Uhapšen Nikola Sarkozi, bivši predsjednik Francuske

Bivši predsjednik Francuske Nikola Sarkozi priveden je zbog malverzacija prilikom finansiranja njegove predsjedničke kampanje.

 

Foto: Independent

Kako navodi Rojters, pozivajući se na svoje izvore iz suda, on je uhapšen zbog sumnje u umješanost u malverzacije sa finansiranjem njegove predsjedničke kampanje za izbore koji su održani 2007. Takođe, navodi se i da će Sarkozi uskoro biti saslušan i da je trenutno u pritvorskoj jedinici suda.

Nikola Sarkozi bio je predsjednik Francuske od 2007. do 2012, a sumnje u finansiranje njegove predsjedničke kampanje vše puta su pominjane u medijima.

Takođe, istraga o tome bila je pokrenuta i 2012, ali je ubrzo suspendovana. Slučaj je ponovo pokrenut prošle godine, kada je nadležni sudija saopštio da ima dovoljno dokaza protiv Sarkozija i za početak sudskog procesa.

Sarkozijeve muke počele su samo mjesec dana od kako je napustio Jelisejsku palatu 2012. Naime, pošto ga više nije štitio imunitet predsjednika, postao je dostupan francuskim izvršiteljima koji ga sumnjiče za finansijske malverzacije i finansijska policija ubrzo mu je zakucala na vrata luksuzne vile u Parizu, u potrazi za dokazima koji bi rasvijetlili sumnje da je Sarkozijevu predsjedničku kampanju 2007. godine nelagalno finansirala bogata nasljednica L’Oreala, Lilijen Betankur.

Sama Betankur, jedna od najbogatijih osoba u Francuskoj, već je tada bila osumnjičena da je nezakonito finansirala Sarkozijevu stranku. Sve je izašlo na vidjelo kada se porodični spor oko imovine milijarderke proširio 2010. na višeslojnu istragu i političku aferu. Tada su iskrsle optužbe da je Betankurova davala ilegalan novac za finansiranje Sarkozijeve stranke, što je Sarkozi oštro demantovao. Betankurova je navodno dala 50.000 evra u kešu 2007. blagajniku Sarkozijeve stranke za predsjedničku kampanju, što je daleko iznad dozvoljenih 4.600 evra za pojedinačne donacije.

Kler Tibo, koja je bila računovođa Betankurove, iznijela je optužbe i da je na ovaj način moglo da bude dostavljeno 150.000 evra, a pod lupom su bile i dvije ”koverte” od po 400.000 evra. Optužnica je još tada podignuta i to protiv jedanaest osoba, među kojima je bio i Patris Mestr, koji je upravljao bogatstvom Lilijan Betankur, i nekadašnji blagajnik Sarkozijeve kampanje, kasnije ministar, Erik Vert.

Sumnje u finansiranje Sarkozijeve kampanje imaju i još jednu verziju. Naime, kako je svojevremeno pisao francuski portal “Medijapar”, Sarkozijevu kampanju je ilegalno finansirao, ni manje ni više nego bivši libisjki vođa Moamer Gadafi.

Iz dokumenta koji je lansirao francuski portal 2012., navodno se vidjelo da je tadašnji režim u Libiji dao milione evra za Sarkozijevu kampanju. Portal je objavio dokument kojim je Gadafi dao principijelnu saglasnost za finansiranje Sarkozijeve kampanje 2007. godine sa 50 miliona evra. Sarkozi je tužio “Medijapar” zbog falsifikata, ali je direktor ove kuće odmah uzvratio kontratužbom. U martu 2011. Gadafijev sin Saif al Islam je u jednom intervjuu zatražio da Sarkozi “vrati novac koji je prihvatio od Libije da bi finansirao svoju izbornu kampanju”.

 

Autor