Nedjelja, 19.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Trebinje: Izložba “Etnografsko naslijeđe Kosova i Metohije” kao zalog novim pokoljenjima

  Podijeli:

  TREBINJE – U okviru preobraženskih svečanosti, večeras je u trebinjskom Muzeju Hercegovine otvorena izložba „Etnografsko naslijeđe Kosova i Metohije“, postavka Muzeja Kosova i Metohije u Prištini sa izmještenim sjedištem u Beogradu. Ovom prilikom, priređen je i koncert Muškog crkvenog hora „Sveti arhangel Mihailo“ iz Zrenjanina, te monodramski kolaž „Tri monaha“, u izvođenju glumca Crnogorskog narodnog pozorišta Slobodana Marunovića.

  izlozb_nasledje_kim_mojahercegovina

  Izložba „Etnografsko naslijeđe Kosova i Metohije“ predstavlja zbirku etnografskih predmeta iz perioda sa kraja 18. vijeka, te iz 19. i 20. vijeka. Sačinjena od fotografija originalnih muzejskih predmeta, do kompleta seoskih i gradskih nošnji, odijevnih haljetaka, raznih vrsta nakita, kao i izloženih predmeta u vitrini, ova izložba, kažu organizatori, ima za cilj da sačuva srpsku kulturnu baštinu Kosova i Metoije za buduća pokoljenja.

  – U ovih 17 godina, otkako je sjedište Muzeja iz Prištine izmješteno u Beograd, mi smo imali silne izložbe, što je način da ljudima prikažemo tradiciju i kulturnu baštinu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Nastojimo da sačuvamo svoju kulturnu baštinu na razne načine, a jedan od njih je i monografija o etnografskom naslijeđu, kroz koju je predstavljena kompletna zbirka sa protpratnim tekstovima. U njoj je predstavljeno preko dvije hiljade predmeta koji imaju svoju ličnu kartu sa fotografijom i svim podacima – istakla je Mina Darmanović, muzejski savjetnik Muzeja iz Prištine.

  Otvaranje izložbe "Etnografsko naslijeđe Kosova i Metohije"
  Otvaranje izložbe “Etnografsko naslijeđe Kosova i Metohije”

  Otvaranju izložbe prisustvovao je i direktor Muzeja iz Prištine Branimir Jokić, a izložbu je proglasio otvorenom Slobodan Prtilo, predsjednik skupštine grada Trebinja. Prtilo je izrazio zadovoljstvo zbog gostovanja ove izložbe koja, kako je rekao, prvenstveno ima značaj da pokaže kulturu i snagu srpskog naroda na ovim prostorima.

  – Njen značaj je i u tome što će da pokaže svim onim ljudima koji posjećuju naš grad da smo mi veliki i stari narod koji želi svima dobrodošlicu. Predstavljanjem ove izložbe, Muzej u Prištini želi da pokaže kulturnoj javnosti Trebinja da i na ovaj način štiti i čuva bogatu kulturnu baštinu kao zalog budućim naraštajima – kazao je Prtilo.

  Postavku ove izložbe posjetioci Muzeja Hercegovine imaće priliku da vide narednih mjesec dana.

  Nakon izložbe, ispred Muzeja Hercegovine priređen je koncert Muškog crkvenog hora „Sveti arhangel Mihailo“ iz Zrenjanina, te monodramski kolaž „Tri monaha“, u izvođenju glumca Crnogorskog narodnog pozorišta Slobodana Marunovića.

  hor_sv_arhangel_mihailo_zrenjanin
  Nastup crkvenog hora “Sveti arhangel Mihailo” iz Zrenjanina

  Marunović je ovom prilikom čestitao građanima Trebinja slavu i izrazio zadovoljstvo što je baš danas ovdje gdje, kako kaže, ima mnogo poznanika i prijatelja.

  – Trebinje je grad u koji rado dolazim i jedan od mojih omiljenih gradova. On je među pet gradova u svijetu na mojoj listi gradova u kojima bih poželio da živim – istakao je Marunović s osmijehom.

  Prema njegovim riječima, monodramski kolaž „Tri monaha“ odlučio je da izvede upravo zbog praznika Preobraženja, a čine ga likovi monaha Makarija, jednog od štampara Oktoiha, vladike Danila, glavne ličnosti Gorskog vijenca, i gospodara Crne Gore Petra Drugog Petrovića Njegoša. Lik Njegoša tumačio je preko 1.500 puta širom svijeta, ali mu, kako kaže, svaki put daje novu inspiraciju.

  – Njegoš je vanvremen, svevremen, univerzalan pisac. On ne pripada jednom vremenu, on pripada za sva vremena. Zato se svrstava u sami vrh svjetske dramaturgije i književnosti. Njegoš je uvijek inspirativan. Uvijek otkrijem neki novi sloj. Kako staram i živim, tako i Njegoš sa svojim vizijama, sa svojim idejama, percepcijom i vizurom svijeta, kosmosa, života, postojanja, uvijek budi neku novu asocijaciju kako kod mene, tako i kod onih ljudi koji slušaju te velike i mudre riječi – istakao je Marunović.

  Slobodan Marunović u izvođenju monodrame "Tri monaha"
  Slobodan Marunović u izvođenju monodrame “Tri monaha”

  Podsjećamo, preobraženjske svečanosti biće nastavljene sutra. U trebinjskom sabornom hramu od 9 časova biće služena sveta arhijerejska liturgija, dok je u 12 časova u prostorijama Gradske uprave lomljenje slavskog kolača.

  Slavska litija ulicama grada kreće od 20 časova i 30 minuta, nakon prazničkog večernjeg u sabornom hramu koje počinje pola sata ranije. Svečana litija, u kojoj se i ove godine očekuje učešće više hiljada Trebinjaca i njihovih gostiju, zaustaviće se na Trgu slobode, gdje je od 21:30 planirano obraćanje zvaničnika.

  Proslava krsne slave grada i sabornog hrama završava koncertom Sergeja Ćetkovića i Aleksandre Radović na Trgu slobode.

  Jelena Denda

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI