Početna  /  U Hercegovini niču solarne elektrane (VIDEO)
bileća Hercegovina Trebinje

U Hercegovini niču solarne elektrane (VIDEO)

BILEĆA / TREBINJE – Riješili su Hercegovci da iskoriste bistro plavo nebo i više od sto pedest sunčanih dana godišnje. Bacili su se u izgradnju solarnih elektrana. U protekloj godini otvoreno ih je pet, a na stolu Regulatorne agencije za energetiku su još četiri zahtjeva.

solarne_elektrane_atv

“U zadnje vrijeme je uočen trend da kažem izgradnje tih objekata iz razloga što se dobijaju određeni posticaji za njihovu izgradnju, odnosno za proizvodnju električne energije iz tih izvora”, rekao je Nebojša Šušić, sef Sektora za dozvole i tehničke poslove u Regulatornoj agenciji za energetiku RS.

Najveća u Srpskoj je elektrana porodice Nosović iz Bileće. Prostire se na deset hiljada kvadrata, a njena izgradnja koštala je 700 hiljada maraka. Ipak, novac se kažu brzo vraća. A i proizvodnja je na zavidnom nivou.

”Na godišnjem nivou od 340 hiljada klilovat časova znači da bi mogli na dnevnom nivou oko 70 domaćinstava da snabdjevamo električnom energijom. Kome prodajete struju? Elektroprivredi Republike Srpske. Koliko zaradite na godišnjem nivou? Pa oko 120 hiljada maraka”, objasnio je za ATV Trifko Nosović, vlasnik solarne elektrane “Solar 1″.

Sve je više i domaćinstava koja na krovove kuća postavljaju solarne panele. Uštedi se i do dvadesetak maraka struje mjesečno, priča Miloš Lero. I on je podigao mini elektranu koja hrani porodicu.

”Problemi životni, treba da zaposliš nekoga, treba da imaš neki dinar, trebaš da radiš i tako dalje. Inače to se radi u svijetu svuda već dugo vremena. I jeste li zadovoljni, kakva su iskustva? Radi dobro, sve radi. Može se zaraditi? Ma da, ima plata jedna mjesečna i gotovo”, kaže Miloš Lero,v lasnik male solarne elektrane “Bileća”.

Na solarnu energiju prešao je i trebinjski Dom penzionera, a i Regulatorna komisija za energetiku napravila je mini centralu na svojoj zgradi. Po zakonu su svi proizvođači dužni da idućih 15 godina struju iz obnovljivih resursa plasiraju Elektroprivredi Republike Srpske, a onda će, kažu, moći na slobodno tržište.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

Moja Hercegovina

3 0 komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali
 • Svaka cast na ovom clanku.Ovakvih vijesti nam svima treba a ne suplja prica propalih politicara.

 • Ovaj Nosovic rece proizveo (i prodao EP-RSa) 340,000 kWh za 120,000 KM. Sto znaci prodavao im je struju po 35.29 pfeniga. To je ta takozvana “feed-in” tarifa koju drzava placa, nije to ekonomska cijena.
  A ljudi tamo placaju struju po cijeni (maloprodajna) 8-10 pfeniga po skupoj tarifi (tako nesto).
  O ovoj razlici u cijeni novinarka ni rijec da kaze, vjerovatno nema pojma o cemu se radi.

  Ovo je cista pljacka drzave i Elektroprivrede.RS.
  Plus oni prodaju struju samo kad je suncano (tad je obicno i toplo), a EP vjerovatno ima obavezu da kupuje kad god oni imaju da prodaju. A zimi kad se struja najvise trazi i trosi (za grijanje), tad solarne energije vrlo malo ima. Tako da se radi o velikoj pljacki. Slican slucaj ce biti i sa svim vjetroparkovima, trazice i dobice da prodaju mnogo skuplje nego sto EP prodaje potrosacima.
  Ako su ti novi investitori voljni da prodaju po cijenama velikoprodajnim po kojim i EP prodaje, nek EP kupuje od njih. Inace nek je proizvode za sebe. Mnogo bolje da te pare drzava daje za socijalne programe siromasnim (kakvih je mozda i pola ljudi), nego da se pojedinci bogate preko solarne energije i vjetroparkova.

 • Ovo je Ilija maska pod kojom tajkuni u sprezi sa politicarima zgrcu pare naravno uzete od 99%naplacene struje I podsticaja za obnovljive izvore koje opet placa vecinom sirotinja,jos jednom bravo sto se neko usudio reci istinu jer ovi gospodari se poceli bahato rasipat tudjom mukom.

0 Shares
0 Shares
Copy link