Početna  /  Zdravstvena zaštita Srpske “pala” na bebama iz Gacka
gacko Hercegovina Vijesti

Zdravstvena zaštita Srpske “pala” na bebama iz Gacka

GACKO – Roditelji iz Gacka koji su u proteklih nekoliko mjeseci dobili bebu u porodilištu bolnice u Foči imali su priliku da iz prve ruke saznaju ne samo koliko loše funcioniše sistem zdravstvene zaštite, nego i koliko su oni koji ga čine indiferentni prema potrebama pacijenata, čak i kad su u pitanju oni tek rođeni.

bebe_ilustracija
Ilustracija

Dragana Kovačević jedna je od šest porodilja iz Gacka čija je beba na svijet došla u fočanskom porodilištu. Umjesto da im prvi dani po izlasku iz bolnice budu obiljleženi radošću i spokojem, oni su tragali za ustanovom  u kojoj će njihova beba dobiti BCG vakcinu.

Vakcinacija samo ako preostane doza

“Kad su nas otpustili iz porodilišta, rekli su da beba nije dobila BCG vakcinu i da se obratimo našem domu zdravlja. Tamo su nam, međutim, dali uput za nevesinjsku bolnicu gdje nas je primio dr Vasiljević koji bi možda i pristao da vakciniše u slučaju da preostane doza, ali se tu uplela sestra koja je rekla da imaju previše svojih beba i da nema mjesta za nas, pa smo se vratili kući neobavljenog posla. Taj dan sam zvala domove zdravlja u Trebinju i Foči. Rekli su mi da oni ne mogu da obave vakcinaciju. Potom sam nazvala bolnicu u Foči, najprije ginekologiju, a onda su me prebacili na odjeljenje pedijatrije. Rekli su da je dr Marić, valjda je on direktor, ukinuo BCG u Foči i da ne mogu da vakcinišu bebu.”

Dragana Kovačević (FOTO: Moja Hercegovina)
Dragana Kovačević (FOTO: Moja Hercegovina)

Draganino iskustvo dijeli i Nataša Andrić koja nam je revoltirana ispričala da je sa malom bebom obijala pragove ustanova po Hercegovini:

“U Nevesinju kažu da vakcinišu samo nevesinjske, u Foči – fočanske, u Trebinju – trebinjske. Pa šta su onda naše bebe – svemirske. Odemo u Nevesinje sa bebom od 10-15 dana i odbiju nas. Mrvu jednu vozamo na 30 stepeni i niko neće da je vakciniše. Strašno je ovo što se dešava. Na kraju su se smilovali u trebinskoj bolnici i rekli da će vakcinisati naše bebe prvog i petnaestog u mjesecu ako preostane doza nakon vakcinisanja njihovih beba. Htjeli smo mi i da kupimo vakcine, one čak nisu ni skupe, ali niko ni u tom slučaju ne bi htio da obavi vakcinaciju. ”

(Ne)praktični razlozi

Iz Univerzitetske bolnice Foča smo dobili kratak odgovor koji je potpisao direktor Veljko Marić da se bebe iz praktičnih razloga upućuju na vakcinaciju u dispanzere. Dodali su da su od početka godine u ovoj ustanovi rođene 233 bebe iz svih krajeva RS i BIH, od čega 22 iz Gacka.

Direktorica Doma zdravlja iz Gacka Vera Govedarica nam je rekla da je po Pravilniku o zdravstvenoj zaštiti porodilište dužno da izvrši prvu vakcinaciju, a da se ostale vakcinacije obavljaju u domovima zdravlja odakle bebe dolaze. Za problem koji je nastao krivi Fond zdravstvenog osiguranja (FZO), ministarstvo i menadžment bolnice u Foči:

“Svako porodilište je dužno da vakciniše svu novorođenu djecu. Zbog čega to nisu radili potpuno je nejasno. Sa druge strane, Fond je dužan da kontroliše usluge i bolnice i domova zdravlja. Žalosno je da u današnje vrijeme, kada je toliko problema sa natalitetom, majke šetaju od jedne bolnice do druge. Svim roditeljima sam rekla da se obrate zaštitniku prava pacijenata, a obavijestila sam i Fond, međutim, izgleda da su samo mediji ti koji mogu da riješe neki problem.”

Vera Govedarica (FOTO: Moja Hercegovina)
Vera Govedarica (FOTO: Moja Hercegovina)

Iako imunizacija spada u primarnu zdravstvenu zaštitu, FZO kao garant za adekvatnu zdravstvenu zaštitu osiguranika, nije našao za shodno da se upušta u problem. Još manje da ga riješi. U konkretnom slučaju su se proglasili nenadležnim i uputili nas na Institut za javno zdravstvo.

U Institutu su rekli da bi problem zaista bio njihov da je u pitanju nedostatak vakcina. Budući da vakcina na tržištu ima dovoljno, problem je organizacione prirode koji treba da riješe zdravstvene ustanove i FZO.

Porodilište se (ipak) vraća vakcinaciji

Ovaj začarani krug prebacivanja odgovornosti, na sreću, prekinut je kada smo se obratili Ministarstvu zdravlja tražeći odgovore na pitanja: Ko je uskratio bebama iz Gacka pravo na imunizaciju i da li je na sceni diskriminacija pacijenata iz Gacka?

U veoma kratkom roku su nas obavijestili da je postignut dogovor sa direktorom bolnice u Foči i da će bebe iz Gacka biti vakcinisane u ovoj zdravstvenoj ustanovi. A to će ubuduće biti praksa i za sve bebe koje se rode u ovom porodilištu. Taj dogovor će, dodali su, u narednim danima biti ozvaničen potpisivanjem protokola između zdravstvenih ustanova i FZO.

Potvrdili su nam to i roditelji beba koje su iz fočanske bolnice pozvali da dovedu bebe na vakcinaciju “kad god im bude zgodno”. Dragana Kovačević kaže da su bili izrazito ljubazni:

“Nazvala je glavna sestra, veoma je ljubazno rekla da možemo da dovedemo bebu kad god nam odgovara. Tako ćemo u utorak svi iz Gacka otići da stavimo tačku na ovu traumu.”

Srećni što će napokon riješiti ovaj problem, roditelji iz Gacka prepuštaju zaboravu maltretiranje, pređene kilometre, potrošene pare, vrijeme, živce na nešto što su trebali da im obezbijede oni koji su odgovorni i dobro plaćeni da jedna jednostavna stvar kao što je vakcinacija teče glatko. Neće tražiti obeštećenje svjesni da je borba protiv institucija ovdje Sizifov posao. Ili bi možda takav potez uozbiljio odgovorne?

Milanka Kovačević

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Od 2003. zaposlena kao novinarka „Radio Gacka“, a od 2013. stalni saradnik internet magazina "Moja Hercegovina".

0 Shares
0 Shares
Copy link