnjačama, a kamoli kolima da razvuku crijeva. Zato bi pomoć iz vazduha bila spasonosna, prije nego što se vatra razbukti. U suprotnom može danima goreti, sve do prve kiše.

– Teško se može očekivati da će doći avion da gasi, jer nigdje nema kuća, ovo je krševito, 1500 metara nadmorske visine. Zapadni je vjetar ide požar prema Ubaljskoj planini, granici naše i kotorske opštine. Pokušavam da dobijem nekog iz Agencije za zaštitu životne sredine, koji su radili Studiju zaštite Orjena, a sada gori upravo prva zona, najvrijednija i najzaštićeniji dio parka. Mala je površina zahvaćena, ali se širi, jer niko ne reaguje – navodi Starčević, zabrinut jer gori strogo zaštićena rijetka endemska vrsta bora, munika.

On javno apeluje da se zaštiti prirordni park Orjen.

Inače, masiv Orjena pripada spoljnjem, primorskom dijelu Dinarskog planinskog sistema, a njegov glavni vrh, Veliki kabao (1.894 m), ujedno je najviša tačka primorskih Dinarida. Zauzima površinu od preko 400 kvadratnih km, od kojih periferni jugozapadni rub pripada Hrvatskoj, sjeverozapadni Bosni i Hercegovini (Republici Srpskoj), a daleko najveći dio je u sastavu Crne Gore. Mada ne spada u visoko gorje, Orjen po svom reljefu odaje upravo takav utisak. Od glavnog vrha granaju se brojni grebeni, gotovo radijalnog pravca širenja, gradeći između crkvičku, vrbanjsku, zubačku oblast, kao i oblast Bijele gore.

0 Shares
0 Shares
Copy link