Početna  /  Vlada RS i “Trendteks” potpisali ugovor o zakupu prostora trebinjskog “Novoteksa”
Bosna i Hercegovina Hercegovina Republika Srpska Trebinje

Vlada RS i “Trendteks” potpisali ugovor o zakupu prostora trebinjskog “Novoteksa”

BANjA LUKA/TREBINjE – Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor preduzeća “Trendteks” Bileća Senka Starčević potpisali su danas u Banjaluci ugovor između Vlade Srpske i tog preduzeća o zakupu prostora trebinjskog “Novoteksa”, čime će biti obezbijeđen siguran razvoj tekstilne industrije u Hercegovini.

ugovor_bl_tekstil

Ugovor o zakupu pogona u Bileći potpisale su vršilac dužnosti direktora preduzeća “Biteks” Persa Klimenta i direktor preduzeća “Trendteks” Senka Starčević.

– U ovom trenutku “Trendteks” u bivšem pogonu “Novoteksa” zapošljava 153 radnika i spreman je da nastavi sa daljim ulaganjima koja će omogućiti brži razvoj i dugoročno novo zapošljavanje više desetina novih radnika – naveo je Đokić, napominjući da je riječ o partneru koji cijelu svoju proizvodnju plasira na tržište Njemačke, Švedske, Danske, Francuske i Poljske.

On je naglasio da je resorno ministarstvo sa ciljem prevazilaženja situacije u privrednom društvu “Biteks” iz Bileće i pronalaženja partnera koji je spreman da obezbijedi uposlenost kapaciteta razgovaralo sa više potencijalnih partnera u proteklom periodu.

– Sa ciljem očuvanja proizvodnje i radnih mjesta, krenuli smo u razgovore sa rukovodstvom preduzeća “Trendteks”, koje je pokazalo najozbiljnije namjere i uputilo nam zvanično pismo namjera za zakup poslovnog prostora “Biteksa” u maju ove godine – rekao je Đokić.

Đokić je istakao da su namjere “Trendteksa” pretočene u ugovor koji su danas potpisali direktori preduzeća “Biteks” i “Trendteks”.

– Ugovor o zakupu poslovnog prostora “Biteksa” zaključen je na pet godina, sa mogućnošću njegovog produženja, uz obavezu “Trendteksa” da zaposli 135 radnika po zaključenju ugovora, a nakon toga i dodatnih najmanje 65 radnika do kraja treće godine zakupa – rekao je Đokić.

On je podsjetio da će dinamika zapošljavanja novih radnika zavisiti od poslovnih planova “Trendteksa”, ali i obezbjeđenja dovoljnog broja kvalifikovanih radnika na tržištu rada u hercegovačkim opštinama.

– Namjere preduzeća “Trendteks” za podizanje efikasnosti postojeće proizvodnje i proširenje proizvodnih kapaciteta u Republici Srpskoj su velika šansa i potencijal za razvoj tekstilne industrije ne samo u Trebinju i Bileći, već i na prostoru Hercegovine i Republike Srpske u cjelini – zaključio je Đokić.

Ugovor o zakupu dijela nepokretne i pokretne imovine ranijeg privrednog društva Industrija konfekcije “Novoteks” Trebinje između Republike Srpske i preduzeća “Trendteks” Bileća, potpisali su ministar Đokić, u ime Vlade Srpske, i direktor preduzeća “Trendteks” Bileća Senka Starčević.

0 Shares
0 Shares
Copy link