Početna  /  Injac i Vujnić ostaju direktorke i pored optužnica za kriminal
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Injac i Vujnić ostaju direktorke i pored optužnica za kriminal

BANjA LUKA – Direktorke Agencije za bankarstvo RS i Investiciono – razvojne banke (IRB) RS Slavica Injac i Snežana Vujnić i dalje su na tim funkcijama, iako je protiv njih potvrđena optužnica u predmetu “Bobar banka” koja ih tereti za finansijski kriminal i zloupotrebe. Osim u IRB-u, Vujnićeva ostaje i na direktorskoj poziciji u „Lutriji RS“ u kojoj kažu da za optužnicu znaju samo iz medija, piše portal CAPITAL.

injac_vujnic

Vujnić i Injac su uhapšene prije godinu dana u akciji „Lavina“ sa još nekoliko osoba zbog sumnje da su bankarskom sektoru prouzrokovali štetu od oko 123 miliona maraka.

Bez obzira na podizanje optižnice, koja je sada i potvrđena, njih dvije i dalje uredno primaju platu u IRB-u i Agenciji od po nekoliko hiljada KM, iako je objema i mandat istekao.

Pored toga, Snežana Vujnić je krajem oktobra prošle godine imenovana za direktorku Odjeljenja za internu reviziju „Lutrije RS“.

Snežana Vujnić nije obavijestila „Lutriju RS“ o optužnici

Govoreći o angažmanu Snežane Vujnić u „Lutriji RS“ su danas za CAPITAL rekli da se na konkurs za direktora Odjeljenja za internu reviziju „Lutrije“ prijavila samo ona te da je imala svu potrebnu dokumentaciju.

„Prilikom prijave podnijela je svu dokumentaciju traženu javnim konkursom, a između ostalog i uvjerenje suda da se ne vodi krivični postupak. Kako je ona bila jedini prijavljeni kandidat, a pri tom je i ispunjavala uslove, Odbor za reviziju „Lutrije RS“ je 28. oktobra 2016. imenovao Snežanu Vujnić za direktora Odjeljenja za internu reviziju“, kazali su u “Lutriji”.

Dodali su da je nakon imenovanja protiv Vujnić podignuta optužnica i da su za to saznali iz medija, jer ona nikad zvanično od suda nije dostavila ništa.

„Kako postupak nije okončan, imenovana obavlja i dalje poslove direktora Odjeljenja za internu reviziju sve do donošenja pravosnažne presude suda“, naglasili su u Lutriji.

Pored te funkcije Snežana Vujnić je i dalje direktorka IRB-a, što se može vidjeti na njhovom sajtu, iako joj je mandat istekao u aprilu prošle godine.

U IRB-u nisu odgovorili na pitanja CAPITAL-a da li je ona još uvijek direktorka IRB-a i da li će i dalje ostati na toj poziciji nakon što je protiv nje potvrđena optužnica u predmetu „Bobar banka“, već su samo kratko poručili da je imenovanje i razriješenje direktora je u nadležnosti Nadzornog odbora.

Međutim, predsjednica Nadzornog odbora IRB-a Nada Mirjanić Gluvić danas se nije javljala na telefon.

Slavica Injac i dalje direktorka Agencije

U Agenciji za bankarstvo RS za CAPITAL su potvrdili da je Slavica Injac i dalje direktorka ove Agencije.

„Narodna skupština RS je, u skladu sa Zakonom o Agenciji za bankarstvo RS, jedina nadležna za imenovanje i razrješenje direktora, zamjenika direktora i članova Upravnog odbora Agencije. S obziroma na to da NSRS još uvijek nije donijela odluku o imenovanju niti o razrješenju direktora Agencije, Slavica Injac je i dalje na toj funkciji“, kazali su u Agenciji.

Inače, Slavici Injac je polovinom oktobra prošle godine istekao mandat, ali prema zakonu direktor Agencije može da ostane na toj poziciji još šest mjeseci nakon isteka mandata.

Tužilaštvo je početkom februara podiglo optužnicu u predmetu „Bobar banka“ protiv 16 osoba koje se terete za finansijski kriminal i zloupotrebe, koje su građanima, preduzećima i pravnim subjektima nanijele štetu od oko 122,5 miliona KM, a mediji su danas objavili da je optužnica i potvrđena prošle sedmice.

Optužnica je potvrđena protiv Darka Jeremića, Petra Cacanovića, Ane Mirosavljević, Dragana Radumila, Sonje Kurtuma, Saše Tomića, Slavice Injac, Batrića Đurišića, Zdravka Dubova, Igora Prodanovića, Snežane Vujinić, Dragice Tomić, Gorana Ignjatovića, Paje Panića, Drage Đukanovića i Jefe Bošković.

Optuženica ih tereti da su, kao grupa povezanih osoba, ostvarili nadzor nad cjelokupnim poslovanjem Bobar banke iz Bijeljine, te omogućavali odobravanje višemilionskih kredita bez adekvatnih sredstava osiguranja, koji su nezakonito dodjeljivani povezanim pravnim osobama Bobar grupacije, a čija naplata realno nije bila moguća, niti je vraćanje kredita bilo adekvatno osigurano.

Na taj način doveli su do finansijskog sloma Bobar banke i propasti depozita koje su imale firme, organi uprave, kao i građani koji su ostali bez uloženih sredstava koja su dostizala i višemilionske iznose po pojedinim povjeriocima.

9 Shares
9 Shares
Copy link