Početna  /  Vučurević: Zlatno jaje bjeloglavog supa poslaćemo predsjedniku Dodiku
Hercegovina Trebinje

Vučurević: Zlatno jaje bjeloglavog supa poslaćemo predsjedniku Dodiku

TREBINJE – Komentarišući povratak bjeloglavog supa, orla lešinara, u Popovo polje, koji je uvezen iz Srbije, u okviru projekta „Reintrodukcija bjeloglavog supa u Popovo polje“, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević je kazao da će Grad podržati taj projekat, ali da mu nije jasno ko će i uz kakvu naknadu brinuti o ovoj životinji, te kako će njen povratak uopšte uticati na život ovog prostora.

slavko-vucurevic-investiciona-konferencija-trebinje
Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević (Foto: Moja Hercegovina)

Vučurević je ovaj projekat, koga provode Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, Zavod za zaštitu prirode Srbije i Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ iz Beograda, ironično okarakterisao kao „najveći investicioni poduhvat u Trebinju koji finansira Vlada RS u posljednjoj deceniji“.

„To je jedan bjeloglavi sup, koji se pridružio jednom koji je već tu godinu dana. Želim samo da kažem, ako se desi da ženka ovog bjeloglavog supa snese kakvo zlatno jaje, gluho bilo, da ćemo ga direktno poslati predsjedniku, pošto on, očito, skuplja te stvarčice. S druge strane želim da kažem da te nevine životinje dolaze na način koji apsolutno nema nikakav tretman ni zvaničan stav od Vlade, gdje i šta. Mi smo ovu poruku shvatili kao nešto drugo, da neko iz Vlade smatra da će Trebinje i Hercegovina biti gnijezdo orlova, a mi znamo gdje se gnijezde orlovi. Pravo stanište za pticu grabljivicu nije Trebinje. Najbolje bi zanat izučili u Palati predsjednika Republike i zgradi Vlade RS u Banjaluci. Tu bi se lešinari najbolje mogli da podučiti svom zanatu“, prokomentarisao je Vučurević.

Podsjećamo, bjeloglavi sup, našao je svoje mjesto u Popovom polju, u tamošnjem Centru za reintrodukciju u selu Sedlari. Skoro izumrla ptica, koja je nekada imala kolonije u Popovom polju, stigla je iz rezervata prirode Uvac u Srbiji. Od prošle jeseni u kavezu u Sedlarima smješten je „Dušan Silni“, bjeloglavi sup koji je slučajno pronađen u okolini Bratunca.

Nikolija Bjelica

40 Shares

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • Dokle ide diktatura u ovoj prciji govore i ove ptice! Cak ni ptica ne moze jaje da snese dok se ne javi poglavnik iz Laktasa da da odobrenje a ko ce finanirati,brinuti,cistiti itd njega to ne zanima jer taj bolesnik nepismeni valjda misli da su to neke kokoske pa da je to isto.

Copy link
Powered by Social Snap