Početna  /  Trebinjski ratni veterani poručili gradonačelniku Ćuriću: Ako nas ne primite na sastanak u roku od 7 dana izlazimo na ulicu!
Izdvajamo Trebinje

Trebinjski ratni veterani poručili gradonačelniku Ćuriću: Ako nas ne primite na sastanak u roku od 7 dana izlazimo na ulicu!

Članovi nedavno formiranog trebinjskog Udruženja ”Veterani otadžbinsko – oslobodilačkog rata Republike Srpske” danas su u 10 časova, ispred zgrade Gradske administracije, održali konferenciju za medije povodom nezadovoljstva izazvanog činjenicom da su prije 15 dana poslali zvanični dopis Gradu Trebinje u kojem su zahtijevali da budu primljeni na sastanak sa gradonačelnikom Mirkom Ćurićem, te Miodragom Novokmetom, načelnikom Odjeljenja za boračko – invalidska pitanja, kao i predsjednikom Skupštine Grada Trebinja, Dragoslavom Banjkom. Prisutnim novinarima obratio se Goran Novčić, predsjednik Udruženja i Rajko Zvijer, član. Oni su upozorili na nezavidan status boračke populacije te na nemar nadležnih. Danas su ponovo na protokol predali identičan dopis koji su predali 24.2. tekuće godine, uz rok za prijem od sedam dana. Navode da ukoliko nakon sedam dana do sastanka ne dođe, da će izvesti na ulicu više stotina članova Udruženja i članove njihovih porodica.

Na današnjoj konferenciji za medije koju je održalo Udruženje ”Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata” govorilo se o teškom položaju velikog broja demobilisanih boraca, a povod konferencije je, kako se moglo čuti, ignorantski stav lokalne vlasti prema članovima ovog udruženja i njihovim zahtjevima.

”Zahvalio bih se predstavnicima medija što su se odazvali našem pozivu. Sazvali smo ovu konferenciju iz razloga što smo ispred našeg Udruženja poslali gradonačelniku zahtjev za prijem 24.2., a do današnjeg dana nemamo nikakav odgovor.Željeli smo da ukažemo na loš položaj boraca. Pitamo gradonačelnika šta smo mi? Jesmo li mi građani ovog grada, jesmo li se borili za ovaj grad? Sada jednostavno dajemo rok gradonačelniku sedam dana da nas primi, a u protivnom će imati ovdje sve naše članove sa svojim porodicama. Nismo se bojali u ratu i ne znam čega se trebamo bojati u miru! Od nas 400 članova, stotinu nema nikakva primanja, od čega da živimo? Gradska uprava nema više sluha ni za koga, ne želimo dalje da pričamo šta i kako, govorićemo ako nas pozovu, a ako ne, ponavljam, dajemo rok od sedam dana i kasnije će oni morati snositi sve eventualne posljedice.” – poručio je Novčić.

Novčić je rekao da bi tema sastanka bila nezaposlenost boraca, a kao primjer lošeg položaja ove populacije naveo je slabovidog demobilisanog borca kojem je nedavno u naselju Gorica zbog dugovanja isključena struja.

”Želimo da ukažemo na nezaposlenost boraca i težak položaj. U Gorici je, primjera radi, ratnom vojnom veteranu isključena struja več tri mjeseca zbog dugovanja od 1200 konvertibilnih maraka, a niko o tome ne priča. Miodrag Novokmet je krajem prošle godine obećao dvadesetorici boraca da će riješiti njihove probleme i da će se javiti do Jovandana, evo ja pitam do kojeg Jovandana, koje godine?! Znači, dvadeset ljudi imenom i prezimenom su dobili obećanje od Novokmeta, a i to ćemo objaviti kada bude trebalo.” – rekao je predsjednik Udruženja ”Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata”.

On je ponovio navode koje je internet magazin ”Moja Hercegovina” sinoć objavio, a koji se tiču jučerašnjih telefonskih poziva iz kabineta gradonačelnika. Novčić smatra da je u pitanju ucjena, imajući u vidu da je sastanak sa gradonačelnikom uslovljen otkazivanjem današnje konferencije, na šta se nije pristalo.

”Juče je na skupštini pokrenuto pitanje zbog čega se ignorišu naši zahtjevi i odmah smo primili poziv gradonačelnikove sekretarice koja je ponudila sastanak sa Novokmetom, ali mi smo njega pozvali i na današnju konferenciju, nije se pojavio, on nas ne zanima više. To je čovjek koji je uz svaku vlast, da svemirci sutra dođu na vlast on bi bio uz njih. Onda nam je ponuđen sastanak sa gradonačelnikom ali pod uslovom da otkažemo ovu konferenciju, to je ucjena, a ne želimo da nas iko ucjenjuje!

Prisutnim novinarima obratio se i Rajko Zvijer, član Udruženja i penzionisani borac prve kategorije. On je rekao da su penzionisani borci prevareni jer im je penzija smanjena, obećani staž nije uplaćen, te da ne bi pristali na penziju pod ovakvim uslovima.

”Mi smo totalno prevareni! Obećanja koja su bila tokom i nakon rata nisu ispunjena. Ovo je stvarno krajnje vrijeme da se počne sa rješavanjem problema boraca. Mi živimo od malih penzija, evo moj primjer, penzionisan sam 2002. godine i tada po zakonu, kada su bili obećali staž, dobio sam penziju 482 marke, a danas imam 413 maraka. Prevareni smo jer nam staž nije uplaćen, ne bi išli u penziju bez regulisanog staža. Više nema opraštanja, ko neće da učestvuje to je njihov problem ali mi moramo pokrenuti šire akcije i moramo se ujediniti svi iz boračkih organizacija.” – poručio je Rajko Zvijer.

Članovi ovog udruženja poručuju da neće odustati i da su spremni na borbu za svoja prava, a jedan od ključnih zahtjeva je, kako je rekao Novčić za naš magazin, da se revidiraju spiskovi boraca, jer, po njegovom mišljenju, na spiskovima se nalazi dosta lažnih boraca, te da onima koji su se zaista borili bude obračunato 10 konvertibilnih maraka po mjesecu provedenom na ratištu.

”Želimo da se srede spiskovi boraca, ima tu dosta lažnih boraca, a želimo da se pravim borcima obračuna 10 maraka po mjesecu učešća u ratu. Ukoliko nam se u roku od sedam dana ne izađe u susret, nadležni trebaju biti spremni da snose eventualne posljedice zbog nemara prema boračkoj populaciji.” – rekao je Novčić za MH.

Goran Novčić je ispred Udruženja danas na protokol još jednom predao zahtjev, a krajnji rok za održavanje sastanka je sljedeći četvrtak.

Miodrag Novokmet je na jučerašnjoj sjednici rekao da je dobio poziv za prisustvo na današnjoj konferenciji ali se nije pojavio, a zanimljivo je i to da su mediji jutros obaviješteni o održavanju  konferencije u kabinetu gradonačelnika, na temu raseljenih lica, i to, slučajno ili ne, baš danas u 10 časova.

Igor Svrdlin

 

12 Shares
12 Shares
Copy link