Početna  /  Trebinjski vatrogasci tražili zakonom zagarantovana prava, a dobili prijetnje i mobing?!
Izdvajamo Trebinje

Trebinjski vatrogasci tražili zakonom zagarantovana prava, a dobili prijetnje i mobing?!

Pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje, njih prvobitno 19, a sada desetak, tužbom su odlučili potražiti svoja prava koja im zakonom pripadaju. Umjesto razumijevanja naišli su na prijetnje, ucjene i mobing i to od strane Mirka Ćurića, gradonačelnika Trebinja, tvrde naši sagovornici. Problemi počinju u julu ove godine kada trebinjski vatrogasci shvataju da im u obračunu plate nije ispoštovana stavka o povišici u iznosu od 15%, a koja stoji u kolektivnom ugovoru koji je potpisan u junu.

Devetnaest pripadnika Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje podnose prigovore na paltu Mirku Ćuriću, gradonačelniku Trebinja. Tada kreću prijetnje i ucjene, nakon čega određeni broj vatrogasaca odustaje, a njih desetak do danas nije odustalo od ostvarivanja prava koja su im zakonom zagarantovana. Nakon što je primio prigovore, gradonačelnik Trebinja prijeti podnosiocima prijave da će biti premješteni na novo radno mjesto – u Civilnu zaštitu Trebinje, gdje će primati između 400 i 500 konvertibilnih maraka manje. Vatrogasci koji nisu ustuknuli pred prijetnjama tvrde da ni po koju cijenu neće odustati jer ne traže ništa što ih ne slijeduje po zakonu i što njihove kolege iz ostalih Teritorijalnih vatrogasnih jedinica u republici Srpskoj već nemaju! Miodrag Ćaćić je već premješten u Civilnu zaštitu, a isti scenario planiran je i za ostale ”neposlušne” vatrogasce. Da trebinjski vatrogasci nisu sami pokazuje podrška koja dolazi iz Udruženja profesionalnih vatrogasaca – spasilaca Republike Srpske, kao i iz Gradske boračke organizacije Trebinje. Lazar Okiljević, predsjednik regionalnog odbora za opštu upravu rekao je za naš magazin da su pripadnici Teritorijalnih vatrogasnih jedinica u Gacku, Bileći i Nevesinju ostvarili prava za koja se trebinjski vatrogasci bore i da će se 15.12. održati sastanak Sindikata opšte uprave u Tesliću na čijem Dnevnom redu će se naći i problem trebinjskih vatrogasaca. Razgovarali smo sa Miodragom Ćaćićem, Srđanom Šušićem i ostalim pripadnicima Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje koji su složno poručili da neće odustati od borbe za svoja prava.

Svjesno kršenje zakona?!

Potpisivanjem kolektivnog ugovora sa gradonačelnikom Trebinja, Mirkom Ćurićem, u junu tekuće godine, trebinjski vatrogasci su mislili da su ostvarili svoja zakonom garantovana prava. Međutim, problemi nastaju kada u julu uviđaju da kolektivni ugovor nije ispoštovan, tačnije onaj dio koji se tiče povišice od 15%, nakon čega odlučuju da ulože prigovor gradonačelniku Trebinja. Vatrogasci koji su podnijeli prijavu ne nailaze na razumijevanje, štaviše, gradonačelnik Ćurić im upućuje prijetnje i ucjene. Oni tvrde da im je zaprijećeno premještanjem na drugo radno mjesto, na kojem će imati značajno manju platu (između 400 i 500 KM manje) ukoliko ne odustanu od potraživanja svojih prava. Zdravko Kašiković, komandir TVJ Trebinje pokreće disciplinski postupak protiv ”neposlušnih” vatrogasaca pod izgovorom da se nisu odazvali na sastanak za koji vatrogasci tvrde da nisu ni bili pozvani. Očito u sprezi sa gradonačelnikom Ćurićem i sa namjerom da se kazne, vatrogascima je poručeno da ukoliko ne prođu sistematski pregled nisu sposobni za obavljanje rizičnih poslova, a samim tim ne mogu ni dobiti 15% povišicu (što je zakonom predviđena minimalna povišica, a ona može da se kreće i do 25-30 procenata). Vatrogasci smatraju da je u pitanju igra i klasična ucjena od strane Mirka Ćurića.

Da je slučaj trebinjskih vatrogasaca izolovan u odnosu na cijelu Republiku Srpsku, kao i na teritoriju istočne Hercegovine, u kratkom razgovoru potvrdio nam je Lazar Okiljević predsjednik regionalnog odbora Sindikata opšte uprave. On nam je rekao da su preostale Teritorijalne vatrogasne jedinice istočne Hercegovine riješile problem sa kojima se susreću trebinjski profesionalni vatrogasci.

”Kolektivni ugovori potpisani su u Gacku i Nevesinju, kao i u Bileći gdje su postojali neki problemi koji su prevaziđeni, i ono što je potpisano tim ugovorom se potpuno poštuje u Teritorijalnim vatrogasnim jedinicama u ovim opštinama. Situacija u Trebinju je jasna kao dan, zakon se mora poštovati, ali tu su se pojavile neke političke relacije koje neću i ne želim da komentarišem. Nemam ingerencije da kažem bilo šta više, mogu da najavim da će 15.12. u Tesliću biti održan sastanak Sindikata opšte uprave na kojem će jedna od tačaka Dnevnog reda biti o problemu sa kojima se susreću vatrogasci u Trebinju. Nadam se da će nakon tog sastanaka stvari biti jasnije i da će se sindikat jasno očitovati po pitanju ovog problema.” – rekao je Okiljević za internet magazin ”Moja Hercegovina”.

Srđan Sušić, pripadnik TVJ Trebinje rekao nam je da njihov problem ”nije od juče” i da on postoji 5-6 godina. On kaže da se, nakon što je zakon predvidio povećanje koeficijenta rada za sektor kojim pripadaju vatrogasci, krenulo u pregovore oko potpisivanja kolektivnog ugovora. Za potpisivanje kolektivnog ugovora čekao se zadnji rok kada je gradonačelnik Ćurić i potpisao kolektivni ugovor.

” Problem je star već 5-6 godina, nije taj problem od juče. Mi smo na razne načine apelovali da se primaknemo sa platama koje imaju profesionalni vatrogasci u drugim dijelovima Republike Srpske kako bi i mi imali pristojne plate od kojih može da se živi. Ulazimo u pregovore o potpisivanju kolektivnog ugovora o koeficijentu rada koji je zakonskom odlukom povećan, doduše minimalno u našem slučaju, kao i o povišici od 15% na poslove od velikog rizika. Krajnji rok za potpisivanje ovog ugovora bio je kraj juna i gradska administracija je čekala zadnji rok i 30. juna je kroz pregovore potpisano da ćemo biti ispoštovani shodno donesenom zakonu i da nam se isplate zaostaci i sve što nam sljeduje od 7. februara kada je izmjena zakona stupila na snagu. Mi smo bili spremni i da se odreknemo tih zaostataka samo da se te plate počnu isplaćivati u zakonom propisanoj visini, međutim, stalno se govori da smo u budžetskom deficitu, da jedva bitišemo i da nam se ne mogu isplatiti plate, nema se para navodno, a mi ove plate koje sada imamo imali smo i prije deset godina, a budžet grada je bio duplo manji.” – rekao je Sušić za MH.

Šušić: Na oca šestoro djece se vrši pritisak da se odrekne povišice u iznosu od 120 KM?!

On dodaje da je neprihvatljivo da je njihova plata sa svim dodacima bila veća prije deset godina te da su im danas ukinuti svi dodaci koje su imali, kao i povišica koja je prije deset godina iznosila 20%. U junu im je obračunata plata po novom koeficijentu koji je zakonom propisan, što iznosi oko 200 KM, ali uprkos tom povećanju, uzevši u obzid sve dodatke i bonuse koje su imali prije deset godina, njihova ukupna primanja su manja negi prije deset godina?!

”To je stvarno jedan užas, prije deset godina smo imali regres u iznosu tri minimalca, danas je u iznosu jednog minimalca, imali smo dodatna primanja za zimnicu, za ogrjev, za slavu grada, za Božić, a danas od svega toga nemamo ništa osim tog regresa u iznosu jednog minimalca koji se daje iz dva puta. Takođe, nova plata koju smo dobili u junu je bez dodatka na otežane uslove, to je ovih 15%. Ranije smo imali 20% povišicu na otežane uslove, a sada nam je ukinuto i onih 15% što je minimalna povišicapropisana zakonom. Moram reći i to da mi nismo tražili sva prava koja su zakonom propisana, recimo mi nemamo plaćene prekovremene sate, tražili smo povišicu koja je minimalna, a to je 15%, a gradonačelnik ukoliko želi može da nam da samo veću povišicu, manju od 15% ne može i ne smije jer nam je ona zakonom zagarantovana. Vatrogasci u nekim gradovima Federacije imaju i po 30% povišicu, a rizik sa kojim se susreću i obim posla su neuporedivo manji nego na teritoriji koju mi pokrivamo. Sve što radimo prekovremeno u toku požarnih sezona i u slučaju drugih zadataka koje dobijamo, radimo džaba, nisu nam plaćeni prekovremeni sati već se to radi kompenzacijom za slobodne dane. Imamo pripravnost tokom čitave godine koja se nikad ne plaća, a pripravnost bi trebala biti 10-12 posto na platu pa vidite koliko je to na nivou godine.” – tvrdi naš sagovornik.

On kaže da je vrijeme da se krene u potraživanje svih prava koja su im zakonom zagarantovana te da ne traže ništa više od toga.

”Ono što ja želim je da sada krenemo u ostvarivanje svih naših prava, da imamo plate od kojih možemo normalno da živimo, da moje kolege i ja ne moramo da tražimo neke dodatne poslove i izvore primanja. Ne vidim razlog zbog kojeg se dešava ovo sistematsko nipodaštavanje, uništavanje i satiranje. Mi smo jedinica koja je i van radnih aktivnosti izuzetno humana, od nas 26 imamo 15 dobrovoljnih davalaca krvi, deset nas je iz boračke kategorije, 8 demobilisanih boraca i dvoje djece poginulih boraca, a imamo i 7 porodica sa troje i više djece, a između ostalog i jednog kolegu koji ima šestoro djece. E pa možete li zamisliti tog oca koji ima šestoro djece i na kojeg se vrši pritisak da se odrekne povišice koja iznosi 120 KM?! Čemu to vodi i čemu se oni nadaju?” – pita se Šušić.

Ukoliko je budžet deficitaran, kako tvrde u Gradskoj upravi, Šušić kaže da je lično spreman pristati na smanjenje plate na minimalac ukoliko to učine i oni sa najvećim primanjima, a korisnici su gradskog budžeta, izrazivši sumnju u istinitost navoda o deficitu u budžetu imajući u vidu brojna ulaganja za koja se nađu sredstva, poput ugradnje reflektora na stadionu Police za koji će biti izdvojeno 2 miliona KM.

”Ako je potreba, ovo govorim u lično ime, ako smo zaista u budžetskom deficitu, neka se stvari iznesu transparentno pa neka vlastodršci sa najvećim primanjima pristanu na to da primaju minimalac, i ja ću onda pristati da moja plata bude minimalac neko vrijeme dok ne izađemo iz te ”krize”. Nama svaka plata kada se podijeli kažu nam ”evo nekako smo je skrpili”, a kupuju se reflektora od 2 miliona KM i ne znam na šta se još pare ne bacaju, a gleda se da se vatrogascima skine 100 maraka koje nam zakon garantuje.” – rekao je Srđan Šušić za internet magazin ”Moja Hercegovina”.

Ćaćić: Oni jednostavno tako funkcionišu, vladaju pomoću uslovljavanja i prijetnji!

Nakon više od 20 godina rada u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Trebinje i obavljanja svih zadataka i poslova, Miodrag Ćaćić je prebačen u Civilnu zaštitu gdje će mu plata biti manja za oko 500 konvertibilnih maraka. On je za naš magazin rekao da iz Gradske uprave Trebinje svjesno krše zakon, a da su prijetnje i uslovljavanja njihov način funkcionisanja.

”Oni jednostavno tako funkcionišu, vladaju pomoću uslovljavanja, prijetnji, davanja plate u onom iznosu koji oni procijene a ne kako zakon nalaže. Svjesno se krši zakon, mi smo tražili samo ono što nam je garantovano zakonom, kada nisu htjeli da ispoštuju, mi smo njih tužili. Bilo je 19 kolega uključeno u tu tužbu kako bi ostvarili svoja prava, međutim, oni ni onda nisu htjeli da pristanu već su se služili nekim ucjenama i pritiscima, konkretno su izvršili pritisak prebacivanjem kolega u novoformiranu Civilnu zaštitu sa smanjenim koeficijentom i smanjenom platom za oko 500 maraka. Htjeli su da idu sistemom ”tri po tri” kako ne bi uključivali Sindikat. Konkretno smo dvojica kolega i ja dobili Rješenja za prebacivanje. Kolege su se prepale tog ataka na njih i njihovu egzistenciju pa su se povukli u jednom momentu, ja nisam htio da se povučem, ostao sam pri tome da ne odustajem iako ću biti prebačen u Civilnu zaštitu gdje će mi plata biti smanjena. U Međuvremenu su se neke kolege vratile sa nama da se bore. Ja sam podnio žalbu na njihovo Rješenje o prebacivanju u Civilnu zaštitu,  biće predato sudovima, predato je svim inspekcijama da se očituju o tom problemu. Očekujem da će biti presuđeno u moju korist jer je zakon na mojoj strani.” – kaže Ćaćić za naš magazin.

Šušić: Izvršena je klasična ucjena po principu ”uzmi ili ostavi”!

Srđan Šušić se nadovezao da Pravobranilaštvo donosi odluku da li će se ići u proces, ukoliko ipak odluči da se ide u proces, predmet će završiti na nadležnom sudu gdje će Gradska uprava Trebinje gotovo sigurno izgubiti spor, a troškovi će biti plaćeni novcem svih građana, tj. novcem poreskih obveznika. On kaže da se metodom klasične ucjene pokušao izvršiti pritisak na sve one koji su podnijeli prijavu, a rečeno im je da će se poništiti Rješenje o prebacivanju u Civilnu zaštitu ukoliko se povuku iz procesa.

”Izvršena je klasična ucjena, dvojici kolega koji su dobili Rješenje o prebacivanju na drugo radno mjesto, tačnije u Civilnu zaštitu, da će im ta rješenja biti poništena ukoliko odustani. Znači bukvalno ”uzmi ili ostavi”. Dakle, dali su im Rješenja pa su onda izdali nova Rješenja o poništenju prvobitnih Rješenja! A ta Civilna zaštita je nazovi Civilna zaštita, a bolje bi joj priličio naziv Goli otok jer ovo sutra sljeduje svakoga iz Gradske administracije i redom svih firmi, ako ovo ostane ovako. Znači svi oni koji nisu podobni ili ne rade kako se njima prohtije ići će po kazni u Civilnu zaštitu! Oni su spremni da ostave firmu bez neophodnog broja radnika kako bi normalno funkcionisali, a u slučaju Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje takvim postupanjem se dovode u opasnost svi građani Trebinja. To je, uslovno rečeno, isto kao da sada direktor bolnice kaže da će čistačice obavljati posao doktorica. Posljedice su slične, pa eto sagledajte vi šta su oni spremni da rade. Oni su čovjeka (Miodrag Ćaćić op.aut.) koji je prošao toliko specijalističkih obuka, zadataka, koji je obavljao dužnost šefa smjene i vozača bili u stanju prebaciti u Civilnu zaštitu samo zbog toga što je tražio svoja zakonom zagarantovana prava, a ima 22 godine iskustva. On dakle takvog čovjeka šalje da održava gradsko zelenilo umjesto da radi svoj posao za koji ima ogromno iskustvo. Mi svakako imamo manjak zaposlenih, tačnije 26 operativaca a po zakonu bi na broj stanovnika Trebinja trebali imati još 5 radnika, i uprkos tome oni naše iskusne radnike šalju na druga radna mjesta čime dovode u pitanje sigurnost svih građana.” – ogorčeno priča Šušić.

Pismo podrške Udruženja profesionalnih vatrogasaca – spasilaca RS

Šušić i Ćaćić, ali i ostali vatrogasci sa kojima smo razgovarali, a koji nisu odustali od borbe za svoja prava, tvrde da neće odustati.

”Nećemo odustati, nismo ovdje u pitanju samo mi, u pitanju je ugroženost svih građana Trebinja i ovdje su ugrožena prava svih radnika. U ovom slučaju ne postoji sukob, postoji samo samovolja. Mi ne smatramo da smo u sukobu sa bilo kim, naša ruka je uvijek pružena, mi samo tražimo da se stvari poslože po zakonu tačnije da se sprovedu zakonski okviri. Mi nemamo sukob, a ako neko drugi ne misli tako i u nama vidi neprijatelje, to je njegova stvar! Stigla nam je podrška sa raznih strana, a poslali smo zahtjev i Eparhiji našoj da se izjasni po ovom pitanju i kaže da li je za sprovođenje zakona i zaštitu radničkih prava ili će se sprovoditi samovolja i vladati bezakonje. Moram reći da je svaki dan velii u ovom tlačenju, želimo da se sve institucije očituju što prije, rokovi su predugi, mi previše čekamo da se naš problem riješi, i gospodin Marić iz Sindikata predugo čeka da se izjasni o svemu, prije se očitovala Boračka organizacija, a i Eparhija će dati svoje mišljenje prije Marića kojem bi to trebala biti obaveza. Ne znam koja je onda svrha tu? Jeste bitno da se pravda zadovolji, ali je jako bitna i dinamika ostvarivanja te pravde.” – dodao je Šušić.

Trebinjski vatrogasci: Izloženi smo strahovitom mobingu ali nećemo odustati od borbe za naša prava!

Vatrogasci koji su ostali u procesu ostvarivanja svojih zakonskih prava poručuju da su jako iscrpljeni od svega i da su izloženi strahovitom mobingu.

”Osjećamo se mentalno veoma iscrpljeno jer smo izloženi strahovitom mobingu, a samo zbog toga što tražimo svoja prava. Generalno, ogromna većina naših kolega se, kako čujemo iz razgovora sa njima, osjeća isfrustrirano i loše zbog stvari koje nam se dešavaju. Zar nije dovoljno izlagati se stresu na poslu , nego treba trpiti i druge neprihvatljive pritiske?! Ne možemo da shvatimo da se u 21. vijeku radnici tretiraju kao robovi. Ne želimo da radimo u robovlasničkom sistemu jer ne želimo da bježimo od ”vatre” i uzmičemo kada je teško.” – poručuje dio pripadnika Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje koji su ipak odlučili da se vrate u spor i nastave borbu za svoja prava.

U razgovoru sa trebinjskim vatrogascima rečeno nam je da podrška koja stiže mnogo znači i daje ”vjetar u leđa”. A podrška je do sada stigla od mnogih pojedinaca putem društvenih mreža, ali i od Udruženja profesionalnih vatrogasaca – spasilaca Republike Srpske, kao i od Gradske boračke organizacije Trebinje.

Odnos prema pripadnicima Teritrorijalne vatrogasne jedinice Trebinje osudili Udruženje profesionalnih vatrogasaca – spasilaca RS i Gradska boračka organizacija Trebinje – Sindikat i dalje ćuti?!

U Saopštenju Gradske boračke organizacije Trebinje osuđuju se prijetnje i ucjene i poručuje da će pružiti svaku vrstu pomoći i podrške svojim članovima.

Povodom istupa u medijima pojedinih političara oko Teritorijalne vatrogasne jedinice u Trebinju i razgovora sa vatrogascima koji pripadaju boračkoj kategoriji na sjednici predsjedništva GBO Trebinje održanoj 5.decembra 2022 godine donesen je zaključak koji oštro osuđuje bilo kakav mobing nad našim članovima. Pozivaju se oni koji su odgovorni da se drže zakona a ne da ucjenama i prijetnjama ne omogućuju vatrogascima da ostvare svoja zakonska prava. GBO Trebinje će pružiti svaku pomoć svojim članovima i pomoći da pravnim putem ostvare svoja zakonska prava – navodi se u Saopštenju.

Još uvijek se ne nazire kraj problema sa kojima su suočeni pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje, a u drugom entitetu iste države, u Unsko – sanskom kantonu donesena je odluka o pomoći  u iznosu od 1000 KM svim pripadnicima Teritorijalnih vatrogasnih jedinica ovog kantona. Dok negdje ne tako daleko postoji razumijevanja, u pomoć trebinjskim vatrogascima nije priskočio ni Sindikat koji je obavezan stati na stranu radnika i uključiti se u borbu za njihova prava. Zakon je na strani radnika, u ovom slučaju na strani zaposlenih u TVJ Trebinje, ali to nerijetko ne predstavlja prepreku pojedincima iz vlasti da ulaze u sudske procese i u slučaju gubitka spora (što je zakonski posmatrano potpuno očekivano) plaćaju troškove i odštete novcem poreskih obveznika – svih građana. Možda bi se drugačije ponašali kada bi izgubljene sporove i sve što slijedi iz takvog sudskog ishoda plaćali iz svojih, a ne iz tuđih džepova!

Igor Svrdlin

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap