Početna  /  U Trebinju u saradnji sa Ćorovićevim susretima obilježena Evropska godina kulturnog nasljeđa
Hercegovina Trebinje

U Trebinju u saradnji sa Ćorovićevim susretima obilježena Evropska godina kulturnog nasljeđa

Danas je u Trebinju, u Muzeju Hercegovine, a u saradnji sa Ćorovićevim susretima književnika i istoričara, obilježena Evropska godina kulturnog nasljeđa. U okviru ovogodišnje, jubilarne dvadesete, manifestacije posvećene sjećanju na lik djelo Svetozara Ćorovića, SPKD Prosvjeta Bileća i Muzej Hercegovine organizovali su predavanje Nikole Kusovca na temu života i djele slikara Stevana Todorovića, promociju 59. broja časopisa Nova zora te predstavljanje književnog rada Branka Brđanina Bajovića, objedinjenih u Zbornik sa okruglog stola posvećenog ovom lauretu ”Ćorovićeve nagrade” iz 2005. godine.

Dobitnici ovogodišnje Ćorovićeve nagrade su Ranko Risojević (za knjigu ”Beskućnik”) i Dragiša Kalezić (za knjigu ”Pripovjetke”). Odluku je donio žiri kojim je presjedavao Jovan Delić, a članovi žirija bili su Marko Nedić i Ranko Popović. Ove godine, čast da bude domaćin manifestaciji Ćorovićevi susreti, imalo je i Trebinje, gdje je danas, u Muzeju Hercegovine upriličeno predavanje istoričara umjetnosti Nikole Kusovca na temu ”Slikar Stevan Todorović 1832-1925)”. Stevan (Steva) Todorović bio je jedan od vodećih nosilaca srpskog romantizma. Bio je ugledan slikar i građanin, svestrana ličnost i inicijator brojnih projekata. Upisao je studije slikarstva u Beču 1850. godine., da bi kasnije nastavio školovanje u privatnim ateljeima Valdmilera i Karla Rala. Njegov pokušaj grupisanja i periodizacije srpske umjetnosti u publikaciji “Koliko i kakvih živopisnih slika ima u Beogradskim javnim zbirkama” predstavlja značajan doprinos istoriji srpske umjetnosti. Kusovac je danas, između ostalog, rekao i da je Todorovićevo porijeklo iz Trebinja, gdje je rođen njegov otac Jovan.

Nakon izlaganja Nikole Kusovca, u nastavku programa priređena je promocija 59. broja književnog časopisa Nova zora, a rad na ovom višestruko značajnom štivu predstavio je urednik Nove zore – Miloš Kovačević. Ovaj časopis je počeo izlaziti 2004. godine u Bileći, u izdanju SPKD Prosvjeta Bileća. Predstavljen je aktuelni, 59. broj časopisa, a rečeno je da su ove godine izašla ukupno tri broja, te da će jubilarni 60. broj najvjerovatnije izaći početkom sljedeće godine. Kovačević je istakao i značaj pretplate na Novu zoru, jer na taj način se obezbjeđuju značajna sredstva neophodna za opstanak ovog književnog časopisa.

Današnji program zatvoren je prezentacijom Zbornika radova na temu književnog stvaralaštva branka Brđanina Bajovića, koji je 2004. nagrađen Ćorovićevom nagradom za roman ”Mihail”, nastalih na okruglom stolu prethodnih Ćorovićevih susreta. O književnom djelu Brđanina Bajovića govorio je Jovan Delić. Branko Brđanin Bajović je srpski književnik i pozorišni kritičar, dramaturg i vanredni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.
Poeziju, prozu i drame Branko Brđanin objavljuje od 1974- godine, uz mnoštvo nagrada za književno, dramsko i radiofonsko stvaralaštvo. Autor je sedam zbirki pjesama i izabranih pjesama Trnov vijenac (2011), više knjiga proze (priče, pripovijetke, eseji i dnevnički zapisi), publicističkih knjiga i dva romana: Mihail (2003) i Sila (2010). Autor je više filmskih scenarija za igrane, kratke igrane i dokumentarne filmove i serije. Režirao na radiju i televiziji, filmu i u pozorištu. Za književno i radio-dramsko stvaralaštvo Branko Brđanin je nagrađivan uglednim priznanjima, a djela (poezija, proza, drame) su mu uvrštene u više antologija i izbora.

Ovogodišnji Ćorovićevi susreti završeni su u Bileći noćas, a program je zatvorilo književno veče ”Srpska proza danas”.

Igor Svrdlin

0 Shares
0 Shares
Copy link