Početna  /  Turizam u Mostaru: Kako preživjeti ovo ljeto
Hercegovina

Turizam u Mostaru: Kako preživjeti ovo ljeto

Mostar/Arhiva
Turistički radnici u Mostaru smatraju kako je sezona u potpunosti propala. Nema stranih gostiju, a domaći gosti se, kako kažu, ne zadržavaju dugo i uglavnom dolaze u obilazak. Pitaju se kako će preživjeti ovo ljeto.

Jedini kazandžija u Mostaru, Husein Beganović, kuje bakar u svojoj radnji. Dolazi ovdje, jer kaže da se tako bolje osjeća. Posla nema, rijetko kad da se nešto zaradi.

Kao da sanjam i da prolaze ovuda milion turista dnevno, kao i svaki ljetni dan u Mostaru, ali nažalost – to je samo san“, priča nam Husein Beganović, kazandžija i kujundžija.

Koji će, sudeći prema reakcijama stranih zemalja, još neko vrijeme biti nedosanjan. Domaćih posjetilaca najviše je vikendom, ali naš sagovornik kaže – nakon svega, njima nije do bakra i suvenira. Husein je samo danas napravio preko 350 bakrenih naušnica, iako je skoro pa siguran – da ih neće prodati.

“Ne predajem se, radim dan-noć i ja i žena, a da li ćemo prodati – ne znam. Ako se otvori, postoji mogućnost i na veliko da prodam da preživim, ali…”, dodaje Beganović.

Tužno je vidjeti ovakav stari grad – kažu svi oni koji njim prođu. Ovakav Mostar mnogi i ne pamte. Ne pamti ga ni umjetnik sa radnjom u Starom gradu Alica Jakirović. Kao i Husein, i on svakodnevno slika i otvara radnju.

N1: Bude li ikakvog prometa?

Slabo, ništa – dođe ovako poneko od nas, malo radi, malo zadovoljava sebe, sreća nije kvarljiva roba, pa može se nešto i uraditi“, kaže nam Alica Jakirović, slikar.

A moglo se mnogo više, i oni koji žive od turista, spremali su se za mnogo više – jer prema svim najavama, ovo je trebala biti rekordna sezona u gradu na Neretvi. Ugostitelje, zanatlije i umjetnike posebno brinu nove restikcije i ponovna zatvaranja granica.

Ovo kako ide vrijeme, granice se blokiraju, blokira se ulazak, posjete… Vi znate u ovo vrijeme da se gradom jedva prolazilo, sad je to Boga mi baš prolaz kako treba. Ništa, po meni sezona propala. Nemamo ni stranaca, nemamo ni naših ljudi, nemamo nikoga, sve je otkazano“, dodao je Jakirović.

A brojne zanatlije svoje suvenirnice još nisu ni otvorili. U Starom gradu je prije nekoliko mjeseci život stao, a troškovi i računi nikad nisu prestali dolaziti. Kad se sve sabere, zaključuju sagovornici – možda je i bolje sve zatvoriti.

0 Shares
0 Shares
Copy link