Početna  /  Vještak Zorana Lazarević: Ilić nije pucao iz straha, panike, niti u afektu
bileća Hercegovina Trebinje

Vještak Zorana Lazarević: Ilić nije pucao iz straha, panike, niti u afektu

TREBINJE – Suđenje Bilećaninu Nemanji Iliću (32), koji se tereti da je u noći između 13. i 14. jula hicem iz pištolja ubio sugrađanina Marka Bajovića (29), a njegovog brata Miloša Bajovića (31) teško ranio, nastavljeno je danas u trebinjskom Okružnom sudu iskazima sudskih vještaka. Ilić će na sljedećem pretresu biti saslušan kao svjedok.

Suđenje Nemanji Iliću (FOTO: Moja Hercegovina)
Suđenje Nemanji Iliću (FOTO: Moja Hercegovina)

Neuropsihijatar dr Zorica Lazarević, koja je vršila vještačenje nad optuženim Nemanjom Ilićem, u svom iskazu rekla je da kod njega nije utvrđeno postojanje trajne ili privremene neuračunljivosti, kao ni duševnog oboljenja, duševnog poremećaja, niti zavisnosti o drogama ili alkoholu.

Na pitanje branioca optuženog Mire Vučinić da li je situacija u kojoj su vozila Branislava i Marka Bajovića presrela Ilićevo vozilo mogla kod optuženog dovesti do paničnog napada i straha, Lazarević je odgovorila odrično.

– Ilić je bio u stanju srednjeg pijanstva, što znači da je imao očuvanu svijest prema drugim licima i sebi u prostoru i vremenskom periodu. Navedena situacija kod njega nije mogla dovesti do paničnog napada i straha. Nije je nađen nijedan simptom da je kod njega bilo pojave patološkog straha, niti afektivnog stanja. Kod njega je bila primjetna jedino primjesa disimilacije, odnosno uljepšavao je sebe u neku drugu poziciju kako bi ostavio utisak – kazala je Lazarević.

Vještaci Milko Marić i dr Željko Karan u zajedničkom iskazu rekli su da su tri rupe u uglu prednjeg stakla Ilićevog automobila nastale kao posljedica projektila koje je Ilić sa vozačevog mjesta ispalio u pravcu vozila Branislava Bajovića nakon što je pucao u Marka Bajovića.

Prema obliku navedenih rupa, oni su utvrdili kojom putanjom su se projektili kretali i da je, stoga, vozilo Branislava Bajovića bilo parkirano skoro paralelno vozilu Marka Bajovića, do polovine njegove desne strane. Fragmenti projektila koji su nađeni na prednjoj strani vozila Branislava Bajovića tu su se, tvrde vještaci, našli kao posljedica rikošeta jednog od tri navedena projektila.

Iz unutrašnjosti vozila ispaljena su četiri metka, dok je Ilić izvan vozila ispalio tri metka u Miloševom pravcu, o čemu svjedoče pronađene čaure. Posljednji projektil prema Milošu ispaljen je sa razdaljine od oko 170 centimetara. Strijelni pravci Miloševih povreda skoro su paralelni, što implicira da su projektili ispaljeni u kratkom vremenskom intervalu, na bliskom rastojanju, sa iste pozicije i bez mijenjanja položaja – naveli su vještaci.

Po rasporedu Miloševih rana, utvrđeno je da je u vrijeme ranjavanja on bio u položaju samožaštite, pognut naprijed sa rukom preko lica.

Vještak dr Dražen Damjanuk u svom iskazu rekao je da su povrede Milošu Bajoviću nanesene sa četiri projektila, a skupa ih je okarakterisao kao teške tjelesne povrede opasne po život, sa trajnim posljedicama.

Budući da su u Miloševom tijelu nakon ranjavanja ostali fragmenti projektila, vještaci nisu isključili mogućnost da ga je pogodio i fragment jednog od projektila koje je Ilić ispalio kroz prednje staklo automobila u pravcu automobila Branislava Bajovića, iz koga je Miloš krenuo u pravcu ubijenog brata Marka.

Dr Damjanuk je potvrdio da je kod Marka nastupila trenutna smrt kao posljedica pogotka metka u srce.

Glavni pretres odložen je na neodređeno, jer nije poznato koliko će potrajati proces pripreme izvođenja novih dokaza. Branilac optuženog Mira Vučinić najavila je da će Ilić na sljedećem pretresu biti saslušan u svojstvu svjedoka. Ona je zatražila vještačenje izuzetih telefona Ilića i Bajovića, zatim rekonstrukciju događaja i vršenje uviđaja da li pored lica mjesta postoji još jedna sporedna ulica kojom je moguće doći ili otići odatle.

Vučinić je, takođe, najavila da će na sljedećem prestresu kao svjedoke pozvati vještaka sudske medicine i balističara iz Novog Sada, kao i dr Slobodana Stankovića koji je, takođe, izvršio neuropsihijatrijsko vještačenje na okolnosti stepena neuračunljivosti optuženog Ilića.

Jelena Denda

0 Shares
0 Shares
Copy link