Početna  /  U Trebinju oformljen Gradski odbor Veterana odbrambeno otadžbinskog rata – Da spriječimo da demobilisani borci dižu ruku na sebe zbog nemari vlasti!
Izdvajamo Trebinje

U Trebinju oformljen Gradski odbor Veterana odbrambeno otadžbinskog rata – Da spriječimo da demobilisani borci dižu ruku na sebe zbog nemari vlasti!

U Trebinju je juče oformljen Gradski odbor Udruženja ”Veterani odbrambeno otadžbinskog rata RS” koje je registrovano na nivou Republike Srpske i čiji je predsjednik Risto Jeftić iz Rogatice. Za predsjednika trebinjskog Odbora ovog Udruženja izanbran je Goran Novčić. Dogovoreno je da prva Skupština bude održana 14.2.2021. godine u simboličnih minut do dvanaest. Rečeno nam je da su trebinjski veterani odlučili da nastupaju skupa i da na taj način pokušaju spriječiti maćehinski odnos vlasti prema demobilisanim borcima. Jedna od budućih aktivnosti biće i skupljanje potpisa kako bi se zakonom regulisalo da svima koji nisu bili učesnici rata polažu cvijeće na spomenike palih boraca jer, tvrde oni, ova pojava postaje praksa i sramota je za sve poginule i istinske borce proteklog rata.

Trebinjski veterani odbrambeno otadžbinskog rata ne žele dozvoliti da demobilisani borci, duboko depresivni i potpuno marginalizovani bivaju prinuđeni da, poput pokojnog Miodraga Jahure, dignu ruku na sebe, tvrde iz novoformiranog Gradskog odbora Udruženja ”Veterani odbrambeno otadžbinskog rata”. Poručeno je ovo juče na prvom sastanku na kojem je za predsjednika Gradskog odbora izabran Goran Novčić koji za Internet magazin ”Moja Hercegovina” dodaje da je ovo Udruženje oformljeno kao jedan vid odgovora na slična Udruženja veterana rata, a koja se, osim imenom koji nose, više ničim ne bore za prava boraca.

”Nećemo više da dozvolimo da se borci ubijaju zbog nemara vlasti prema njima. Takođe, nećemo dozvoliti da se borci hrane u javnim kuhinjama. Pokrenućemo peticiju kako bi se izglasala Zakonom propisana zabrana da dezerteri posjećuju spomenike poginulih boraca i polažu cvijeće, jer njima da je žao poginulih boraca bili bi sa njima kada se stvarala Republika Srpska. Cilj je da poboljšamo položaj demobilisanih boraca, da se okupimo u što većem broju i da bar približno budemo složni kao u ratu. Na taj način želimo se izboriti za borce kako bi im život bio dostojan čovjeka, što trenutno nažalost nije slučaj.” – kaže Novčić.

On dodaje da će se prva Skupština novoformiranog tijela održati 14.2. tekuće godine u simboličnih minut do dvanaest u prostorijama JU ”Dom mladih” u Trebinju.

Igor Svrdlin

9 Shares
9 Shares
Copy link