Početna  /  Umjesto medijskog prepucavanja, krenite (već jednom) da radite kako treba!
gacko Izdvajamo Teme i komentari

Umjesto medijskog prepucavanja, krenite (već jednom) da radite kako treba!

Optužbe, prepucavanja, Vukan i strani plaćenici (čitaj: ekološki aktivisti) koji se strašno sekiraju za Gacko.

Piše: Nikolina Jelić*

Borba za fotelje, patriotizam, sigurnost Republike Srpske, lobisti tuđih interesa u ime ličnih koristi (?), neravnopravnost, blizina kabinetima i laži, izlazak istine na vidjelo jednoga dana, dan proviđenja, ne fali para, prepiske o kojima se ne govori (zbog čega, kada se već medijskim putem obraćate jedni drugima), vratolomije, što više para u Elektroprivredi Republike Srpske, samo da RiTE Gacko propadne, investicije i ulaganja – ne postoje, stotine prijava od Gacka do Brisela (o čemu ste vidimo odlično obaviješteni, dok podnosioci ne dobijaju nikakve odgovore). Dakle prava se podrivaju zarad politikanstva. Igrate se preko službenih položaja, dok narod ćuti i posmatra. Ništa novo.

RiTE Gacko godinama pokušava ugraditi elektro filtere i postrojenje za prečišćavanje uglja. Za to vrijeme dug preduzeća iznosi gotovo 95 miliona KM. Gubitak koji se nakupio gotovo 26 miliona KM. Po informacijama matičnog preduzeća MH „Elektroprivreda Republike Srpske“, koje je takođe srozano na dno. Ista politička struktura, identično loše rukovodstvo.

Po ekološkoj dozvoli matično preduzeće MH „Elektroprivreda RS“ a.d. Trebinje i ZP „RiTE Gacko“ a.d. Gacko, dužni su da ispune osnovne obaveze zaštite životne sredine u skladu sa članom 83. Zakona o zaštiti životne sredine koji kaže – „Odgovorno lice postrojenja u kojem su prisutne opasne supstance mora preduzeti sve preventivne mjere neophodne za sprečavanje nesreća većih razmjera i ograničiti njihov uticaj na ljude i životnu sredinu. Odgovorno lice uvijek mora predočiti nadležnom organu, a posebno prilikom inspekcijskog nadzora, da je preduzeo neophodne mjere propisane ovim zakonom.“ Odgovorno lice dužno je da primjeni mjere ublažavanja negativnih uticaja na životnu sredinu, kao i da koristi vrećaste filtere. A toga, pogodite, nema.

Gdje je nestao novac od proizvodnje? Da nisu nečiji džepovi duboki, a možda i bez dna, pa se presipanje sredstava ne može zaustaviti?

Zbog čega pomoćnik direktora RiTE Gacko, Srđan Milović, optužuje pojedince (bez navođenja imena) da su plaćeni sa nastojanjem da ugase preduzeće? Od koga je to čuo?

Zašto se godinama ne poštuje Pravilnik o mjerama za sprečavanje i smanjenje zagađivanja vazduha i poboljšanje kvaliteta vazduha, Uredba o vrijednosti kvaliteta vazduha, Nacionalni plan smanjenja emisija – NERP, Planovi investicija, Protokol iz Kjota, odluke Konferencije Okvirne Konvencije UN o klimatskim promjenama, mjere za smanjenje vjerovatnoće nastanka incidenta i mjere za smanjenje posljedica, Pravilnik o uslovima ispuštanja otpadnih voda u površinske vode, kao i odličan pokazatelj blokiranih institucija – imperativ na obavještavanje nadležnih organa, uz sve preduzete mjere za zaštitu okoliša i ljudskog zdravlja.

Postoji lista obaveznih monitoringa, među kojim se nalazi i radioaktivnost u radnoj i živtnoj sredini. To diktira stvarnost, a ona je takva da njome manipulišete, optužujete pojedince za posljedice vašeg (ne)rada, a zapravo sami trebate snositi odgovornost, jer ne poštujete akte.

Pored spominjanja radnika koji nose sve na svojim leđima, što i jeste istina, postavlja se pitanje kvaliteta njihovog boravka u radnoj sredini i monitoringa uslova radne sredine. 

Studija uticaja na zdravlje – ne postoji. A sastav „ružne slike“ košta zdravlja. Koliko su stanovnici upoznati sa sastavom pepela koji kulja iz dimnjaka? Da su upoznati dovoljno, sigurno ne bi dopustili da se igrate sa njima.

Plata nije dovoljna za liječenje. Podsjetiću da sam u prethodnom tekstu, sa čitaocima podijelila izvještaj JZU Instituta za javno zdravstvo RS, gdje se stvarna slika itekako vidi. A ona je zaista ružna i kobna.

Dio odgovora na dopis koji je Nikolina Jelič poslala Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite

Prestanite sa medijskim prepucavanjima i ukoliko zaista mislite da upravljate, krenite već jednom da radite kako treba. A sudeći po dosadašnjem, neće biti tako. Sukob frakcija i vaša međusobna trvenja, ostavite za međusobne prepiske. One koje nećete da iznosite. A traju već godinama. Zato stanje i jeste ovakvo.

„Ko ruši dobar (?) imidž ERS, Srđan ili Luka?“ Svi oni pod čijim rukovođenjem sredstva isparavaju.

*Nikolina Jelić je rođena u Gacku prije 21 godinu. U Gacku završava Osnovnu školu i Gimnaziju ”Pero Slijepčević” nakon čega upisuje Pravni fakultet. Trenutno je na ”stand by” što se tiče fakulteta, ali ne gubi vrijeme, naprotiv. Prva je ukazala na problem zagađenosti Gacka i brojnim tekstovima, ali i dopisima nadležnim službama upoznala širu javnost sa ovim problemom. 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap