Početna  /  “Trendteks” otvara proizvodne linije u “Nikoli Tesli” u Bileći
bileća Hercegovina

“Trendteks” otvara proizvodne linije u “Nikoli Tesli” u Bileći

BILEĆA – Na čelo Tekstilnog preduzeća „Nikola Tesla“ danas je sjela nova direktorica – Persa Klimenta iz Ljubinja, a u njegovoj proizvodnoj jedinici u Bileći biće pokrenute dvije proizvodne linije Tekstilne industrije „Trendteks“, na kojima će biti zaposleno oko 200 ljudi, saopštio je danas u Bileći Milorad Motika, pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi RS.

Kozličić i Motika u "Nikoli Tesli" u Bileći
Kozličić i Motika u “Nikoli Tesli” u Bileći

Prema njegovim riječima, firma „Trendteks“ želi da uzme u zakup sve slobodne prostorije „Nikole Tesle“ i da preuzme sve radnike koji su u ovom preduzeću „višak“. Na pitanje koliki je taj „višak“, Motika je rekao da su to u stvari radnice koje su ranije imale ugovor na određeno.

– U Nikoli Tesli trenutno je zaposleno oko 160 radnika. Ima jedan dio njih koje su ranije bile na određeno vrijeme, pa nisu ispunjavale normu i onda je došlo u tu situaciju da su one viška. Nisu one viška, nego nisu ni zasnovale stalni radni odnos, one su imale na određeno. Ove što su dobile otkaz, odnosno nisu one dobile otkaz, one su bile primljene na određeno i istekao im je rok na koji su bile primljene, koje od njih budu ispunjavale normu kod gospodina Kozličića u Trendteksu, one će moći raditi – rekao je Motika.

On je istakao da je ovo prvi put da u bilećkom pogonu „Nikole Tesle“ nije neki štrajk i gužva, već „slatke muke da im fali kadra“.

– Stoga ovim putem pozivam posebno mlađu radnu snagu koja želi da se usavrši i da nastavi svoj boravak i egzistenciju u RS. Oni su spremni da prime oko 200 radnika u ovom trenutku, ali nevjerovatno je da na birou nema toliko prijavljenih koliko je njima neophodno da prime – kazao je Motika.

Milorad Motika
Milorad Motika

Izvršni direktor „Trendteksa“ Denijal Kozličić kaže da bi trenutno mogli da startuju sa 50 do stotinu uposlenih na dvije proizvodne linije u „Nikoli Tesli“, ali da u Bileći ne bi trebalo da bude ništa manje zaposlenih nego u pogonima trebinjskog „Novoteksa“.

– Firma Trendteks je dobro pozicionirana na evropskom tržištu. Izvodimo za Štila, Boša, Audija i proizvodimo preko 1.600.000 komada medicinske konfekcije. Da bismo zadržali tu dobru poziiju, širimo naše proizvodne kapacitete. U Trebinju sada ima oko 150 uposlenih, ali mi se ne oslanjamo samo na ljude koji imaju iskustvo, imamo svoju obuku kroz koju prođu mladi, jer nam trebaju obučeni ljudi. Zato želimo da uključimo mlade ljude koji će tu vidjeti svoju perspektivu – naveo je Kozličić.

Denijal Kozličić
Denijal Kozličić

Prema njegovim riječima, iza ovog projekta „Trendteksa“ u Trebinju i Bileći stala je Vlada RS. Međutim, vlasnička struktura još uvijek nije riješena, a nije poznata ni cijena zakupa pogona u „Nikoli Tesli“.

– Pokrenućemo proizvodnju, zaposlićemo ljude, Vlada je stala iz tog projekta, a kasnije će se tražiti pravne forme koje će da riješe vlasničku strukturu. Tek treba da definišemo zakup sa Nikom Teslom koliko će to biti, to će Vlada reći. Imaju neke svoje tarife i to ćemo regulisati posebnim ugovorom – rekao je Kozličić.

persa-cuk-nikola-tesla-hercegovina
Nova direktorica „Nikole Tesle“ Persa Klimenta (FOTO: Moja Hercegovina)

Ipak, još uvijek nije mogao da precizira kada će proizvodne linije „Trendteksa“ u Bileći biti puštene u rad.

– Ovdje ima mašina koje još nisu u funkciji. Mi imamo i naših mašina kojima možemo dopuniti ako treba. Vidjećemo šta se može iskoristiti i šta se treba dopuniti. Što se tiče Trendteksa, naša proizvodnja bukvalno može da krene sutra – kazao je Kozličić.

Sastanku u Bileći danas je prisustvovala i nova direktorica „Nikole Tesle“ Persa Klimenta, ali ona nije htjela da daje izjave za medije.

 

Jelena Denda

0 Shares
0 Shares
Copy link