Utorak, 21.01.2020
More

  U Nevesinju još čekaju prvorođenu bebu u 2016. godini (VIDEO)

  Podijeli:

  NEVESINJE – Samo 17 beba rođeno je prvih dana Nove godine u Srpskoj. Prve bebe u Prnjavoru i Trebinju rodile su se tek na Božić, a u Nevesinju još uvijek nema novorođenčadi.

  Nevesinje (FOTO: Moja Hercegovina)
  Nevesinje (FOTO: Moja Hercegovina)

  Takva negativna slika ozbiljan je alarm društvu da se pod hitno mora stimulisati rađanje. Jovanka Vuković, arhitekta, majka četvoro djece priča da od kako je rodila sina Petra prošlo je osam mjeseci, a jednokratnog materinskog dodatka koji bi joj značio, od 450 maraka ni na vidiku.

  Ta simbolična naknada od države kasni 8 mjeseci, a o ostalim naknadama države da i ne govorimo.Nemam prava na dječiji dodatak, sa svojom sadašnjom platom bi trebalo da imam 11-oro djece da dobijem dječiji dodatak”, kaže Jovanka Vuković.

  U Fondu dječije zaštite i Ministarstvu porodice su joj rekli kad bude para biće i isplata. U resornom ministarstvu uvjeravaju da su ispunili svoj dio obaveza prema Fondu i uputili naloge za isplatu u trezor na, kako kažu, dalje postupanje.

  “202.128 maraka je isplaćeno, a 505.481 maraka je taj dio sredstava koje koje smo uveli u sistem i očekujemo da se svaki dan ta sredstva nađu na računima majki”, objašnjava Mirela Vujatović, ministarstvo porodoce , omladine i sporta RS.

  To što majke za treće dobijaju 600, a za četvrto tek nešto preko 400 maraka jednokratne pomoći više je nego sramno”, kažu u Udruženju 4 plus. Time se poručuje mladima da nisu ovo nisu dobra vremena za roditeljstvo i da za djecu nema novca, ali zato ima za potrebe glomazne administracije.

  Za samo dva luksuzna mobilna telefona Ministarstvo porodice, omladine i sporta potrošilo je čak 2.100 maraka. Kažu, u pitanju su osnovna sredstva za rad i komunikaciju. Toliko kroz mjesečne dječije dodatke dobije 15 višečlanih porodica koji su u teškoj materijalnoj situaciji i zajedno imaju 60-oro djece.

  Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti:

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI