Subota, 18.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Tužilaštvo traži pritvor za osumnjičene u slučaju Agrokor

  Podijeli:

  Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu zatražilo je određivanje pritvora za 15 osumnjičenih u slučaju Agrokor, među kojima su i osnivač posrnulog koncerna Ivica Todorić i njegovi sinovi, koji su i dalje nedostupni hrvatskim istražiteljima.

  Istražni sudija o tom zahtjevu trebalo bi da odlučuje na ročištu zakazanom u podne.

  Određivanje pritvora zatraženo je za sve osumnjičene, iako je proteklih dana ispitano njih 12. Prvoosumnjičeni Ivica Todorić i njegovi sinovi Ante i Ivan nisu dostupni hrvatskim istražiteljima, odnosno nalaze se u inostranstvu.

  U saopštenju za javnost tužilaštvo je preciziralo da se određivanje istražnog zatvora traži za svih 15 osumnjičenih, zbog opasnosti od ometanja krivičnog postupka uticanjem na svjedoke, vještake i učesnike postupka.

  Njih sumnjiči za više krivičnih dela protiv privrede i za falsifikovanje, odnosno da su počinili krivična dela zloupotrebe povjerenja u privrednom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i povrede obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

  Akcija u slučaju Agrokor počela je u ponedeljak rano ujutro ulaskom policije u Kulmerove dvore, rezidenciju porodice Todorić. Na meti istrage su osobe koje su bile na čelu Agrokora pre nego što je posrnuli koncern preuzela vanredna uprava.

  Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i uhapšeni uglavnom bivši članovi upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući Bejker Tili (Baker Tilly) koja je radila revizorske izveštaje za Agrokor.

  Osnivač koncerna Agrokor Ivica Todorić poručio je u ponedjeljak putem svog bloga da će biti dostupan hrvatskim pravnim institucijama i ocenio da se protiv njega vodi politički proces. Advokati njegovih sinova nekoliko puta su rekli novinarima da će oni uskoro biti dostupni hrvatskim istražiteljima, odnosno da će se vratiti u Hrvatsku.

  Povjerenik za Agrokor Ante Ramljak podnio je prošle sedmice krivične prijave protiv odgovornih u posrnulom koncernu zbog toga što su tokom revizije finansijskog izvještaja uočene računovodstvene nepravilnosti.

  Revidirani finansijski izvještaj za Agrokor Grupu i Agrokor d. d. pokazao je da se prethodnih godina prikazivala dobit, a da je kompanija bila milijarde u gubitku.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI