Početna  /  Vučić o hapšenju Đurića: Teroristi htjeli da pokažu moć
Srbija

Vučić o hapšenju Đurića: Teroristi htjeli da pokažu moć

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je hapšenje Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici “brutalna provokacija, čin bezumlja i najteži kriminalni akt koji su prištinske vlasti sprovele na KiM”. On kaže da će odgovarati svi koji su učestvovali u “otmici Marka Đurića”, među kojima su i dvije osobe srpske nacionalnosti.

Vučić je nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost kazao da je ta akcija prištinske vlasti očigledno podržana od pojedinih zemalja. On je istakao da je Srbija ispoštovala sve procedure, kao i da su nadležne institucije Kosova obavještene na vrijeme o posjeti Marka Đurića kao i Nikole Selakovića.

Pošto smo ustanovili da je Srbija poštovala sve sporazume i pravne akte, kaže Vučić, Đurić i Selaković su se pojavili na skupu u Kosovskoj Mitrovici, na kome su, navodi, ljudi mirno sjedili i slušali.

“Mi smo već dobijali informacije da teroristi obučeni u uniforme specijalne jedinice Kosova hoće da pokažu da mogu da zaumu sjever. To su radili uz podršku Euleksa. To je isti Euleks koji nije zainteresovan da učestvuje u istrazi ubistva Ivanovića, ni da mi odgovori zašto je uhapšen Zajić.. dok su nama govorili samo budite mirni sve ćemo mi da riješimo, oni preduzimaju akciju u kojoj teroristička banda upada u Sjevernu Mitrovicu, bacaju šok bombe, tuku ljude, hapse Marka Đurića. Valjda zato što im se ne sviđa šta on misli o njihovoj terorističkoj državi. Onda su ga tukli na očigled svih, onda se ta banda slikala pošto je to valjda trofej, izveli su ga na ulice Prištine dok mu drugi teroristi zvižde. Mi preko toga nećemo da pređemo, svi koji su učestvovali u otmici, batinanju, među njima i dva lica srpske nacionalnosti koja su pomagala Albancima”.

Vučić je pozvao građane na sjeveru Kosova da budu mirni i spokojni, jer, kako je rekao, teroristi neće moći da preduzmu ništa proitv njih. Vučić je istakao da Srbija nikada nikome neće da prijeti, da je doživjela brojna poniženja, ali da neće nikome dozvoliti da uništi njen narod.

“Ko misli da oružjem može da upada bez saglasnosti Srba na Sjever krši Briselski sporazum i ugrožava mir i bezbjednost građana. Srbija to neće dopustiti. Mi ćemo dati sve od sebe da sačuvamo mir i spokoj”, kaže Vučić.

“To je pitanje za Srpsku listu, mnogi zapadni ambasadori su ih zvali da ih mole da ne izlaze, odlučiće bez pritisaka”.

Vučić je rekao i da Albanci lažu kada kažu da žele da uspostave Zajednicu srpskih opština.

“Nije njihov plan da uspostave ZSO, plan im je da je uspostave kao NVO. Misle da mora da bude u skladu sa njihovim ustavom, baš nas briga za njihov Ustav. Sve odredbe Briselskog sporazuma koje se tiču nas mi smo ispunili. Čekaćemo godinama da ispune ZSO, njima to ne pada napamet”, istakao je predsjednik Srbije.

Na pitanje kako će ubuduće da budu organizovane posjete srpskih zvaničnika, Vučić je rekao da se Srbija uvijek ponašala u skladu sa svim potpisanim sporazumima.

“Mi smo sve poštovali a onda je neko pokušao da pokaže kako je jak. Poslali su magarce sa dugim cijevima da hapse nenaoružane ljude, koji su došli da pričaju o miru. Sve koji su učestvovali u napadu naši državni organi će ih goniti. Što niste uhapsili Selakovića ako već poštujete zakone banditske države. Nego, Marko im se ne sviđa jer je on protiv nezavisnosti, izgleda da je u petak rekao nešto što im se ne sviđa. Imali su samo nalog da uhapse Đurića. Gledaćemo da vratimo političkim sredstvima”.

0 Shares
0 Shares
Copy link