Početna  /  Zimska turistička sezona: Zašto je Mostar prazan?
Hercegovina

Zimska turistička sezona: Zašto je Mostar prazan?

Mostar se nalazi na brojnim listama popisa gradova, koje bi ove godine trebalo posjetiti. Kao i svake ljetne sezone, ovaj grad dostiže rekordne brojeve, kad su u pitanju posjete turista, no, tokom zimskih dana, Mostar je prazan. Ekipa televizije “N1” je istražila zbog čega ovo atraktivno turističko mjesto nije posjećeno tokom cijele godine.

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Puste ulice, prazni restorani, zatvorene radnje, slika je koja je karakteristična za zimski period u starom dijelu grada. Mostarski skakači iako naviknuti na ovaj prizor, ne kriju razočarenje. Admir Delić, već dvadeset godina skače sa Starog mosta, uprkos hladnoći i nevremenu.

“Mi živimo od toga, moramo da pripremimo teren jer tu radimo sa suvenirima, skačemo za turiste. Skačemo mi tokom cijele godine, samo nema turista, mi bi skočili, ali evo za ovu godinu nismo nijednom skočili. Čekamo prvi skok, nadam se da će biti 8. marta, mada bih ja volio da to bude odmah”, otkriva Delić.

Za razliku od ljetnog perioda kada turisti iz raznih krajeva svijeta dolaze i uživaju znamenitostima ovog grada, kupuju suvenire, posjećuju muzeje i restorane, tokom zime je sasvim druga priča. No poneki trgovci uporni su tokom cijele godine, ali kažu ne isplati se.

“Svaka godina je gora i gora, zimi se posla nema, ljeti ima nešto za vrijeme sezone, ali je svaka godina gora i gora. Ponešto malo turista dođe, ali je slabo skroz”, kaže trgovac Brković Džano.

“Ljeti radimo, ne možemo osvojiti, gužva je, rezervacije, prebukirani smo. U zimskom periodu nažalost puno restorana ne radi, to možda utiče na posjećenost, jer kad neko zna da ne radi pet restorana, kažu ko zna radi li ovaj šesti tako da je zimski period dosta mrtav”, dodaje Senad Ovčina, menadžer restorana.

Turiste koje smo zatekli kažu da su u posjeti Mostaru samo na nekoliko sati. Odmor, bez gužve, buke i turističke vreve ono je što im ovaj grad zimi može ponuditi.

U gradu kojeg svjetski mediji svrstavaju među vodeće turističke destinacije, ne pršte optimizmom ni u Turističkoj zajednici. Da li problem neposjećenosti tokom zimskog perioda leži u nedovoljnoj ponudi ili je Mostar samo ljetna usputna destinacija?

“Većina gostiju koji dolaze u Mostar su gosti i na nekom drugom mjestu, bilo to Međugorje ili Neum. Dakle, to je jedini razlog što je ovaj period godine Mostar lošije posjećen, nema gostiju na ostalim destinacijama na prostoru županije”, tvrdi Andrija Krešić, predsjednik TZ HNK.

Očito je da je neophodno raditi i na dodatnim sadržajima koje bi Mostar učinile mjestom gdje će turisti dolaziti i odsjedati ne samo ljeti, a iz grada na Neretvi ići u posjetu okolnim destinacijama. No, trenutno se na tome ne radi pa turistički radnici željno iščekuju lijepo vrijeme i početak ljetne sezone.

Izvor: N1 / Đenana Kaminić

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • Mostar je prazan jer je Trebinje postao centar Hercegovine i davno prestigao Mostar. Hrvatima je biti ili ne biti i ako potpuno ne preuzmu jedan značajniji gradski centar tj. Mostar i ne porastu tu na bar 70%, njih vise nece biti jer bez Mostara oni nemaju ni jedan drugi grad i ne mogu biti faktor u BiH. Ne mogu ostati da im Siroki Brijeg koji je kao pola Bilece bude najznačajniji gradski centar.Za razliku od njih Srbi su pored Mostara uvjek imali jos jedan jak gradski i industrijski centar Trebinje koje je sad postalo lider ne samo Hercegovine nego cijele RS i tzv BH,imamo RiTE Gacko,HET,najvise turista,imamo univerzitete i proizvodnju hrane kakvu niko nema u tzv BH i RS i da ne govorim sve postojece i buduce hidroelektrane zbog cije gradnje se Hrvati bune jer nemaju potencijal koji imaju Srbi.Stanovnistvo I.Hercegovine u odnosu na Z.Hercegovinu jos prije 1991. bilo znatno urbanije, a proces naseljavanja gradova I.Hercegovine se nastavio punim intenziteteom i u protekle 22 godine.Sta Srbin ima danas da trazi u jednom Mostaru.Pa zar nas narod da otvara firme i zaposlajava ustase i gradi balijsko-ustasku drzavu i samo da ceka kada ce noz da sjevne da nas zakolju.Ovako imamo teritoriju koja je 100% srpska,otvaramo nase srpske firme,gradimo nasu Hercegovinu i RS,zaposljavamo nasu srpsku djecu i ulazemo u njihovu buducnost a nase proizvode mozemo prodavati gdje hocemo od Rusije i Kine do Njujorka.

0 Shares
0 Shares
Copy link