Početna  /  U Bileći održana druga gastro manifestacija “Cicvarijada”, te prvi izbor za “Zlatni medenjak” (FOTO)
Hercegovina Vijesti

U Bileći održana druga gastro manifestacija “Cicvarijada”, te prvi izbor za “Zlatni medenjak” (FOTO)

BILEĆA – Ovogodišnja „Cicvarijada“, kao i izbor za „Zlatni medenjak“, održani su danas u okviru drugog dana manifestacije „Dani bilećkih prozvoda i stvaralaštva“ u Bileći. U takmičenju za najbolju cicvaru učestvovalo je 11 ekipa, dok se za nagradu najboljeg medenjaka takmičilo sedam ekipa.

Prvu nagradu na ovogodišnjoj cicvarijadi osvojila je Anđelka Vuković Cica, sa Meke grude. Ona je i prošlogodišnji pobjednik, a ove godine uspješno je odbranila sada već provjeren recept.

cica_vukovic
Anđelka Vuković Cica

„Tajna dobre civare, mislim da je tu najbitnije malo prakse i iskustva, a eto ja sam to nešto imala odavno i to mi je uvijek uspjelo, dosta kajmaka stavi, pa se ne sekiraj, eto to“, rekla nam je Anđelka Vuković.

Nagradu „Zlatni medenjak“ osvojio je Željko Bajović iz Bileće. Željko se već dugi niz godina bavi pčelarstom i ističe da je do sada uradio sve pčelinje proizvode, jer sve što pčela sakupi on to i ponudim ljudima.

medenjak_bajovic
Željko Bajović iz Bileće

Žiri je kako kaže, ujedno imao lijep i težak, ali i sladak zadatak, jer je ove godine manifestacija dopunjena sa izborom najboljeg medenjaka.

ziri_cicvarjada

„Na današnjoj cicvarijadi imali smo ekipe ne samo iz Bileće i Hercegovine, nego i iz Srbije i Krajine, što daje našoj manifestaciji jednu dodatnu dimenziju. Moram reći da smo ove godine imali i preciznije kriterijume i mi smo bili spremniji, to je svakako doprinijelo da naša ocjena bude precizna i pouzdana. Ocjenjivao se miris, ukus, termička obrada, izgleda, prezentacija, tradicija“, rekla je predsjednik žirija, Grujica Vico.

Ispred ekipe „Stare srpske kuće“ iz Beograda cicvaru je pravila Jelica Vuković, koja nam je ispičala kako se to priprema cicvara.

stara_hercegovna_cicvarijada
Jelica Vuković iz Beograda

„Za dobru cicvaru je potreban ovdašnji kajmak i cijeli sir, dobra volja i prilično vremena. U principu treba sat ipo minimum, da bi se napravilo sve  kako treba. Prvo se prokuva kajmak sa vodom, pa se posle doda brašno, i dugo se miješa, na kraju može med kao desert. Za dobru cicvaru i ne može drugi kajmak, nego hercegovački, jer treba da ima određenu jačinu i snagu da bi pustio dovoljno masnoće“, kazala je Jelica Vuković za naš magazin.

Druga mjesto za najbolju cicvaru osvojio je restoran „Tiha noć“ iz Bileće, dok je nagrada za treće mjesto otišla u ruke konobe „Lušac“ iz Trebinja.

Pavle Boričić iz Podgorice, po prvi put je u Bileći posle 1975. godine, kada je bio u 48. klasi Škole rezervnih oficira (ŠROP).

bileca_cicvarijada_hercegovina_5
Pavle Boričić iz Podgorice (na fotografiji lijevo)

„Prvi put dolazim na okupljanje, probao sam cicvaru, mislim ukusno je, treba da probam više pa da dam neko mišljenje. I u Crnoj Gori se na isti način priprema“, kaže nam Pavle.

Iako iz Bileće, Rada Popara je prvi put na „Cicvarijadi“.

bileca_cicvarijada_hercegovina_6
Rada Popara iz Bileće

„Divna je manifestacije. Ovdje stanujem ali nisam nisam bila prošle godine, probala sam dvije cicvare i fenomenalne su. Kući civaru pravim za Božić, i još dva, tri puta godišnje“, rekla nam je Rada.

Za štandom Petra Kovačevića iz Trebinja koji već treću godinu učestvuje na sajmu u Bileći, bila je i Jelena Kovačević koja je i dala prijedlog za ovogodišnji izbor „Zlatnog medenjaka“.

medenjak_kovacevic
Jelena Kovačević iz Trebinja

„Nova manifestacija izbor za najbolji medenjak, po nekoj mojoj ideji, mogu da se pohvalim, i to je prvi izbor za naj medenjak u BIH. Ocjenjuje se izgled, ukus i termička obrada“, kaže Jelena za “Moju Hercegovinu”.

Medenjak Petra Kovačevića iz Trebinja osvojio je drugo mjesto, a treće mjesto za najljepši medenjak pripalo je Pčelarskom društvo Roj, Gagula Semir iz Konjica.

Pored nagrada za „Zlatni medenjak“ uručene su i diplome za doprinos i razvoj pčelarstava u opštini Bileća.

Radmila Kilibarda

0 Shares
0 Shares
Copy link